Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Minoritski samostan sv. Frančiška, Piran

9
Povprečno: 9 (1 ocena )

1_2.jpg

V nekdanji cerkvi svete Katarine sem polagal ročno izdelan opečni tlakovec. Obnovitvena dela potekajo pod nadzorom ZVKDS. Zgoraj križni hodnik, ki se ponaša z izredno akustiko. Pogosto služi kot prireditveni prostor za koncerte.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogled na samostan z Ribiškega Trga. Ta trg se je prvotno imenoval Trg sv. Frančiška. Levo vhod v samostansko cerkev, na sredini vhod na križni hodnik. Vhod v nekdanjo cerkev sv. Katarine kjer so potekala dela, je označen z rdečo.

Najprej sem s pomočjo laserja določil os prostora.

Tlakovec polagam diagonalno ob Al letev. Laser mi zelo olajša polaganje okrog kamnitih pokrovov grobnic.

Tarča v katero ujamem laserski žarek.

Pogled z vhodnih vrat

Z brušenjem dosežem videz obrabljenih tal

Prah ki ostane od brušenja dobro posesam. Tla na levi so posesana, na desni še niso.

Primerjava nebrušenega (levo) in brušenega tlakovca (desno). Površina nebrušenega tlakovca je posuta z drobnim kremenčevim peskom.

Zaščitni premaz s trdim voskom.

Fugiranje

Videz tal pred končnim nanosom voska

Finalno voskanje

Dilatacijsko rego ob zidu kitam s Sikinim poliuretanskim kitom.

Končni videz opečnih talŠe nekaj podatkov o grobnicah. V grobnico na desni so pokopavali člane bratovščine sv Katarine, ki je skrbela za cerkev. Kamniti pokrovi grobnic so bili temeljito restavrirani. Manjkajoči deli so rekonstruirani, kar se lepo vidi s fotografij. Grobnice so bile zasute približno meter na debelo. Pokrovi dveh grobnic so bili razbiti. Nekdanja cerkev sv. Katarine je najstarejši objekt v sklopu samostana. Zgrajena je bila pred samostanom.

Sv. Katarini je cesar namenil smrt na mučilnem kolesu, vendar se je kolo razletelo. Kasneje naj bi jo obglavili. http://sl.wikipedia.org/wiki/Sveta_Katarina Kolo je vklesano na pokrovu grobnice.

V cerkvi so pokopavali tudi člane piranskih plemiških družin Furegon in De Preto. V Tej grobnici je osemindvajset okostij. Kosti so bile leta 2009 odpeljane na podrobno analizo v Koper, letos pa so jih vrnili v grobnico. Avtor črnobele fotografije ki sem jo skeniral iz glasila slovenske minoritske province, je pater Slavko Stermšek, gvardijan samostana.

Še ena grobnica. V sosednji samostanski cerkvi je pokopana družina Tartini. Giuseppe Tartini pa ni pokopan tu, ampak v cerkvi sv. Katarine v italijanski Padovi. http://sl.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Tartini


V samostanski cerkvi se nahaja prostor, ki se mu reče molitveni kor. Tu se Minoriti posvečajo molitvi. Opečni tlak je po besedah patra Slavka najverjetneje iz leta 1730, ko je bil molitveni kor obnovljen in povečan. Ta tlak sem očistil in na novo impregniral. Ta tlak je bil tudi vzor za izvedbo opečnega tlaka v nekdanji cerkvi sv. Katarine.


Opečni tlakovec je dobavilo podjetje Rustikal, ki je sestrsko podjetje Ateljeja Keramike Ivšek iz Križevcev. Tlakovec je ročno delo (cotto fatto a mano) in je bil izdelan v Italiji.

carsko

Kot zanimivost je sv.Katarina Aleksandrijska imela god ravno ta teden 25.11. Na vsa usta .
Kot vedno Jože in njegovi lepo prikazani spletniki,ki si jih je užitek pogledati.

Lepo Ali je ta vosek od osmota , pa katere firme je sesalec?

Vosek je Boxler-Topos, prodaja ga Gnezdo, Kranj: http://www.gnezdo.si/
Sesalec je Starmix.

ti ne polagaš tlakov. polagaš umetnine, po katerih se lahko hodi.

Tegale dela sem se lotil neposredno po prihodu z dopusta v Toskani. Tam sem pofotkal veliko materiala, ki še čaka na objavo. Opečni tlaki vsepovsod... Lahko bi se reklo, da sem bil med delom v Piranu še pod vplivom toskanskih "opečnih substanc" Nasmešek Ena s postanka ob cesti. Oljke, ciprese, trta:

In drugi dve iz katedrale Santa Maria Assunta v Pienzi (Papeško mesto). Cotto dimenzije 30x30 cm, polagan na stik, fugiran z belo fugirno maso. Po fugiranju gladko brušen. V celi katedrali niti ene dilatacije, zato je tlak mestoma razpokan:

Ohranjen fragment prvotnega kamnitega tlaka.

tudi jaz sem bil z najbolj ljubko med ženami lani, obiskala sva Colline Pisane (kjer sem kot mladenič preživel dve leti). imam miljon slik cegla, a večinoma ne tlakov, bolj ornamentalna uporaba na fasadah.
en čisiti OT: ali si kampiral v toskani? in če da, bi ob priliki (ne na tem spletniku) bil pripravljena dat kak nasvet?

Kampiral. V Italiji je lepo poskrbljeno za avtodomarje. Sploh ni nujno, da greš v kamp. Imajo tudi posebna parkirišča (area di sosta) kjer lahko prenočiš, se oskrbiš z vodo, izprazniš kaseto s fekalijami, izprazniš umazano vodo od tuširanja itd. Cena je polovična v primerjavi s kampom. Kakih velikih potovalnih izkušenj še nimam, ampak nekaj malega je pa le. Ko enkrat probaš ta ciganski način potovanja, ga ne zamenjaš za nič drugega. Neverjetno veliko svobode nudi. Kar kontaktiraj me.

Na prvi kamp v Benetkah, na drugi area di sosta v Montepulcianu, kjer sva srečala nemško družino s podobnim kamperjem.

Mimogrede. Tudi ko sem delal v Piranu, sem štirinajst dni živel v kamperju. Letos sem v kamperju med delom na terenu vsega skupaj preživel tri mesece.