Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Dekorativna stenska opeka

0

DSC06425_0.jpg

Investitor se je najprej odločil, da z dekorativno opeko obloži dve steni v vinski kleti. Ker je bil z videzom sten zadovoljen, je naknadno padla odločitev, da se tudi cokel na dvoriščnem objektu ki je namenjen zabavam in piknikom, obloži z dekorativno opeko. Pravzaprav je naziv "opeka" zavajajoč. Nalimki so v resnici uliti iz betona, kar je v primeru, da je zunanja stena izpostavljena dežju in zmrzali, prednost v primerjavi s pravo opeko izdelano iz žgane gline. Kot je lepo razvidno iz fotografij, je videz stene obložene z betonskimi nalimki tak, kot da bi bila stena res zidana iz starih, močno žganih opečnih zidakov. Dekorativna opeka je bila kupljena v trgovini Bauhaus v Ljubljani in jo imajo stalno na zalogi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nalimki so uliti v različnih debelinah in barvani v različnih odtenkih, da je končni videz zidu kar se le da prepričljiv in rustikalen.

Najprej sem z vogalniki obložil vse štiri vogale objekta. Na voljo so tovarniško izdelani vogalniki, vendar sva se z investitorjem odločila, da vogale izdelam iz standardnih nalimkov, kar je cenovno ugodneje. Paziti je treba le, da sta obe ploščici iz katerih je sestavljen vogalnik barvno in dimenzijsko skladni. Ko so bili vogali končani, sem s pomočjo laserja nalepil zgornjo, srednjo in spodnjo vrsto opeke. Vse kar je vmes sem nato lepil po občutku in oblaganje kontroliral s prostim očesom.

Lepilo sem nanašal z zobato gladilko, globina zob 8 mm. Lepilo je treba nanašati postopoma in sproti in vsako ploščico posebej močno vtisniti v lepilo, dokler je lepilo še povsem sveže. Nikaršni distančniki niso potrebni. Če je ploščica močno pritisnjena ob steno in je njena hrbtna ploskev povsem zalita z lepilom, ploščica po lepljenju ne bo lezla navzdol. Na trgu je sicer mogoče dobiti namenska lepila, ki s pomočjo kemijskih dodatkov preprečujejo lezenje, vendar sem se jaz v tem primeru raje odločil za standardno lepilo, za katerega proizvajalec zagotavlja odlično odpornost proti zmrzali. Stene so bile pred polaganjem seveda gladko poravnane in premazane z predpremazom.

Fug ned ploščicami po polaganju nisem fugiral s fugirno maso, ampak sem se raje odločil, da lepilo v fugah sproti oblikujem z mokrim čopičem.

Tule je še en način, kako bi se dalo kreativno uporabiti dekorativno stensko opeko proizvajalca DOMINART. Primerno predvsem za interier, kjer želimo izrazito reliefno strukturo opečnega zidu, vendar je zaradi velikih površin in ostale opreme v prostoru, čista oranžna barva opeke enostavno premočna. Fotografije so s spleta. Na spletu je mogoče najti tudi navodila za ta način barvanja opečnih zidov. PRIMER

Zelo lepo, mi je všeč takšen stil!

Jože, ali bi to lahko uporabil za obligo notranje stene v kuhinji? In, ali bi lahko to uporabil za zunanjo oblogo predfabriciranega betonskega vrtnega roštilja (imelo bi zgolj vizuelni učinek)?. Lepil z IMO Lepilom? LP, Ivo

Ivo za roštilj je tole super, za kuhinjsko steno pa ne vem, če je, kar se čiščenja tiče, dovolj praktično (v mislih imam pas med kuhinjskom pultom in visečimi omaricami).