Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Naš domek pod Storžičem

0

Lepo pozdravljeni,

že dolgo imam namen napisati spletnik o gradnji našega doma. Malo za obujanje spominov, malo v zahvalo vsem na forumu, ki ste nam pomagali z nasveti. In kdove, mogoče bodo komu prav prišle izkušnje, ki smo jih pridobili pri gradnji našega doma.

Vse se je začelo z iskanjem parcele. Kakšnih posebnih zahtev nisva imela, le da je sončna lega in da je blizu hribov. Res sva našla parcelo, ki nama je bila na prvi pogled všeč. Tik pod hribi, južna lega, ne prevelika in ne premajhna, še potok je tekel pod parcelo, ... le malce v breg je visela. No, ne malce, kar spodobno. Če sva hotela karkoli "iztisniti" iz parcele, sva potrebovala zgraditi škarpo, kar je predstavljalo precejšen finančni zalogaj. K sreči je lastnik prodajal parcelo že z gradbenim dovoljenjem za hišo in škarpo vred, voda je že bila na parceli, prav tako je bil plačan komunalni prispevek.

Image1.jpg

Gradnje smo se lotili marca 2009. Vso jesen sva z dragim zbirala ponudbe od zidarjev in se na koncu glede na finančne zmožnosti odločila, da gremo zidat v lastni režiji. Če zdaj pogledam nazaj, je bila to zelo pogumna odločitev (beri: kar malce nora)! Sama nisva imela izkušenj z gradnjo, sto in ena pomembnih stvari bi šlo lahko narobe. Od vsega začetka sva se zavedala le, da ne gre šparat pri kvaliteti gradnje in pri izolaciji hiške. In pa, čimveč spraševati in se učiti od drugih, ki so že dali skozi vse pasti pri gradnji svojega doma.

Kot rečeno, zastavili smo z gradnjo škarpe. Ta teče po celi zahodni meji parcele, v dolžini cca 25 m. Tu smo storili prvo napako; ko je prišel bager izkopat jamo za peto škarpe, je hkrati izkopal tudi jamo za hiško. Iz odkopane zemlje je nastal velikanski kup, ki se je ob močnem deževju konec marca splazil naravnost v šolngo od stene škarpe. Šolnga je bila seveda uničena, potrebno je bilo odmetati zemljo in na novo zašolati. To nam je bilo v poduk: posebej bi morali izkopati jamo samo za škarpo in ko bi bila ta končana, bi šli kopat jamo za hiško.
:
Močno deževje je zalilo peto škarpe ...
Image3.JPG

... in razrahljalo kup zemlje nad škarpo, da se je splazila nanjo. Hujše škode ni bilo, nekaj uničenih bosank in par dni pospravljanja.
Image2.JPG

Konec dober, vse dobro. Škarpa je na enem koncu lomljena navznoter, tu smo naknadno zabetonirali čez ravno streho, da smo dobili pokrit prostor za avto. Od zgoraj je vse skupaj zasuto z zemljo in zatravljeno, tako, da izgleda, kot da loma sploh ni.
Image4.jpg
:
Sledila je gradnja hiške. V celoti je podkletena (kar je pravzaprav "mus" pri hribovitem terenu) in s treh strani vkopana v zemljo do prve plošče. Zunanje mere so 9,5 x 8,5m. Skrbela nas je podzemna voda, ki je bila s klicajem zavedena v geološkem poročilu. Tu smo se strogo držali priporočil geologa; kopali smo do (za vodo nepropustnega) nivoja sivice in še malo globlje. Pri tem smo tik nad plastjo sivice zares naleteli na vodo, jo zajeli in speljali ob robu jame v potok. Vzporedno z gradnjo kleti smo ob temeljih zabetonirali muldo, položili drenažno cev, zavito v filc in čez nasuli drenažni pesek.
:
Na dno gradbene jame smo položili filc in nasuli tampon (lomljenec). Tampon smo povaljali in prenesli zakoličbo hiše na dno gradbene jame.
Image5.jpg

Čez tampon smo vgradili podložni beton.
Image6.jpg

Betonirani temelji naše hiške ...
Image7.jpg

... ter dovoz tampona med temelje, utrjevanje z žabo, polaganje armaturnih mrež in zalivanje z betonom.
Image8.jpg

Vir podzemne vode, na katerega smo naleteli med izkopom gradbene jame za hišo.
Image9.JPG

Zidanje kleti gre počasi h koncu. Še najbolj zamudno je bilo opaženje in betoniranje horizontalne vezi.
Image10.jpg
:
Čim je bila klet pozidana, smo privlekli hidroizolaterja na parcelo. Sprva smo imeli v načrtu dati gor "klasiko"; namazat z ibitolom in našvasat izotekt T4 (to imam v spominu še kot otrok, ko sem opazovala očeta pri zidanju hiše). To naj bi naredil kar naš zidar! Vendar sva po nasvetu nadzornega opustila to idejo in poiskala "profi" hidroizolaterja. Uporabil je neko drugo (mislim, da italijansko) izolacijo, ojačano z vlakni. Ko je mojster zaključil s HI, sva z mojim dragim postavila leseno ogrado cca meter stran od kletnih zidov na vse tri strani in vmesni prostor do vrha zasula z drenažnim peskom. Na polovici višine sva dala še eno drenažno cev. Mogoče se bo komu zdelo, da smo malce pretiravali, ampak mene je ta podtalnica res skrbela. Zdaj mirno spimo - tudi v najhujših nalivih so zidovi kleti suhi kot poper.
:
Mojstra hidroizolaterja pri delu. Po pravilu bi morala HI povleči vsaj do višine prve šare, vendar zidarji še niso imeli zabetoniranih stebrov v pritličju. Tako, da smo tistega pol metra naknadno hidroizolirali.
Image11.jpg

Z mojim dragim hitiva postavljati leseno pregrado ob kleti hiše, ki bo ločevala rizl od preostalega nasutja.
Image12.jpg
:
Sledila je gradnja pritličja in za njim mansarde. Hmm, česa sva se tu naučila? Predvsem tega, da bi morala naše zidarje malo bolj kontrolirat z "vaservago"! Tako pa ... namesto, da bi jih oni slišali od naju, sva jih midva od izdelovalca ometov. V mansardi sva pa storila napako, ko sva kolenčni zid spustila za eno šaro, nisva pa temu ustrezno znižala tudi slemenske višine ... posledično je pri postavitvi grušta frčada prišla toliko bolj strma, kar je (vsaj meni) zelo grdo na pogled. Moj pravi, da kompliciram, da je važna kvaliteta in ne izgled, sama se pa potihem še vedno tolčem po glavi. Sicer je pa streha klasična dvokapnica, kritina Creaton Viva neu, sekundarna kritina Agepan plošče 16 mm.
Do zime smo uspeli montirati še stavbno pohištvo. Želela sva lesena okna, na koncu so zmagala cenejša plastična. Edino vhodna in kletna vrata sva vzela aluminijasta. Sledil je zaslužen zimski počitek.
:
Zidanje pritličja ...
Image13.jpg

... in mansarde.
Image14.jpg

Hiška je pod streho ...
Image16.jpg

... prav tako so vgrajena okna in vrata.
Image17.jpg
:
Pomlad se je komaj prebujala, ko smo na hiški že veselo štemali. No, štemala je moja boljša polovica, (kako zelo vesela je pri tem bila, naj kar sama pove Na vsa usta), meni je pripadlo vzidavanje elektro doz. Že na jesen smo imeli "schnell kurz" z našim električarjem glede vzidavanja doz, in seveda nam je do pomladi večino napotkov izpuhtelo iz glave. Tako sem se šele pri kaki 10-15 dozi spomnila, da morajo biti doze ne samo horizontalno poravnane če jih je več v vrsti, temveč tudi vertikalno, če jih je več v koloni. Mus sicer ni (pravijo, da je mus samo umret, kajne), izgleda pa tudi ne. In sem šla, trmasta, kot sem bila, podirat vse doze za nazaj in ponovno vzidat, kot se šika. In kaj sva se naučila pri vzidavanju doz? To, da jih nikoli ni preveč! V kabinetu, recimo, kjer sta dva računalnika, pa stacionarni telefon, pa namizne lučke, printer, skener in še kaj, že zmanjkuje vtičnic in si pomagamo z razdelilci.
:
Mukotrpno štemanje za električno napeljavo, še posebej, kjer stojijo betonski stebri.
Image18.jpg

Na lučke ob stopnicah iz pritličja v mansardo sem še posebej ponosna Pomežik. Lastnoročno sem izštemala luknje s kladivom in dletom in vzidala fi80 konce plastične kanalizacijske cevi.
Image19.jpg
:
Vodo in predpripravo za talno gretje po celi hiški nam je napeljal naš vodovodar. Sprva je bilo mišljeno, da bo klet neogrevana, pa smo si, hvalabogu, premislili. Talno smo dali v glavni kletni prostor, ki zavzema polovico kletne površine in v hodniku, kjer so stopnice v pritličje. Le shramba in kurilnica sta brez talnega gretja.
:
Predpriprava za vodo v kuhinji in talno gretje.
Image20.jpg

Omarica za talno gretje v mansardi.
Image21.jpg

Kopalnica v mansardi. Ozka siva plastična cev, ki se pne kvišku, predstavlja oddušnik iz greznice.
Image22.jpg

Odduh kuhinjske nape, prav tako speljan na podstreho in skozi strešni zračnik na prosto.
Image23.jpg

Moj dragi pri zidanju manjših popravkov na hiški. Tule je za nekaj šar pozidal okna v dnevni sobi, ki bi sicer segala od stropa do tal.
Image24.jpg
:
Mojster za omete je zamujal več kot mesec dni. Na koncu sem bila že tako jezna, da bi mu najraje zaloputnila vrata pred nosom, ko se je prikazal s svojim silosom na našem dvorišču ... Delo je opravil solidno, po ceni, kot smo se dogovorili. Žal mi je le, da nisem sproti pospravljala za njim, ko se je selil iz sobe v sobo. Po tleh so namreč ostajali kupčki strjenega ometa, ki so se v tednu dni, ko je bil na hiši, dodobra poteptali od hoje in zasušili. Cel teden sem potrebovala, da sem tla očedila od kleti do podstrešja.
:
Ometi se že veselo sušijo.
Image25.jpg
:
Toplotno izolacijo po tleh smo sami polagali. Po pritličju in mansardi sem najprej položila centimetrsko zvočno izolacijo in nanjo stiropor, v kleti pa samo stirodur. Delo ni bilo težavno, samo zamudno. Največ časa je vzelo polaganje prve plasti stiropora, ko je bilo treba obiti vse cevi od elektrike. Poleg tega sem vse tako izrezane kanale v stiroporu zalila z mešanico maltita in stiropornih kroglic. Druga plast stiropora je bila položena kot bi mignil, nanjo pa je prišla še folija.
:
Polaganje zvočne izolacije po pritličju.
Image26.jpg
:
Alumplast cevi za talno gretje smo nabavili v Nemčiji. S prevozom do hišnih vrat so nas prišle krepko ceneje kot pri najcenejšem slovenskem trgovcu. (To nas je opogumilo, da smo tudi vso belo tehniko nabavili gori, od pomivalnega in pralnega stroja, do pečice in kuhinjskega korita). Po tleh smo položili navadne armaturne mreže (odprtine 10 x 10 cm) in nanje pritrdili cevi. In že so bili tu estriharji, izurjena ekipa, da jih je bilo veselje gledati pri delu. V manj kot osmih urah (še isti dan so leteli na naslednji objekt) so bili estrihi v hiši gotovi, z balkonom vred.
:
Napeljava cevi za talno gretje po celi hiški (razen kurilnice in shrambe) ...
Image27.jpg

Image28.jpg

... in končno: tlaki so tu.
Image29.JPG

Image30.JPG
:
Zapiranja mansarde s knaufom smo se najprej mislili lotiti sami, moj dragi in njegov brat. Vseeno sva zbrala nekaj ponudb, da vidiva, koliko dražje bi naju prišlo, če bi vzela mojstra. Razlika v ceni ni bila tako velika, kot sva sprva mislila. In ker naju je čakalo še ogromno drugega dela, priganjal naju je tudi čas zaradi porabe kredita, sva se potem odločila za mojstra in njegovo ekipo. Štiri dni in mansarda je bila zaprta z gips ploščami, nad njimi pa 35cm steklene volne Knauf Isolation.
:
Že dober teden po končanih estrihih so v hišo vstopili knaufarji.
Image31.JPG

Image32.jpg

Image33.JPG

Vzporedno z njimi smo mi že lahko ustvarjali po svoje v pritličju. Drug drugega nismo motili, smo pa pridno hodili na oglede, mi gor, oni dol Pomežik.
Image34.JPG
:
Med vsemi temi glavnimi fazami se je na hiški dogajalo še sto in en manjših in večjih projektov. Na ključ smo izdelali kurilnico, da so mojstri lahko prišli montirat toplotno črpalko, postavili greznico, zgradili tri manjše škarpe, da smo lahko uredili dvorišče okoli hiše, grobo in fino splanirali parcelo in nasuli vrtno zemljo, pleskali, se igrali keramičarje in še in še. Zato pravim, malo v hecu in malo zares, da je nor vsak, ki gre zidat v lastni režiji.
:
Kamin nam odlično služi! Dela z njim ni prav nobenega, pepel odstranimo 2-3x v sezoni. No, edino šipa se takoj zamaže, pa je ne čistimo več.
Image35.jpg

Image36.JPG

Še pogled v kurilnico ...
Image37.JPG

... in na zunanjo enoto toplotne črpalke.
Image38.JPG

Da smo lahko nasuli in izravnali dvorišče, smo zgradili sistem treh škarp.
Image39.jpg

Image40.JPG

Dvorišče nam je urejal isti mojster, kot že vrt predtem. Še prej smo dokončali HI okoli hiše in nalepili stirodur debeline 8cm.
Image41.JPG

Kar naenkrat se je naredilo ogromno prostora za parkiranje jeklenih konjičkov Pomežik.
Image42.JPG

Dela gredo počasi h koncu. Tu je nekaj slik talne keramike, ki smo jo dali po celi hiški, tudi v mansardo.
Image43.JPG

Image44.JPG

Image45.JPG

Med gradnjo sem pridno, kadar sem imela čas, izdelovala mozaike za našo hiško. Ker smo v družini sami hribolazci, se spodobi, da v dnevnem prostoru kraljuje planika ...
Image46.JPG

Image47.JPG

Image48.JPG

... in na balkonu kozorog.
Image51.JPG

Image49.JPG

Image50.JPG

Tudi steklo v kuhinjskih vratih krasi hribovski motiv.
Image52.JPG

Kuhinjo in jedilni kot smo dali delat mizarju. Les je parjena bukev.
Image53.JPG

Image54.JPG
:
Za konec še to; v hiški smo dober teden dni nazaj praznovali eno leto, kar smo se vselili, najina hčerka pa je upihnila dve svečki na torti. Veliko je še za postoriti, fasado, pa nadstrešek za avtomobila, pa do konca položiti keramiko v kleti, kopalnico v masardi in kup manjših stvari. A glavnina dela je za nami in zdaj lahko lažje zadihamo. Kar se tiče stroškov, teh namerno nisem nikjer pisala, ker je tega preprosto preveč. Če pa kdorkoli želi izvedeti, naj vpraša, ni problem, račune imamo spravljene.

Toliko. Naj vam zaželim samo še lepe praznike, imejte se radi in bodite pridni in ustvarjalni tudi v Novem letu 2012!
:
Še par slikc obzidave podometnih kotličkov ...
P1000923.JPG

P1000927.JPG
... in kamen za izdelavo mozaika.
P1030559.JPG

:
Predracun za nabavo cevi za talno gretje:
Heima_cevi_talno.jpg
:
Stopnice (zaenkrat še nedokončane):
P1030612.JPG

lepo. dve vprašanje.

1.koliko vaju je na oko prišlo vse skupaj? čisto okvirno.

2.kje si dobila materjal za te mozaike? s čim si mozaike zafugirala? se mi zelo dopadejo, bi tudi sama kaj takega spacala...

1. Škarpa cca 18.000 eur, hiška okoli 128.000 eur.

2. Kamen za mozaik sem nabavila pri Trgocevu iz Logatca. Uvažajo ga iz Italije, pakiranega v vrečah po 1m2, vsako barvo posebej. Mislim pa, da imajo tudi miks barv, za tiste, ki potrebujejo samo manjše količine. Za preverit je. Mozaiki so prilepljeni z istim lepilom kot keramika okoli njih in zafugirani z isto fugirno maso. V tem primeru lepilo za talno gretje in fugirna masa Mapei. Lp.

Zelo lepo napisan in slikovno prikazan spletnik.<čestitam k hitri vselitvi in vem ,da uživate v novi hišici.Vsi čakamo na ta dan ,ko bo čas za vselitev.

pa je bil kamen že v tako majhnih koščkih ali si ga sama razbijala? koliko pa je stal ta kamen za mozaik, če lahko vprašam?

a modelčki/primeri sestavljenih slik so bili tudi zraven ali je to plod tvoje domišljije? Nasmešek

Super. Dober spletnik, lepa hisica. Dolgo, dolgo uzivajte v njej.

Imas mogoce se kaksno sliko obzidave podometnega kotlicka in pa podkonstrukcije okoli stresnih oken?

Franci, hvala. Tocno tako. in ko pride ta dan, so vsi zulji pozabljeni, ostanejo samo lepi spomini na vse "udarne akcije" Pomežik.
:
Magi, kamencki so vseh velikosti in oblik, odvisno od vrste kamna. Kolikor sem se uspela pozanimati, so to ostanki iz kamnolomov, ki jih premesajo v bobnih, da se zdrobijo na manjse kose, primerne za hobby & art uporabo. Poglej si spodnjo sliko - žepni meter je za občutek, o kakšnih velikostih je govora. Tako, da kamna nisem veliko lomila, največkrat samo vogale, da so se lepo prilegali začrtani risbi. Razen, seveda, cvetni listi, tam se moras potruditi, da zadeneš obliko. Kamen sem nazadnje kupovala maja lansko leto; takrat je vreča tega kamna (torej 1m2) stala slabih 38 eur. Ni toliko, pa spet nanese nekaj, če potrebuješ več barv.
Idejo za cvetje v polkrogu sem dobila pri italijanskem podjetju Sipra (kjer Trgocev tudi nabavlja ta kamen); www.sipramarmi.com. Motiv planike je iz logotipa naše GRS, kozoroga sem pa prerisala iz fotografije mojega dragega, ki jih ima poln računalnik Pomežik. Skratka, idej se ne zmanjka. Več si lahko prebereš na http://irena-irena1.blogspot.com/ ... se opravičujem, je še v izdelavi.
:
Faros, slik podkonstrukcije okoli stresnih oken, zal, nimam. Preden sem prisla naokoli s fotoaparatom, so imeli majstri ze vse zaprto Pomežik. Imam pa par slikic od obzidave kotlickov, ce ti bodo kaj v pomoc. So pa obupno pozidani - ce sem s cim sovrazila delati na hiski, je bil to siporeks.

o, tole je pa super(!) link. hvala sicer za vse info!

Hvala @rozica za dodatne slike. Zanima me se ali si obzidavala med profili kotlicka (kotlicek ni nic sirsi zaradi obzidave) ali na okvir kotlicka (kotlicek je zaradi tega sirsi za debelino siporeksa)?

Ja, to je pa odvisno, koliko imas prostora v kopalnici. Recimo, v nasi kopalnici v pritlicju (ki je bolj majcena) sem kotlicek na levi strani pozidala cisto do stene, se dobrih 15 cm vec kot na desni strani. Ker ce ne bi, bi bilo tam praznnine 15cm med steno kopalnice in steno kotlicka. Ta prostor se ne da za nic uporabiti, samo prah bi se nabiral.
Ce imas pa steno, kjer pride kotilicek, ful siroko, pa lepse izgleda, da pozidas samo med profili kotlicka. No, mogoce kak dcm vec na vsako stran, da dobis daljso polico. Poskusi si skicirati, magari si narisi na steno, za lazjo predstavo. Upam, da ti je bilo v pomoc.
Lp.

Lep kamin Na vsa usta

Ja, tudi nam se dopade Pomežik

Nisva se razumela, sem malo cudno napisal. Mislil sem na sirino oz. bolje globino kotlicka. Torej, kako je obzidana sprednja stran, tam kjer pride prisraufana skoljka. Ali si obzidala med samimi cevmi-konstrukcijo kotlicka ali pa si siporeks dala na konstrukcijo in jo s tem dodatno ''odebelila''?

Faros siporeks mora biti čez konstrukcijo nekaj cm. Na plastiki za tipko ima dve oznake do kam največ in do kam najmanj je lahko pozidano.Najbolje je nekje v sredini med oznakama.

Tocno tako, jobizer, hvala.

Se pravi petka siporeks cez konstrukcijo in to je to.
Hvala obema za odgovore.

Lepo, pridni ste bili! Tudi midva z možekom sva delala vse sama. Lep kamen je za kaminom, če ni skrivnost ne zanima kje ste ga nabavili in kaka je cena. Imam namen eno steno v dnevni obleči v dekorativni kamen.

@tajci, poglej na forum pod dekorativni kamen. Ravnokar zbiramo narocila za skupinski nakup. Izbiras lahko med vec kot tridesetimi vzorci, cene pa so/ bodo tudi do trikrat nizje kot pri nas.

lepo, res lepo, si kar predstavljam veselje ob vselitvi

a je to iz trziske smeri, ali preddvora? Na vsa usta

Tajci, zdravo. Kamen za kaminom sem nabavila v Trgocevu v Logatcu. Kupila sem ga 5m2 in dala cca 150 eur. Mislim, da so ravno imeli neko akcijo, zato je bil tako poceni.

Uganil si, Goran, iz Preddvora Pomežik.

Pozdravljeni.

Mene pa zanima, pri katerem ponudniku iz Nemčije ste kupili cevi za talno gretje in koliko Vas je prišlo polaganje? Se ravno odločam, da bi v mansardo položila talno gretje, pa bi vsak podatek prišel prav.

Hiško imate zelo lepo in razgibano. Mi je zelo všeč kamin in ploščice pri njem.

Lep pozdrav

Mače? Bomo pa skoraj sosedi. Mi zidamo pa v Bašlju Nasmešek

Zivjo! Tako sem se hvalila, da imam vse racune spravljene, pa ravno tega od cevi ne najdem Zardel K sreci nisem zbrisala predracuna od trgovine s svojega postnega nabiralnika (tukaj pripenjam PDF). Firma je "Heima shop", 1400 m Aluplasta 16/2 nas je prislo slabih 1100 eur, z dostavo vred. Talno nam je polagal nas vodovodar, za delo je racunal 400 eur. Stiropor/stirodur nas je prisel 900 eur, arm. mreze 400 eur, razdelilci (tu je misljeno material in delo) za vsa tri nadstropja pa slabih 1000 eur. Skupaj 170 m2.
:
Ja, bo drzalo, Mace Na vsa usta Zidate? Na zacetku vasi, ce prides iz Mac, je ena zidana hiska v klancu, podkletena in se brez fasade ... ste to vi?

bi te lahko prosila če imate že narejeno, da bi pofotkala stopnice kako ste jih uredili? in pa cevi za talno ste z vezicami pritrjevali?

Stopnic, zal, se nimamo zrihtanih. upali smo, da nam bo ratalo pred koncem leta, pa se nam ni izslo. No, edino celne stranice smo zapucali s Kemagletom (glej slikco). Sedaj moram pobrati mere pohodnih ploskev in jih dat delat nasemu mizarju. Bo pa parjena bukev, ob strani pa inox ograja.
Cevi za talno so pa z vezicami pritrjene, tocno tako. Lp.

Hi.

Hvala za odgovor o talnem gretju. Imam pa še eno vprašanje: Kje ste pa kupili kamin? In kakšna je cena?

lep pozdrav
maja

Kamin je francoske izdelave, v Slovenijo ga uvaza France Turbo iz Bleda. Na forumu si lahko preberes veliko od teh kaminov, vec ali manj imajo vsi zelo pozitivne izkusnje z njim. Super je to, da ne rabis do kamina pripeljati dovoda svezega zraka od zunaj, ker ga zaradi nacina izgorevanje ne potrebuje.
Nas kamin je stal nekaj cez 3000 eur, to je bila cena slabi dve leti nazaj. Izbira je ogromna, na Bledu v njihovem salonu jih imajo nekaj razstavljenih, se nekaj sto vec pa si jih lahko ogledate v katalogu. Bolj osnovni modeli so kostali ze od 1.500 eur navzgor.
Lp.

Quote:
Ja, bo drzalo, Mace Zidate? Na zacetku vasi, ce prides iz Mac, je ena zidana hiska v klancu, podkletena in se brez fasade ... ste to vi?

No okrog izzidka imamo že fasado Nasmešek Drugače pa ja. To smo mi.

Malce neumno vprašanje morda, ampak a je še dovoljeno graditi nepretočne greznice?

Točno te.

Zelo lepa hiska, in zelo lepo dokumentirano, BRAVO.
Imam pa eno vprasanje, zanima me debelina estriha, kaksne debeline stiroporja ste polagali in ali je eps 100? ter debelina zgornjega koncnega estriha. prosil bi se za podatek, ker se mi zdi cenovno zelo ugodno(900 eur) koliko m2 xps in eps ste vzeli. Moja hisa je nekje podobne kvadrature in priblizno isti sistem polaganja estriha sem imel v mislih zato mi bo vas podatek veliko pomagal, Hvala
!!!(veliko veselja v novi hiski)!!!

Hvala lepa za pohvalo Nasmešek
V pritlicju in mansardi smo polagali eps 100, v kleti pa stirodur. V pritlicju je debelina 7-8 cm, v mansardi 6 cm in v kleti 5 cm. Bolj malo, priznam. Ce bi se se enkrat lahko odlocala, bi dala (vsaj v kleti), se enkrat vec. Povsod smo polagali dvoslojno, prvi sloj je bil 2 ali 3 cm (odvisno od debeline cevi po tleh), drugi pa 4 oz. 5 cm, le v kleti zopet 2 cm. Kvadratura posameznega nadstropja je cca 70 m2.
Estrihi so v vseh treh nadstropjih debeline 5,5 do 6,5 cm (izracunano iz vagrisa, ki nam ga je majster predhodno naredil).
Upam, da sem kaj pomagala, ce potrebujete se kaj, kar vprasajte. Lp.

lahko na ZS prosim kjer v De ste kupil cevi za talno???

PROSIM!

l.p.

Seveda; poglej si predzadnjo pripeto slikco na spletniku (poskeniran racun s trgovine). Lp nazaj.


Pozdravljena!
Mene pa zanima katero toplotno črpalko imate, znamko in kakšne moči?
Kako vam deluje, posebno, ko je bilo bolj hladno? Všeč mi je, ker ni
prevelika, ker imamo pri nas bolj malo prostora zanjo (pod stopnicami).
Hvala in lep pozdrav!

zdravo, mene pa zanima kje ste kupil lučke ki so na stopnišču?
Hvala in uživajte v hiški!
Tanja

Ali mora biti tuš že montiran pred tlaki? zaradi odtokov me zanima pa tudi nwm jaz sem mislil dati ko bodo tlaki že narejeni samo verjetno potem zaradi tega pride višje? potem je tudi položaj odtokov malce drugačen? pa videl sem tui na sliki da so že montirani ali to na kaj vpliva?