Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

MONTOLIT - povabilo na obisk tovarne

10
Povprečno: 10 (2 votes)

dia.jpg

Vabilo je prišlo že pred več kot enim letom. Svet je postal globalna vas in vodilni ljudje iz Montolita so nekako izvedeli za tale spletnik. Osebno povabilo na obisk jemljem kot kompliment in ogled tovarne je privilegij, ki ga ni bilo deležnih veliko polagalcev.

Do Vareseja na italijansko švicarski meji kjer je sedež podjetja Montolit je skoraj šeststo kilometrov. Prispeli smo pozno zvečer in prespali v sosednjem kraju Cantello v hotelu, ki gosti potnike že od leta 1700.

Naslednje jutro nas je v tovarni sprejelo vodstvo podjetja. Naš voznik, vodič in prevajalec je bil Leon, ki je Montolitov prodajni zastopnik v Sloveniji.

Vincenzo Montoli, generalni direktor podjetja Montolit. Podjetje je leta 1946 ustanovil njegov dedek. Rezalka ob kateri stoji, je prototip. Je prva v seriji ročnih rezalk, namenjenih rezanju keramičnih ploščic velikih formatov. Na njej je mogoče rezati ploščice dolge 150cm. Zaradi okroglih vodil in masivne izvedbe tehta 130kg. To težo so kasneje z nadaljnjim razvojem drastično zmanjšali.

Giuseppe Maffei, export manager podjetja. Montolit je prisoten s svojimi izdelki v osemdesetih državah. V rokah drži prvi strojček za rezanje ploščic, ki ga je čisto na začetku izdeloval ustanovitelj podjetja.

Tudi to je Giussepe. Za Italijo je tekel Steeplechase na dvoje olimpijskih igrah. Leta 2000 v Sydneyu in leta 2004 v Atenah.

Tale je bil naslednji.

In tole je tretji.

Pa "numero quatro, cinque," itd. Vsi ti stari strojčki so kompaktnih dimenzij. Včasih ni bilo furgonov kot jih imamo danes in polagalci so potovali z biciklom, vlakom ali avtobusom. Orodje so tovorili med ročno prtljago.

Pa posebnost, pištolska verzija rezalke za ploščice.

[/][/b]

Zgodovina podjetja je ujeta v teh vitrinah.

Iz preteklosti v sedanjost

Dolžina reza 155cm, teža 35kg. Možnost rezanja v pokončnem ali v ležečem položaju. Proizvajajo tudi manjšo različico, z dolžino reza 125cm.

"Brevetti Montolit" bi se v prevodu glasilo "Patenti Montolit" Inovativnost je zapisana že v samem imenu podjetja. po vsem svetu Imajo preko tristo registriranih patentov s svojega delovnega področja. Spodaj bom pokazal dva primera inovativnosti in stalnih izboljšav. Luknjica ki se pokrije z modrim plastičnim pokrovčkom je namenjena shranjevanju rezervnega rezilnega kolesca in osi, okrog katere se rezilno kolo vrti. Tako je rezerva vedno na dosegu roke.

Drugi primer izboljšave je 3D nalepka z merilno skalo. Učinek leče poveča številke in olajša delo. Izboljšali so tudi lepilo, s katerim je skala prilepljena.

Tako imenovani showroom. Počutili smo se kot otroci v trgovini z igračami. Rezilna naprava imenovana "slalom" namenjena za rezanje v loku. Kako se stroji uporabljajo in kaj nam omogočajo, nam je prikazal Stefano Montoli, tehnični direktor podjetja.

Priprava za rezanje posebnih vrst mozaikov.

Vodna žaga imenovana "Tornado". Brezkrtačni motor se vrti z dvojnim številom obratov, kot jih imajo običajne vodne žage, kar omogoča visoke hitrosti rezanja. Maksimalna debelina rezanja je 90mm.

Laserski žarek poravnamo s črto, ki jo na ploščico zarišemo s svinčnikom. Tako si olajšamo in pospešimo delo.

Menjava rezalnega diska je izredno hitra. Za odpiranje zaščite diska je treba odviti en sam vijak.

Nagib pod kotom je na klik sistem. Zelena dioda se prižge, ko je pozicija diska točno pod kotom 45 stopinj. Spodaj je led lučka za osvetlitev med delom.

Običajne vodne žage različnih velikosti. Na vsak stroj je mogoče namestiti dva različna premera rezalnih diskov. Večji se uporablja za doseganje večje debeline reza, manjši pa za rezanje ploščic pod kotom ("jolly" oziroma "brušen rob"). Pri tem rezanju je manjši disk boljši zaradi tega, ker je v stiku s ploščico manjša površina diska. Manj je trenja, disk se zato manj upogiba in ploščica ga pri rezanju manj odriva.

Nostalgija. Mini vodna žaga. Tako žago sem si kupil, ko sem bil še čisto na začetku svoje poslovne poti.

Preizkus vrtanja s kronami in rezanja odprtine z mini diskom. Testna komora z odsesavanjem prahu. Tu testirajo vzdržljivost diamantnih svedrov in vrtalnih kron.

Proizvajajo vrtalne krone ki se vpnejo v ročni vrtalni strojček in tudi take, ki se vpnejo na mali kotni brusilnik.

Utrinki iz proizvodnje

S Stefanom imava še eno skupno točko...

http://www.dominokolje.si

lepa eskurzija po tovarni, lepi rezalniki,... še lepša predstavitev

še en dokaz da za kvalitetno delo potrebuješ kvalitetno orodje

kaj pa paste je bilo kaj ?????

Zelo lepo so poskrbeli za nas. Pasto smo jedli za kosilo. Kombinacija se imenuje tris - troje različnih testenin na enem krožniku. (Leonov predlog)

Odlična predstavitev! LP

lepo lepo

polagam kamne Nasmešek

Kamenjar kam si se ti izgubil?

vprašanje za Terakoto, mam namen kupiti vodno žago, kaj priporočaš ti ki imaš že leta izkušnje z vodnimi žagami? za odgovo se že v naprej zahvaljujem lp

Kaj boš rezal? Kakšno debelino, kakšne dimenzije? Hočeš profi stroj, ali kitajski klump iz Bauhausa za enkratno uporabo? Koliko si pripravljen potrošiti za žago? Vodne žage so različnih izvedb, dimenzij in moči in vsaka ima svoj namen. Na veliki žagi lahko režeš tudi majhne dimenzije, vendar je nerodna in je ne moreš sam nositi po stopnicah.

Pozdrav,
v glavnem bom rezal ploščice in granitogres univerzalnih debelin in različnih dimenzij odvisno od izbire ploščic strank. Tako bom povedal, prvič sem naredil vse kar je blo keraminke doma ( kopalnico, vežo, hodnik, dnevno,...) pa še par kopalnic okol pri prjatlih, stopnice... Ker sem zelo natančen pri svojem delu zdaj začnem dobivat vedno več dela, in ker s tem orodjem katerega imam ne morem tako lepo in natančno odrezati ploščice kot bi jo želel, in sem seveda zaradi natančnosti počasen, sem reku da bo treba nabavt ornk opremo da se lahko dela tako kot se zagre. Vem da oprema stane veliko ampak bom reskiral in kupil kajti moj čas je tudi nekaj vreden. Sem tudi glih v teku kupovanja Montolit rezalnika samo se še odločam za dolžino. Iščem trgovino z profi keramičarskin orodjem in je ne najdem, vse je tko malo razmetan, malo tu malo tam, a mi vi lahko priporočate kaj? Rad bi kupil tudi RLS leveling spacers, tisto zadevo ko pri polaganju ploščiv v karo odmeriš raliko pri steni, ...
vse take stvari ki bi mi olajšale in pospešile delo, mogoče še kako priporočilo za takšno orodje? uf zdaj sem pa že skor spis napisal, upam da nisem nadležen. Kaj se pa tiče vaših spletnikov pa ne najdem besed za pohvalo, kajti toliko koristnih informacij na enem mestu ni nikjer, punca mi že pravi da sem psiho ker sem že toliko krat prebral vaše spletnike ampak vsako rajžo se nekaj naučim Na vsa usta če mislite da bo lažje in hitreje šlo preko tel. vas lahko pokličem
hvala lepa in lep dan
joužek Na vsa usta

Tornado je tak vsestransko uporaben strojček. Pa zelo praktičen je, ker je zložljiv in ga lahko trogaš tudi v osebnem avtu. Jaz imam sicer tri vodne žage, različnih velikosti. Če bi kupoval eno univerzalno, bi vsekakor kupil Tornado. Pa še redko kdo ga že ima in te bodo naročniki gledali kot "svetskega profija" Nasmešek Orodje in pripomočki po katerih sprašuješ so pa v glavnem po naročilu. Preveč je tega, da bi trgovci imeli vse v skladišču. Izbereš po katalogu in ti naročijo. Jaz naročam v Graciji Logatec. Gramat Gril iz Grosuplja je tudi dobro založen in hiter z dobavo. Veliko koristnih napotkov za delo z orodjem boš dobil na Montolitovem blogu: http://blog.montolit.com/ Sprašuj pa kar tu na spletniku, bo še komu drugemu koristilo.

Tule je predstavitveni video žage Tornado:

najlepša ti dala Smeha polna skleda

Mašina zgleda huda, kakšna pa je cena?

Pojma nimam. Jaz delam samo reklamo, prodajam pa ne. Nasmešek Pokliči v Gramat Gril.

http://www.dominokolje.si

to je tako kot jaz za snežno frezo od honde Smeha polna skleda

kdaj bomo jedli?

Jaz se že oziram po snežni deski, ki jo bom namestil na Navaro. Freza bo za dvorišče, plug pa za dovozno pot. Kako misliš kdaj bomo jedli? Spet piknik, ali kaj drugega?

http://www.dominokolje.si
ja piknik, sem ze malo lačen

za desko pa malo povprašaj stečajnega Cestno podjetje v mariboru je šlo v stečaj in sigurno se bo kaj prodajalo.