Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Keramične ploščice z videzom lesa

7.8
Povprečno: 7.8 (5 glasov )

32.jpg
Ploščice iz porcelanskega gresa, ki so na videz povsem podobne lesenim podnicam, postajajo trend. Odlična obloga za ogrevana tla, enostavna za čiščenje. V novozgrajeni stanovanjski hiši sem (poleg ostale keramike) položil 130m2 tovrstnih talnih ploščic, dimenzije 120x20cm. Naj opozorim, da mora biti za polaganje takih ploščice estrih res raven. Standardna kvaliteta, ki dopušča odstopanje 1cm na razdalji dveh metrov, je premalo. Estrih Boys so kot vedno do sedaj, delo opravili odlično. Tudi v kotih, ob stenah in okrog vratnih odprtin so bila tla povsem ravna. Fantje upoštevajo, da med sušenjem estriha na teh kritičnih mestih prihaja do tako imenovanega vihanja (estrih se med procesom vezave nekoliko privzdigne). Vihanje izničijo tako, na na teh mestih estrih vgradijo v ustrezen padec.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Načrt polaganja. Polaganje je diagonalno, vzorec neprekinjeno teče v vse prostore. Z rdečo so označene dilatacije v estrihu ki jih bom premostil z vgrajevanjem Schluter Ditra plastične podloge. Modro je dilatacijska fuga, ki bo široka 4mm in bo zapolnjena s silikonskim kitom. Ostale fuge med ploščicami so široke 2mm.

Pravilno premoščanje dilatacije v estrihu. Območje kjer je treba nalepiti Ditro, je šrafirano modro. Pomembno je, da je del ploščice ki sega čez dilatacijo, v celoti prilepljen na Ditro. Ne sme se zgoditi, da ploščica čez ditro dela most. Torej, da je prilepljena na estrih, potem na Ditro in potem spet na estrih.

Napačno

Polagam z neenakomernim zamikom po dolžini. To izkoristim pri premoščanju dilatacije. Zamike naredim čim bliže območja dilatacije.

Na območju kjer bom nalepil Schluter Ditro, pobrusim estrih v globimo 4mm. Omočenje estriha pripomore k hitrejšem brušenju, manj je tudi prašenja.

Tako preverim, če je globina brušenja ustrezna

Splača se kupiti dober kronski diamantni brus. Tale je kupljen v Metalka Trgovini na Brnčičevi, za 150€ in je izredno učinkovit.

Tale je iz Bauhausa, cena slabih 50€. Ceni ustrezna je tudi učinkovitost

Na spodnji strani Ditre je nalepljen filc iz steklenih vlaken. Tega filca se pri lepljenju Ditre na estrih, oprime lepilo.

Na zgornji strani Ditre so reliefni kvadratki z robovi v obliki lastovičjega repa. V kvadratke se mehansko zagozdi lepilo, na katerega lepim ploščice. Za Ditro bi lahko rekli, da je neke vrste vzmet, ki na območju dilatacije kompenzira strižne napetosti med estrihom in keramičnimi ploščicami.

Ditro lepim z ekstra elastičnim cementnim lepilom. Zaradi dolžine ploščic in dveh dilatacij ki sta si dokaj blizu, je pas Ditre mestoma širok. Ploščice sem najprej položil na suho. Tako sem dosegel, da je Ditra vgrajena samo tam, kjer je potrebno.

Ditro vgradim tudi na območju dobetoniranja na pragu vrat in na robu granitnih stopnic.

Prahu od brušenja je precej. Brez namenskega sesalca ne gre.

Prva vrsta

in naslednje...

V kopalnici sem najprej položil talne ploščice, šele nato stenske

Ker je zima in je hladno, lepilo veže počasi. Nivelirke odstranim po dveh dneh in iz fug temeljito očistim lepilo.

Topla voda sredi zime je pravo razkošje.

Nivelirne baze imam v topli vodi. Sicer so zaradi mraza krhke in se pri nameščanju zagozd lomijo.

V dva dni staro lepilo takole zarežem prostor za namestitev nivelirk, ki jih potrebujem za nadaljevanje polaganja. Kotna brusilka ima regulacijo obratov. Režem z najnižjimi obrati.

Tudi ploščice ob zidu po potrebi naknadno porežem. Nikjer se ne smejo dotikati zidu.

Spalnica pred fugiranjem

Kitanje stika med obrobo in tlemi s silikonom.

Mojster ki je izdelal kamin, je obrobo ustrezno dvignil, tako da sem ploščice lahko porinil pod obrobo.

Delo je končano

Tovarniško izdelana obroba je bila visoka 10cm, kar že na videz deluje previsoko. Investitor je želel, da mu jo znižam na 8cm, kolikor je visoka tudi obroba na granitnih stopnicah.

Kopalnica v pritličju

Stranišče

Kopalnica v mansardi

Rob kopalne kadi je bil izhodišče polaganja za celo mansardo. V pritličju je bil izhodiče polaganja rob kamina.

In za konec še povezava do zanimive zbirke fotografij. Vse ploščice so v izgledu lesa. http://www.home-designing.com/2013/04/wood-look-tiles

Mojster Jože zelo lepo in nazorno prikazano.
Zanima me če mogoče veste kdo je pa izdeloval peč v dnevni sobi, mi je nekam znano ?

Lp Miro

Mojster Jože zelo lepo in nazorno prikazano.
Zanima me če mogoče veste kdo je pa izdeloval peč v dnevni sobi, mi je nekam znano ?

Lp Miro

Pečarstvo Golob iz Trebnjega.

odlično narejeno, tako kot končna izvedba , tudi od vsega začetka načrtovanje.
od kot ste vi, tudi jaz bom čez kako leto poreboval polagalca keramike

Pozdravljeni. Lepo vas prosim, če mi lahko poveste koliko stran od razpoke v estrihu je potrebno odrezati ditre oz. koliko v obe smeri je potrebno, da sega. Eni pravijo, da v vsako stran polovico metra,. Predvidevam, da je soodvisno od zamika fug in velikosti ploščic, Jaz imam na novo izrezan estrih udi prečno po stanovanju, saj sem si dala napeljati nov sistem za ogrevanje radiatorjev, tako bom potrebovala ogromno te Ditre. Imam približno 17 metrov razrezanega estriha. To bi zneslo nato po tej teoriji 17 metrov Ditre. A po foto slikah zaznavam nekje od reza 20cm levo in desno položeno Ditro. Prosim vas lepo za nasvet, odgovor. Trgovci povejo svoje, keramičar mi pove, da je najbolj važno, da je lim zelo fleksibilen. To je res, a želim vseeno predhodno vstaviti Ditro, da ne bo prišlo do pokanja ploščic. Hvala lepa.

@hoch
Zgoraj imaš skici pravilnega in napačnega nameščanja Ditre. Dobro si ju oglej in primerjaj. Pomembno je, da je del ploščice ki sega čez dilatacijo, v celoti prilepljen na Ditro. Ne sme se zgoditi, da ploščica čez ditro dela most. Torej da je prilepljena na estrih, potem na Ditro in potem spet na estrih.
@faker
Če prideva s ceno skupaj, razdalja ni problem.

terakota, kot vedno, odličen spletnik!

mogoče veš od koga so sicer ploščice?

Se mi je kar zdelo Pečarstvo Golob Ignac - Nace - Rodine - žlahta Na vsa usta

ps. a ga mogoče poznaš

Lp Miro

Spoznal sem Ludvika na objektu,Ignaca pa sem srečal samo na sejmu Dom.Sva pa z Ludvikom ugotovila ,da imava skupnega znanca.....Slovenija je majhna.Moram pa pohvaliti,da je bilo sodelovanje z njihove strani zelo korektno in profesionalno tako ,da jih z veseljem priporočam naprej...

Magi, ploščice so kupljene v salonu Trgocev Logatec, za proizvajalca pa trenutno ne morem vprašati, ker je šefica salona na dopustu.

Super, vse razumem. Najlepša hvala. Na vsa usta Me pa vseeno samo še nekaj zanima. Glede na to, da je fleksibilen lim in če bi spodaj dala mrežico iz steklenih niti in jo spodaj nalimala z fleksibilnim limom. Ima to sploh kakšno funkcijo ali ne? Kajti sem ponekod prebirala in nekateri tudi samo na tak način "rešujejo" dilatacijo. Bi bilo to sploh smiselno delati? Ta, ki mi bo polagal, pravi, da naj ne kompliciram, da zelo fleksibilen lim vse te probleme reši.???

Jože zopet nekaj, kar je v veselje pogledat.
BRAVO

@hooch
Tole bližnjico z mrežico (demit tkanina) in fleksibilnim lepilom sem svoje čase tudi sam ubiral. Celo dvojno sem dajal. In pogosto se ni zgodilo nič. In nič se ne bi zgodilo tudi, če tega blaževega žegna ne bi vgradil. Je estrih pač miroval, kljub zarezani dilataciji. Če pa estrih na zarezi "miga", pa ta rešitev ni vredna piškavega oreha. Ploščice bodo počile neposredno nad dilatacijo. Mrežici in fleksibilnemu lepilu navkljub. Preverjeno v praksi.

Hvala lepa ponovno za odgovor. Ste zelo strokovni in prijazni, da odgovarjate na vam morda zelo "osnovna" vprašanja. A meni zelo veliko pomeni, da dobim informacijo, ki ni pravilna samo teoretično, vendar kako se posledično odraža v praksi skozi leta.

Ploščice bodo počile neposredno nad dilatacijo. Mrežici in fleksibilnemu lepilu navkljub. Preverjeno v praksi. Puščica Kljub temu, da bi v 4 mm debele diletacijske fuge dajala silikonski kit ? In bi se temu lahko izognila Ditri in brušenju tal?[/b] Estrih je v hiši star več od 35 let. Do malo večjega gibanja bi prišlo morda kvečjemu s kakšnim poskakovanjem po granitogres ploščicah?

Kako vemo kdaj bo in kdaj ne bo estrih "migal". Torej iz vaše prakse se je tudi že pripetilo, da je na osnovi reševanja diletacije z demit tkanino prišlo do pokanja ploščic?

Še nekaj vas prosim. Lani sem v namen polaganja granitogres na estrih kupila ta lim, ki ga proizvaja Kema pod njihovo znamko. Naj bi bil fleksibilen in primeren tudi za bazene,... Imate s tem limom že kakšne izkušnje?:
http://www.merkur.si/gradnja/osnovni-gradbeni-izdelki-in-les/cementna-le...

Lepo pozdravljeni gospod "terakota" Na vsa usta

Smisel premoščanja dilatacije z Ditro je v tem, da se ne prekinja vzorca polaganja ploščic. Opcija je sicer šivanje estriha (glej arhiv objav v spletniku), vendar se vse prerado zgodi, da estrih ponovno poči neposredno ob šivu. Iz tega razloga sem šivanje povsem opustil. Če bodo ploščice neposredno nad dilatacijo prerezane in fuga elastično zakitana, potem Ditre seveda ne potrebujete. Kupljeno lepilo je ustrezno za polaganje porcelanskega gresa.

Najlepša vam hvala za vse vaše odgovore. Ste mi zelo veliko pomagali. Želim vam veliko sreče.

Mogoče smešno vprašanje za strokovnjaka pa vendar. Zanima me kako je v primeru če bi želel položit v dnevni sobi takšne ali podobne ploščice kot si jih tukaj predstavil in v hodniku drugačne ploščice, torej popolnoma druge dimenzije in vzorci. Je v tem primeru tudi potrebna diletacija in kako se prekine vzorec, z letvico ali kako drugače?
Hvala za odlične spletnike

Vzorec prekini z letvico. Priporočljivo je, da je fuga ob letvici silikonska.

Lp,

mene pa zanima, kje se da kupiti nivelirke ter kakšna je njihova cena? hvala za odgovor,

lp, Andrej

Nivelirke so začeli prodajati praktično povsod, kjer prodajajo keramične ploščice. Mislim, da sem jih videl tudi v TopDomu. Vrečka v kateri je 250 baz proizvajalca Raimondi, stane cca 30€.

hvala, lp

Pozdravljeni.

Zanima me proizvajalec ploščic in cena.

Hvala.

LP

zelo lepo kot vsi tvoji spletniki
je pa zanimivo kako hitro se navadimo na nivelirne pripomocke, ce te zanima ti lahko na zs priporocim eno firmo ki ih izdeluje in so precej cenejsi pa nic slabsi preverjeno.

-----------------------
polagam kamne Nasmešek

Misliš Jimkoplast-Kosmatin iz Domžal? Uporabljam. Plastika je bolj žilava kot pri Raimondiju in se ne lomi. Pa še brez namenskih klešč se da delati.

@Dragomije
Proizvajalca se ne spomnim več, cene pa tudi ne vem, ker ploščic nisem dobavljal jaz.

Dragomije ploščice so italijanskega proizvajalca Supergres LA PREMIERE NATUREL PNA2 cena cca.28eur/m2 +ddv.

Zelo lepo narejeno, se ti vidi da maš žilco za to:)
Zanima me, kako pa premagaš dilatacijo v estriho v obliki črke T (kot)?Isto na ta način z ditro ali samo prek položiš?lp

Zelo lepo in poučno predstavljeno in izvedeno. Z ženo nisva zadovoljna sploh s postavljenimi ploščicami v najini novogradnji, kljub temu, da sva vzela "najboljšega" lokalnega polagalca. Na ceno nisva gledala. Žal nekih osnovnih standardov ni postavljenih.

Moho pri meni je izris in načrt polaganja keramike naredila Karmen v Trgocevu v Logatcu na priporočilo Terakote ,ki je bil izvajalec.Ona mi je tudi svetovala način polaganja in načrt ter sam tip keramike,izvajalec pa je po njenem načrtu položil keramiko in je projekt skupaj kot celota.Sam izris in načrt je bil ,ker sem pri njih vzel vso keramiko gratis.Včasih se splača poslušat nasveta mojstra in ni mi žal,bi enako priporočil vsakomur.

Terakota imam vprašanje. Ali si za banjo tudi vgradil tesnilo proti izlivanju. Se mogoče to vgradi le pri prostostoječih banjah?
Hvala lp