Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

MOZAIK

10
Povprečno: 10 (2 votes)

mozaik kompas.m.jpg

Tale mozaik pravzaprav ni moje delo. Naredila ga je Vesna, ki je mojstrica za izdelovanje mozaikov. No malo sem pa tudi jaz pomagal. Nasmešek Z Vesno sva se (kako prikladno Nasmešek) spoznala preko interneta. Pa ne na portalu PodSvojoStreho, ampak nekje čisto drugje. Že dolgo jo nagovarjam, da bi ji tule na mojem spletniku naredil objavo, da predstavi mozaike ki jih je izdelala in morda kaj več napiše o tehnikah, ki se pri izdelavi mozaikov uporabljajo. Naj ji bo tale objava v spodbudo za obširnejšo predstavitev. Idejni osnutek in izbiro kamenčkov za mozaik je pripravila Karmen iz podjetja TRGOCEV

Vesna (ki je med drugim tudi grafična oblikovalka), je najprej naredila grafično predlogo. Predlogo je dala natisniti v merili 1:1 in jo s pomočjo idingo kopirnega papirja prerisala na tla. Dimenzije mozaika so 130 x 130cm.

Tale posnetek je nastal nekje na začetku njenega dela. Orodje ki ga uporablja za oblikovanje kamenčkov zelo spominja na orodje, ki ga kosci uporabljajo za klepanje kos.

Tule je izdelava že končana

Posnetek od blizu:

Mozaik je izdelan iz štirih različnih vrst kamna. Ko se je Vesna lotila izdelave je opazila, da kamenčki niso enako debeli, čeprav bi morali biti. Razlika v debelini med najtanjšimi in najdebelejšimi je bila do 2mm.

Potrebno je bilo brušenje z diamantnimi kronskimi brusi različnih granulacij. Brušenje je
bilo treba izvesti pred fugiranjem, da površina fug na mozaiku in med keramičnimi ploščicami okoli mozaika ne bi bila zaradi brušenja različna.

Tule Andraž brusi še z najfinejšim - polirnim brusilnim kolutom. Za brušenje mozaika je bilo porabljenih celih osem delovnih ur. Pri brušenju je bila potrebna izredna previdnost, saj so kamenčki majhni in kaj hitro se lahko okrušijo, ali zaradi vibracij celo odstopijo od podlage.

Tule se lepo vidi, kakšno razliko v barvi naredi dobro impregnacijsko sredstvo. Poklical sem kolega ki je kamnosek in on mi je navezal stik s podjetjem TEAL, kjer to impregnacijsko sredstvo prodajajo. Sicer je njihova dejavnost predvsem oskrbovanje kamnosekov z diamantnimi rezilnimi orodji. Impregnacijo sem naredil pred fugiranjem. Razlog je enak kot pri brušenju - enakost fug na mozaiku in med keramičnimi ploščicami okrog njega. (Impregnirane fuge bi potemnele).

Premaz za kamen L07 ANTIQUO, proizvajalca ICR - INDUSTRIA CHIMICA

Mozaik je zafugiran, delo je končano.

Še dva detajla - črke

Na vsa usta Šok terapija Na vsa usta Wauuuu Na vsa usta Šok terapija Na vsa usta

Jaz pa sem že mislila, da boljši ne moreš več bit. Pa si spet presegel samega sebe
In seveda, čestitke tudi Vesni.

Res lepo in pohvale vredno. Mene pa čisto tako za firbec zanima koliko ur je bilo porabljenih za tale mozaik in koliko taka zadeva stane končnega uporabnika. Lahko tudi na ZS.

Čojko mozaik je delala Vesna in res ne vem, koliko ur je porabila. Tudi za ceno bi moral vprašati njo.

Terakota pozdravljen,

mozaik je cudovit! Pohvale tebi, tvojim majstrom in Vesni!
Zanima me, kaksno je to orodje za oblikovanje kamenckov in ce se ga da kje kupiti? Sama uporabljam kladivo in tnalo, na katerem sekam koscke kamna. Za tole orodje pa se nisem slisala ...

lep pozdrav.

Kje se kupi kamenčke