Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Kako rezati dolge porcelanske ploščice

8.71429
Povprečno: 8.7 (7 glasov )

a_1.jpg
Porcelanske ploščice velikih formatov so hit. Za rezanje ploščic dolžine 120cm (in več), ki niso nikakršna redkost, potrebujemo ustrezno veliko vodno žago, ali rezalno napravo za suho rezanje. Z malo iznajdljivosti je mogoče tako velike ploščice kvalitetno rezati tudi brez omenjenega namenskega orodja.

Tele plahte so dimenzije 120cm x 60cm. Po kratki stranici jih lahko režem z napravo za suho rezanje (desno na sredini fotografije). Za rezanje po dolgi stranici pa ustrezno velikega orodja nimam. Pomagam si z improvizacijo.

Režem z malo kotno brusilko, na kateri je nameščena namenska diamantna rezalna plošča za rezanje porcelanskega gresa premera 115mm, proizvajalca Montolit. Po mojih izkušnjah je to najboljša rezalna plošča, ki jo je trenutno mogoče dobiti na trgu. Pri tovrstnem rezanju je obvezna uporaba zaščitnih očal!

NAMIG
Precej hitreje se da rezati z nekoliko večjo in močnejšo kotno brusilko, na katero je mogoče namestiti rezalni disk premera 125mm. Priporočam disk DNA Montolit (na fotografiji).

Da dosežem res raven rez, režem ob zidarski aluminijasti letvi, vendar le do globine 2mm. Če ob letvi režem globje, pride do krušenja rezanega robu ploščice. Letev lahko na ploščicami pripnem tudi s sponami,

Ploščico ki je po vsej dolžini zarezana v globino 2mm, lomim z namensko napravo za lomljenje, proizvajalca Montolit. Silo lomljenja natančno doziram s privijanjem lomilnega vijaka.

Ploščico lahko namesto da jo lomim z lomilko, tudi prostoročno prerežem z kotno brusilko. Rez ki sem ga predhodno naredil s pomočjo Al letve mi služi kot vodilo. Porcelanske ploščice so izredno trde. Zato moram pogosto (praktično po vsakem rezu) ostriti rezilno ploščo. Ploščo ostrim tako, da dva do trikrat prerežem kamen namenjen ostrenju. Na trgu so ostrilni kamni raznih proizvajalcev. Tale na sliki je kupljen v podjetju Teal (LJ Žale) in je za najmanj razred boljši od ostalih, ki jih poznam.

V primeru da bo rezan rob viden, ga ročno zgladim z diamantnim brusom.

Pri polaganju si pomagam z vakumsko prijemalko.

Brez nivelirnih zagozd, ki poskrbijo za natančno medsebojno poravnanost ploščic, ne gre.

Tla so položena...

in zafugirana

Odlično, hvala... Sem že pogrešal tvoje spletnike...

Tudi jaz sem jih pogrešal!

Nasmešek tnx

V graciji Logatec imajo stroj za suho rezanje 120 cm in ti ga posodijo,če si pri njih dobro zapisan. Nasmešek

Jobizer kot veš, so včasih ploščice zaradi protidrsnosti ali zaradi videza krtačenega lesa, na površini zelo grobe. V tem primeru rezanje z rezilko ki jo omenjaš odpade. Ostane samo rezanje z zelo veliko vodno žago, ali pa tale improvizacija, ki jo predstavljam.

Veš da je tako. Imajo pa to rezalko v gracii.

Kolko pa stane tale montolitova rezalka? Jaz sem kupil najdražjo in kao najbočšo za granitogres v Mercatorju, cca 35E pa mi dela zobe, proizvajalca zdajle ne vem.

Ko ti pride keramičar polagat v kirurških rokavicah pol res veš da je mojster! Nasmešek
Kapo dol!

Kje se pa dobi tele nivelirne zagozde in koliko stanejo, če ni skrivnost?
Drugač pa kapo dol bi rekel Katanec. Res si Mojster in taki so potem tudi tvoji izdelki.

V Obnovi jih imaš. Zagozde 100 kom. - 14€ (uporabiš večkrat), ''jezički'' 100 kom. - dobrih 8€ (za enkratno uporabo). Klešč ne potrebuješ.

@ peteranja
Natančne cene rezilke ne vem iz glave, tam okrog 50€ se suče.

http://www.dominokolje.si

čaki malo kaj ti keramiko polagaš Zmeden:

Sem rezal 14mm 90x90 ploščice, trde ko kamen in sem kupil raznorazne rezilke. Še najbolje se je obnesla Lidlova za kamen, ki se jih kupi v paketu za 5€ Zmeden

Tale ideja z lajšto mi je všeč, je sicer težko lovit linijo.

Sicer pa super nasveti. Hvala, kopiram Cool

Vprašanje glede flexa. A mora imeti možnost nastavitve obratov ali je lahko "ta naveden", to mislim te, ki imajo cca. 11000 o/min?

l.p

Flex mora vrtet na polno, torej z 11000 o/min. Regulacija na manj obratov pride v poštev le za kake mehke materiale, ki se zelo prašijo (opeka). Tudi rezilka je narejena za vrtenje na 11000 o/min (pravzaprav je najvišja dovoljena hitrost za to rezilko 80m/s, oziroma 13800 o/min).
@ peteranja
Aktualna cena rezilke je 46€ (kupil predvčerajšnjim novo). Po novem je pobarvana nekoliko drugače (pol modra, pol rdeča) kot ta na zgornjih fotkah.

terakota..zanima me, kje kupuješ te montolitove rezalke? Jaz jih nikjer ne najdem. A jih imajo tud v Tealu?
LP

Teal prodaja ene druge, s katerimi nisem bil zadovoljen. Jaz kupujem v Gramat Gril Grosuplje, Trgocev Logatec, Gracia Logatec. Gramat Gril je najbolje založen z Montolitovim keramičarskim orodjem. Morda bi našel tudi v Vistra Domžale.