Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

BREG - kmečki dvorec v Imovici

10
Povprečno: 10 (2 votes)

1_0.jpg

Posest je v pisnih virih prvič omenjena v 15 stoletju.
Dve zanimivi naključji. Z gospodarjem nosiva enako ime in priimek. Ko sem se z ogleda, ki sem ga opravil za pripravo ponudbe vračal domov, sem na bencinskem servisu v Lukovici kupil DELO. Ko sem doma odprl časopis, sem v prilogi Delo in Dom našel tale članek o dvorcu: http://www.deloindom.si/rustikalni/vrednost-starega-v-zavesti-druzine

ARKADNI HODNIK

STOPNIŠČE

DVORANA

KAMNITI TLAK V KLETI

VRATA

ZUNANJOST DVORCA Z DVORIŠČNE STRANI

Polagal sem opečni tlakovec proizvajalca Atelje Keramike Ivšek http://www.atelje-keramike.si/

Bravo majstor!
Vse je "lahko", ko "denar ni problem" Nasmešek ...

Tole okrog denarja moram pokomentirat. Lastniki so kmetje. Taki v škornjih in delovni obleki. Brez hlapcev in dekel in brez dopustov na morju. Res je veliko repov v hlevu, vendar je taka hiša jama brez dna. Dobršen del notranjosti je še potrebno urediti. Lahko rečem samo, kapo dol za doslej opravljeno delo. Res jim je lahko v ponos.

Zelo lep tlakovec,zelo lepo polozeno. Koliko je kaj cena za m2 za tak tlakovec?

Za ceno tlakovca povprašaj pri proizvajalcu. Zgoraj imaš povezavo.

se poklanjam obojim. družini, ki hišo obnavlja, in mojstru, ki je zložil tlakovce. morda veš čemu bo dvorec po končani obnovi namenjen?

Dvorec je že ves čas namenjen prebivanju. Družina je živela v njem tudi v času obnove. Dediščino so prevzeli v precej dotrajanem stanju, kar se lepo vidi iz članka v DeloInDom (glej povezavo zgoraj).

Jp, kapo dol dodajam tudi jaz. Glede na videno zadeva ne more biti poceni in ko bo končana, bo po naši navadi več kot pol ljudi pljuvalo čez kmeta in govorilo kako je dobil subvencije itd.

LP,
Samojed

vsa čast. vprašal sem, ker nikjer nisem opazil nobenih ogrevalnih teles. zmotno sem sam pri sebi menil, da bo objekt rabljen najbrž samo sezonsko. za take hiše je po mojem itak najbolje, da so stalno naseljene in pošteno ogrevane ter zračene. naša hiša sicer ni te starosti, a je verjetno po sestavi zidov in ostalega podobna. tudi ni naša hiša obnovljena s takim občutkom za detajle.

Aleks, kuri se na drva, ker ima kmetija pač lasten gozd. V kurilnici sem videl ogromen zalogovnik za toplo vodo. V dvorani ki sem jo oblagal je talno gretje, za ostale prostore pa ne vem. Kjer so tlaki narejeni na novo, domnevam da je povsod talno. Da je hiša obnovljena s takim občutkom za detajle gre pa zasluga enemu od sinov, ki je arhitekt. Tudi tečaji na vratih (ki imajo samo okrasno funkcijo) so njegov projekt.
Sem pa pred kratkim na netu našel tale vrtna vrata z bogato krašenimi tečaji. Tudi opazovalna lina ne manjka Nasmešek

vse je zelo čedno in ne preveč načičkano na dvorcu. se mi je kar zdelo da mora biti pri načrtovanju zraven človek od foha. meni je za našo hišo upadel pogum za kako resnejšo stilno obnovo, ker je nek mišmaš starega in novega (materiali). sploh ne vem kje bi se lotil, sam pri sebi menim da bi bilo itak treba vse do golih zidov potolči stran. pa z boljšo polovico nekako ne prideva skupaj, ker ona pravi da notri ne rabi biti starinsko, če je hiša že na zunaj taka. sam se nekako s tem ne morem sprijazniti. kot na primer moderne ploščice, ki jih imamo v kopalnici.

Lepo je videti kakšen dvorec, ki ne propada.
S čim pa je keramika premazana na tej sliki?

http://img202.imageshack.us/img202/3766/52109764.jpg

Opečni tlakovec (in lesen robnik na stopnicah) je premazan s Topos trdim voskom. Prodaja ga GNEZDO sonaravna gradnja, Kranj: http://www.gnezdo.si/

Kapo dol, res zelo lepo. Je pa precej očitno, da to niso neki "navadni" kmetje, ker še nisem slišal za kak drug tak kmečki dvorec pri nas - po velikosti je vsaj primerljiv z večino "lokalnih" gradov. Sicer bi moral poznati celo zgodovino kdaj se je kaj dozidalo, ampak v kolikor je bilo to še v času fevdalcev je morala biti družina izjemno dobro situirana, da so jim tolerirali postavitev objekta, ki se spogleduje z gradovi. Da o poslikavah, freskah in stavbnem okrasju zunaj in znotraj sploh ne govorim - vse to je bilo zgodovinsko rezervirano zgolj za najvišje sloje in Cerkev.

Obnova po zahtevah države in z najkvalitetnejšimi izvajalci je pa vsekakor jama brez dna, ki si jo pri nas lahko privoščijo zgolj najpremožnejši. Brez dvoma so šli v tale dvorec stotisoči (če ne milijoni) in jih bo šlo še več preden bo dokončno obnovljen.

Zgodovina dvorca in njegovih prebivalcev je podrobno predstavljena na tejle povezavi: http://physics.fe.uni-lj.si/members/iglic/history/breg.pdf

Hvala, zanimivo, si bom enkrat moral vzet čas da preberem.

Ja, obširna predstavitev. Hiša stoji kjer je, prebivalci in njihovi priimki se pa menjajo. Kot da bi vstopil v časovni stroj...

Človek božji, kaj ti počneš s tlakovci........Lepo!

Počnem kar mi narišejo. Edino rešitev za tiste okrogline na stopnicah sem moral potuhtat sam. Nasmešek