Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

AQUAFLEX - mokro rezanje s kotno brusilko

5.5
Povprečno: 5.5 (2 votes)

Z napravo Montolit Aquaflex spremenimo običajno kotno brusilko v učinkovit pripomoček za mokro rezanje. Zaradi vode ki prši neposredno na disk, pri rezanju ni prašenja. Voda rezalni disk hladi in maže, zato je rezanje hitrejše.

12.jpg

V kompletu sta dva ščita za dovajanje vode na rezalni disk. Mali ščit za kotno brusilko z rezalnim diskom premera 125mm in veliki ščit za kotno brusilko s premerom rezalnega diska 230mm. Vodni ščit za mokro rezanje namestimo preko originalnega ščita kotne brusilke. Montaža je preprosta in hitra in zanjo ne potrebujemo nikakršnega orodja.

Vodna cev in električni kabel za povezavo med kotno brusilko in Aquaflex napravo.

Aquaflex naprava. Voda za hlajenje je shranjena v plastični kantici.

Takole je videti sestavljen komplet, pripravljen za uporabo.

Poizkus suhega rezanja betonske plošče za tlakovnje. Prahu je obilo.

Tokrat je dovod vode odprt. Rezanje je hitrejše in brez prahu.

V drugem primeru sem rezal Wienerberger opeko za tlakovanje dvorišč. Opečnega tlakovca na suho pogosto sploh ni mogoče rezati. Pod rezalnim diskom prihaja do iskrenja, disk se zaradi pregrevanja med rezanjen zvija kot da bi bil iz gume, rob rezane ploskve pa je grob in okrušen.
Tule je zaradi rezanja na suho dobro viden oblak rdečega prahu.

Pri mokrem rezanju opeke, prahu in zgoraj naštetih težav ni.

Rezalna plošča ki je bila na brusilki ima zanimivo razporeditev diamantnih drobcev. S tem dosežejo večjo učinkovitost rezanja in manjšo obrabo plošče.

Še demonstracijska video posnetka uporabe Aquaflexa z Youtuba:

Krasno! Kje lahko tole kupiš?

Najverjetneje bo naprodaj v Topdomu. Meni so dali zadevo na probo, vendar mi za rezanje keramike ne sede. Imam pač obilo druge mašinerije za ta namen. Za tlakovanje okrog hiše, rezanje robnikov, betonskih cevi ipd. je pa super. Tudi za rezanje raznih inštalacijskih kanalov v stene in tla se dobro obnese.

cena....

kolikor sem videl v tujini je to ranga 900 EUR... Jok

Na vsa usta sam sem tole že videl in sem za svoje potrebe zadevo izdelal sam. No, ne tako profi varianto, ampak za nekaj tlakovcev odrezat je funkcioniralo. LP,
Samojed

Za hobi uporabnike, bo zadeva verjetno predraga.

Če bo cena sprejemljiva, bo to uporabno za nas hobi uporabnike, ki moramo položiti metre robnikov okoli hiše, tlakovce,....

http://www.dominokolje.si

zanimivo

ampak če bo cena 900€ bo precej huda.

rezalna miza z tyrolit stane cca 1100 z ploščo srednje kvalitete ki lahko režeš tudi debelejše predmete. problem pri rezanju z brusilko je da ko je plošča nova lahko režeš tlakovce debeline 6 cm ko pa se obrabi pa nemoreš prerezat tlakovca in ga na koncu zlomiš ali pa tlakovec obrneš in ga se vrezeš na drugi strani. zato se brusilka upoablja za rezanje debeline pod 6 cm.

je tole bolj primerno

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/dominokolje/sekanje-tlak...

sicer pa zelo lepa predstavitev

Cena naj bi bila v rangu 700+ €. Točne cene žal ne vem. Ampak bistvo zadeve je po mojem mnenju ščit. Ostalo bi se pa dalo improvizirat. Važno je, da imaš na ščitu pipico, s katero lahko za vsak rez zapiraš in odpiraš vodo. Kanto vode lahko obesiš nekam nad glavo in bo voda tekla v ščit s prostim padom. OK, nisem probal. Ampak po mojem bi šlo. Druga možnost je nakup in improviziranje z vodno črpalko, ki se sicer uporablja v miznih vodnih žagah. Za hobi uporabnika nakup ščita ne bi smel biti prehud zalogaj, profiju se pa investicija v tako orodje itak povrne z uporabo. Je pa zadeva veliko bolj praktična za delo in transport, kot mizna vodna žaga. Pa še delo poteka hitreje. David pri lomilki ki jo predstavljaš je pa problem narediti tanke rezine in rezine ki so trikotne oblike, kot na primer opeka, ki sem jo rezal zgoraj.

Dopolnilo komentarja
Malo sem pobrskal po spominu, malo po internetu. Makita Ima na svoji mali akumulatorski rezalki nameščen rezervoarček z vodo. Rodia uporablja pet litrsko kantico, v katero se ročno natlači zrak. Tale druga varianta je genialna. Škropilnico za škropljenje sadnega drevja se dobi za majhen denar...

http://www.dominokolje.si

ja se strinjam popolnoma z teboj, jaz sem pač glede tlakovcev napisal primernost ščita. kar se pa tiče lomilca pa je prednost njegova hitrost lomljenja ti zlomiš tlakovec z nastavitvijo v 10-15sekund, pri rezanju pa porabiš slabo minuto ali pa še več.

res da tankih delov nemoreš lomit zato pa uporabiš mizo za rezanje tlakovcev, ali pa brusilko

je pa zanimiva stvar in mislim da bi na način ki si ga opisal tudi delovalo, mogoče bi namesto kante uporabil direkni priklop na vodo z pipico in manjšim pretokom vode, ki bi ga nastavil z odpiranjem pipe

Za domačo uporabo (kot sem že omenil - za par tlakovcev) - sem prevrtal ščit, namontiral gor "smrekico za plin", priklopil vrtno cev ter naštelal pretok vode in gasa. Seveda, teče tudi ko nehaš rezat, štelanje vzame svoj čas itd - za profije ni, za sam svoj mojster varianto, ko rabiš odrezati 15 tlakovcev pa povsem funkcionira, če pa še žena odpira in zapira vodo je pa sploh zmaga :)LP,
Samojed

Samojed si imel kaj težav z močenjem plastičnega ohišja kotne brusilke? Se mi zdi, da voda kar hitro zaide tja, kamor ni treba. Na video posnetkih je zadeva nameščena tako, da vodo meče stran od ohišja (z obračanjem ščita in premeščanjem ročaja se doseže vrtenje diska v drugo stran), vendar je tako rezanje bolj nerodno.
Tudi gumijast ščit ki omejuje pršenje vode je pri spremenjeni smeri vrtenja rezalne plošče premaknjen pred rezalno ploščo.

Sem imel malo težav ja. Vodo seveda odnaša. Ker mi ni bilo ravno za skakat od elektrike, sem za takratno rabo zalepil spodnje reže na fleksarci, da ne vi hlajenje potegnilo vode v motor.

Kot pravim - sem improviziral. Dokler nismo bili vseljeni sem na travi rezal z masko na glavi, potem pa bi me žena ubila in ko sem urejal dvorišče, sem za razrez nekaj tlakovcev naredil namakanj. Priklop je bil na vodovod, seveda močno priprto. Pri rezanju sem pa podobno kot je na tej zadnji sliki rezal tako, da je šla rezilka čim prej v globino in je bil ščit praktično na tlakovcu, potem se je pa rez nadaljeval naprej . Tako je manj neslo vodo vame.

Aja, seveda na sliki model stoji nabloku. Za tlakovce sem naredil podstavek.
LP,
Samojed

Rezanje raznih betonskih izdelkov je lahko tudi na suho skoraj
brez prahu. Na kotno brusilko je potrebno namestiti le pokrov za odsesavanje.

Kako se pa to obnese na keramiki pa ni prikazano.

Mogoče bo komu koristila tudi ta možnost.
LP

Dodajam povezavo: http://www.f-muller.si/

Hja, kaj naj napišem? Kot hobi uporabnik me motita dve stvari - eno je ta, da niti slučajno ne moreš rezati točno po risu (ali pa se vseeno kadi), še hujše ja pa ta, da bi rad videl junaka, ki bi z eno roko držal ta velko fleksarco in rezal beton. Ne samo zato, ker je mašina težka, ampak zato, ker jo lako zabriše v glavo ali nogo, če zagrabi nekaj nepredvidenega. Skratka, meni pogojno uporabna zadeva, ki bi se je poslužil v notranjosti če bi bilo nujno. Za razrez ploščic, tlakovcev ali kamna pa sigurno ne.

LP,
Samojed

Ne vem fantje za mene je vodna zaga najboljsa izbora za kakrsnekoli tlakovce, plosce ali cegle uporabljam lukman zago.Ce pa ze imam kaksen beton ali asfalt za prezagat na mestu potem mi pomocnik minimalo sa vodo prsi direkt v sajbo flex-a in funkcionira perfektno

-----------------------------
polagam kamne Nasmešek

Upam da ne pozabim slikat in pripet zadeve, ki sem jo naredil za pivo. Če bi imela še pipico bi bila še boljša, ampak za moje potrebe je dovolj (danes sem tastu naredil rez v garaži - 2,5 metra po črti in brez tega bi bilo pol hiše v prahu. Tako se je pa malo pobrisalo in konec.

Ker sem pa že zgorj pisal - v tem primeru je šla šajba v globino do dna in ker je bil zadaj ščit do tal, tudi v mašino ali vame ni več neslo vode. Mašinca je še pri tastu, če bo kaj za popravit, ampak preden jo spravim nazaj v original stanje bom slikal in pripel.
LP,
Samojed

http://www.dominokolje.si

zadeva je noro dobra, včeraj sem jo dobil na test in že dva dneva režem samo z njo v kombinaciji z http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/dominokolje/sekanje-tlak... režem tlakovce z vgradnjo vred 50% hitreje in sedaj čakam da mi povedo ceno pa če bo sprejemljiva jo kupim.
najprej označim tlakovec , ga z sekalcem vsekam in z brosilko malo pobrusim če je kakšna izboklina in že je vgrajen v povprečju 30-45 sekund traja cel postoprek.

seveda je namizna žaga ki jo imam primernejša za dimenzijo ki jo nastaviš in z vodil samo režeš. se pa tudi zgodi da je kakšen rez lažje naredit z brusilko in če si v kakšnem strnjenem naselju ko vsak opazuje si nemoreš privoščit da se kadi.

toplo priporočam tole zadevo

Dominokolje nekaj takega smo mi uporabljali pred 35 leti za lomljenje teraco plošč. Bil je isti način le da je bila naprava manjša in primerna za lomljenje teraco plošč.

Imam slike, pa tole ni več enako kot je bilo. Kako jih pripnem?

LP,
Samojed