Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Kitanje reže med parketom in zidom

10
Povprečno: 10 (2 votes)

Sika pištola na stisnjen zrak
gunR_1.jpg

Da mora biti parket položen brez zaključnih letev, je zahteva spomeniškega varstva. Gre za zgodovinski objekt, ki je spomeniško zaščiten. Objekt se obnavlja in rekonstruira po fazah. Obnova poteka zadnjih nekaj let. V sosednji stavbi, kjer so delali pred časom, elastično kitanje med parketom in zidom ni uspelo najbolje. V kitu so se pojavile razpoke. Deloma je krivo krčenje in raztezanje parketa, deloma pa krivdo pripisujem napačni izbiri materiala in površni izvedbi.
Kit je odstopil od zidu in tudi na sredini fuge so razpoke

Pogled od blizu razkrije, da je bil v režo pred kitanjem vložen pas plute. Kit je počil po sredini fuge na mestih, kjer pluta ni vstavljena dovolj globoko. Pluta tudi ni ustrezen material za polnjenje elastično kitane reže. Kot polnilo bi morali vstaviti okrogel penast profil.

Odstopanju kita od zidu se je praktično nemogoče izogniti. Belež in omet nista podlaga, ki bi omogočala trden oprijem. Odstopanje kita od parketa pa nakazuje, da pred kitanjem verjetno niso uporabili predpremaza.

Sikin tehnolog Bojan je vzorec uporabljenega kita podržal nad plamenom cigaretnega vžigalnika. Po vonju dima in načinu gorenja je ocenil, da so za kitanje uporabili neko vrsto MS kita (modificiran silikonski kit).
Investitor me je naprosil, da v objektu katerega obnova se pravkar končuje in je tik pred vselitvijo, zakitam režo med parketom in zidom.
Najprej sem s pod kotom nagnjenim čopičem za boljši oprijem nanesel Sikin Primer 3N. Primer se mora pred vnosom kita sušiti najmanj pol ure, ne sme pa od aplikacije primerja do vnašanja kita miniti več kot osem ur.

Sledilo je vstavljanje penastega okroglega profila

Za vnašanje poliuretanskega kita sem uporabil zračno poštolo. Ne predstavljam si, da bi moral 120m1 reže zapolniti z ročno pištolo.

Za kitanje reže sem uporabil Sikaflex 11 FC poliuretanski kit

Vnešen kit sem porezal s pleskarsko lopatico. Za lažje oblikovanje sem vnešeni kit napršil s Sika tooling agentom. Običajna milnica ki se uporablja za oblikovanje silikona, za poliuretanski kit ni primerna. Pri pršenju z navadno milnico se poliuretanski kit pri oblikovanju preveč prijemlje orodja in prsta. Preprosto "prepust" je. Da je fuga čimmanj opazna, je uporabljen kit bele barve.

Končni rezultat

Tale omara je bila narejena po meri. Stike (špranje) med omaro in zidom sem zakital

Za kitanje pod radiatorji sem moral na konico kartuše natakniti plastično cevko. Ker je med radiatorjem in tlemi malo prostora (pod nekaterimi radiatorji samo 5cm), sem kital leže na trebuhu. Pri kitanju pod radiatorjen sem zaradi lažjega dela na parket nalepil pleskarski lepilni trak

Bojan Marolt, Sikin prodajni inženir za področje lepljenja in tesnjenja. V primeru dileme pride svetovat tudi na objekt, kjer poteka delo. To kar drži v roki, sta dve 10mm debeli deščici, povezani s Sikaflex 11FC kitom rjave barve. Drži tako močno, da z rokami kita ni mogoče pretrgati. Ob neki drugi priložnosti mi je v njihovem laboratoriju demonstriral trganje takega vzorca na trgalni napravi. Do pretrganja je prišlo šele, ko je bil kit raztegnjen na 750% prvotne dimenzije!

Barvna lestvica kita Sikaflex 11 FC

Tele slike so z druge lokacije. Stik med parketom in opečno stopnico sem zakital s črnim Sikaflex kitom.
Reže so s vseh strani oblepljene s pleskarskim lepilnim trakom


Kit je vnešen

Kit je porezan s pleskarsko lopatico. Pleskarski trak ščiti tla in stebre pred packarijo


Trak je odstranjen, kitanje je končano

Še povezava na kratek video o kitanju dilatacije s Siko:

Izdelava parketnih tal imenovanih "LADIJSKI KROV"

fino prezentirano bravo
polagam kamne Nasmešek

A bi s tole Siko zafilal tudi luknjo med steno in ploščicami?
Ali kaj drugega (dihanje estriha)?

PS: barvni izbor nekaterih strank je pa stilski izziv Pomežik

Tale Sika je bistveno boljša izbira od silikona. Ne pozabi na predpremaz.

terakota, zares hvala za tvoje prispevke. Zelo, zelo uporabno!

Jaz sem delal enako kot ti. Fuga je po treh dneh sicer strjena, vendar še vedno rahlo lepljiva na dotik. Sikini reprezentacijski vzorci v trgovini niso bili taki, ampak malo "mat" in popolnoma nelepljivi. Kako je bilo s tem pri tebi? Sicer pa je super zadeva. Imel sem tudi to srečo, da se rjava barva skoraj popolno ujema z ameriškim orehom. Nasmešek

Terakota a mi lahko prosim samo poveš po kolikem času je potrebno odstraniti abdeck trak na sliki kjer si kital stik med lesom in ploščicami? Na podoben način bom imel v mansardi izvedeno,samo da bi namesto ploščic položen parket. Verjetno v tem primeru tudi pride Sika v poštev, ali?