Obnova stanovanja - 3. del

10
Povprečno: 10 (1 ocena )

No, pa je skoraj leto okoli od mojega zadnjega javljanja. Sem našel malo časa pa bom naredil še en zapis Nasmešek
V tem času smo postorili kar precej, sicer ne toliko kot sem mislil da bomo, saj so so vmes pojavljali zapleti, ki jih predhodno nismo predvideli. Ker pa se nam ne mudi, delamo lepo počasi in v delu uživamo! Kar je verjetno najbolj pomembno, v čemu je sicer smisel samograditeljstva? Na vsa usta Aja...da pršparaš.

Počasi smo končali z odvozom starega betona, namenoma izpuščam besedi ''betonska plošča'', ker to le-ta ni bila, saj je ponekod sploh ni bilo, ponekod je bil beton debel par cm, ponekod pa ga je bilo občutno preveč. Nato je prišlo na vrsto poglabljanje tal, saj smo se odločili, da bomo na novo nasutje postavili novo ploščo debeline 10 cm, nanjo 10 cm izolacije in na to še 5 cm samoizravnalnega estriha z 2 cm manipulacije. Višinska slika je pokazala izkop višine skoraj 40 cm po vsej površini. Grobo izračunano... 30 kubičnih metrov materiala, na roke Nasmešek Na tem mestu sem naredil kar precejšnjo napako, ko se za podprtje medetažne plošče nisem odločil za nosilno železno traverzo po celotni dolžini hiše. Namesto tega sem postopoma zrušil dva nosilna zidova, sezidal nova in samo po sredini montiral jekleni nosilec IPE20. Za vse ki se boste morebiti soočali s podobnimi težavami vam priporočam, da nosilec štiritočkovno podprete (na vsaki strani v zid in po sredini z dvema betonskima ali jeklenima stebroma, formula za izračun višine jeklenega nosilca se glasi 1:25 (na vsakih 25cm razpona, 1 cm višine nosilca, za 1m razpona torej 4 cm višine). ZIde sem postavil na predhodno zalite temelje, zaradi gotovosti sem hkrati sezidal tudi en predelni zid. Po izkopu in zidanju smo nasuli cca 15 do 20 cm drobca za izravnavo, seveda na 300 gramski filc (geotekstil). Po izravnavi, vgraditvi glavne odtočne cevi (fi160) in montaži mrež smo ploščo v skupinski izvedbi zalili. Tu smo uporabili načelo stare romantike in nismo naročili hruške, temveč lepo mešaljic, lopata in gasa. Pa vmes kaka pivica in malo salamice, kruhka, itd Nasmešek Sledila sta še dve predelni steni, zazidava enega okna in flikanje lukenj v starih zidovih.


Predelne stene so bile zidane pretežno iz ročno oblikovane opeke, štruklja po naše, ki sem jih spravil za kasnejšo uporabo.


Laser je ena super zadeva, stokrat hitreje gre vse in nimaš kej falit. Obvezno orodje!


Ekipa! 10m3 mešanice, paleta pa pol cementa in dva mešalca. tri urce in voila!


Izdelek. Tako čista ne bo nikoli več Na vsa usta


Še dve predelni steni in zidarija je končana! Vsaj v stanovanju...

Ko smo končali z večjimi gradbenimi deli, so na vrsto prišle inštalacije. K sreči imam prijatelje Nasmešek po inštalacijah so sledili ometi. Najprej sem mislil, da bom v spodnjem delu zidov nanesel sušilne omete, a so po meritvah vlage in poznavanju terena ti pokazali kot nepotrebni. Mojster je rajhanje končal v šestih dnevih, skupno cca 190m2... Med tem ko je mojster rahal sem sam začel z zidanjem vetrolova-verande. Nato je sledilo betoniranje stropa verande, ki je hkrati tudi balkon zgornjega stanovanja in nato ometi, ki sem jih naredil sam. Moram reči da je stvar sila zanimiva in ni nobena raketna znanost, le malce potrpljenja, pravo orodje in čas Nasmešek Ko smo to zaključili. sva začela s polaganjem stiroporja potleh (EPS100 5+5cm), nanj aluminijasto folijo (Laharnar 105 mikronov). Jutri pričnemo z vlečenjem cevi za talno gretje Nasmešek potem se pa spet kaj slišimo, upam da prej kot v enem letu!


Mojster štromar Cool


Temeljna plošča za verando...


Inštalacije v kopalnici, mojster je bil bl sramežljive narave...vsaj pred carino Na vsa usta


Rušenje starega balkona...


...in opažanje novega, večjega balkona Nasmešek

No tako, jutri pa dalje. Upam, da ste uživali, mi vsekakor smo!

LP, Martin

Super! Pohvalno. Vem kako vam je, sem šel čez podobno zadevo, pri obnovi ene stare hiške Nasmešek

Čestitke,
v oči mi je padel izredno čist zidak, vreden ponovne uporabe in stilno kompatibilen z obstoječo gradnjo.
Bi pa sam, tudi osebno sem pred petnajstimi leti pri povečanju balkona v teraso pod oz pod AB ploščo namestil 5 cm kombi ploščo. Na čelu in zvrha pa sem pred lepljenjem keramike -stirodur, katerega uporaba pa mi je manj hvaležna. Zmeden