Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Pasivna hiša - 1. del, izdelava lepljenega lesa in krojenje skeleta

10
Povprečno: 10 (11 glasov )

Pozdravljeni,

projekt, ki ga bom predstavil je izdelava in postavitev skeletne hiše v pasivni izvedbi. Ker bo materiala v sliki in besedi precej, sem se odločil, da stvar predstavim v etapah. V tem spletniškem vnosu bom začel na začetku - izdelava lepljenega lesa in skeleta.

Po nekaj opravljenih klicih in primerjavi ponudb se je vse skupaj začelo z nabavo lesa. Naročil sem 35 m3 45 mm debelih, ustrezno sušenih, smrekovih plohov.
DSC00703.JPG
Razkladanje lesa,
DSC00706.JPG
DSC00709.JPG
ter pokrivanje z UV zaščitno folijo.
DSC00721.JPG
Sledi lepljenje lesa. Glede na to, da so plohi različnih širin, potreboval pa sem enotno širino, sem plohe najprej zlepil po širini in jih nato razrezal na željeno širino.
Plohe sem torej zlepil z "doma narejeno lepilko", zgleda pa takole
DSC01315.JPG
Stvar sem zvaril in je zelo preprosta. Z lepilom namazane plohe vstavljam s strani, in jih nato horizontalno in vertikalno stiskam z hidravličnimi dvigalkami.
DSC01314.JPG
Lepilo, ki sem ga uporabil za širinsko lepljenje je PURWELD 1102.
DSC01083.JPG
Potem tak "velik" ploh zapeljem ven in ga razrežem na željeno širino z prav tako "doma narejeno panelno žago"
DSC01251.JPG
DSC01259.JPG
Končni izdelek je moral biti širok 25 cm, zato sem plohe, katere sem moral še obdelati, narezal na 27 cm širine. Pred debelinskim lepljenjem sem plohe še obojestransko debelinil z staro a zanesljivo debelinko. Tu pa je nastal tehnični problem, namreč plohi so se med debeljinjem zatikali v debelinki, kljub temu, da sem površino mazal z različnimi mažami, zato sem se odločil da jo "nafriziram". Kar na tekalno površino debelinke sem zmontiral novo mizo z uležajenini valji
DSC01334.JPG
DSC01332.JPG
Od tu napraj je bilo oblanje prava poezija. Sledilo je debelinsko lepljenje. Za lepljenje sem uporabil lepilo PURBOND HB 440.
DSC01300.JPG
DSC01301.JPG
Na koncu sem torej takšne plohe med seboj po dva zlepil z že prej omenjenim lepilom
DSC01302.JPG
Tudi to sem opravil z "doma narejeno lepilko"
DSC01303.JPG
DSC01306.JPG
DSC01308.JPG
Tako, zlepljene elemente sem na koncu še po širini obrezal natančno na 25 cm in tak element je bil pripravljen za nadaljno obdelavo - krojenje.
DSC01514.JPG
DSC01516.JPG
DSC01517.JPG
Za krojenje lesa sem postavil večjo lojtro in jo v ležečem položaju zmontiral na stojala. Tako sem dobil veliko površino za obdelavo.
DSC01525.JPG
DSC01529.JPG
Za izdelavo peres in utorov sem potreboval šablone ustrezne velikosti, konusni rezkar in nekaj električnega orodja in pripomočkov
DSC01553.JPG
za izdelavo peres sem uporabil "moško" šablono
DSC01557.JPG
zmontirana šablona na obdelovanec
DSC01560.JPG
DSC01561.JPG
in izrezano pero
DSC01563.JPG
DSC01564.JPG
Za izdelavo utora sem uporabil drugo šablono
DSC01549.JPG
DSC01551.JPG
in vrezan utor
DSC01552.JPG
Rezultat nekaj dnevnega dela je precejšen
DSC01567.JPG
DSC01570.JPG
Marsikateri sklop pa moram pred montažo sestaviti, da vidim ali bo stalo tako kot sem ga zrisal in si zamislil
DSC01577.JPG
DSC01580.JPG
DSC01582.JPG
Tako, skrojil sem približno tretjino lesa, vmes bom moral še nekaj elementov zlepiti predvsem za predelne stene. Čez kakšnih 14 dni bom naredil nov spletnik, ko bom v večji delavnici sestavljal stene in jih opremil z osb ploščami, ter takšne pripravil za montažo na terenu.

Vsaka čast. Veliko uspeha in ne izgubit volje za slikanje!

Kapo dol...fenomenalno mojstrstvo, odličen spletnik.
Srečno naprej...

Bravo,veliko sreče in uspeha, to bo super hiška Nasmešek

Pozdravljeni,

pridružujem se pohvalam ostalih, me pa zanima ali bodo stene te hiše tudi narejene iz slame kot v vašem prvem projektu?
Lp

Loli6, stene te hiše bodo z zunanje strani zaprte z agepan izolacijsko ploščo, z notranje pa z osb ploščo, vmes pa bo vpihana celulozna izolacija.
Lp

Zaupaš mero lastovičjega rezkarčka in fi kopirnega obroča? BTW, delavnica je svetovna Cool, še posebno stiskalnici in panelna žaga.

Aleks, mere lastovičjega rezkarčka imaš na tej povezavi http://www.cmtutensili.com/show_items.asp?pars=RBKHW~664~2, rabiš pa potem še reducirni element saj ima ta rezkar notranji navoj M12x1, torej rabiš za trn 12 ali 12,7 še tole: http://www.cmtutensili.com/show_items.asp?pars=TB~509/532/533~2. Kopirni obroč je malo bolj "štorasta" zgodba... namreč za izdelavo peres in utorov z temi šablonami bi potreboval kopirni obroč z zunanjim premerom 32,8 mm. Ker pa takšnega v prodaji ni, sem kupil od makite kopirni obroč ki ima zunanji premer 27 mm in dal narediti prstan iz kaljenega jekla z notranjim premerom 27 mm (torej paše na makitin kopirni obroč), in zunanjim premerom 32,8 mm. Da sem vse to uskladil in dobil tak lesen spoj da gre na tesno skupaj in ga lahko še reguliram (tesnost), sem compral kar nekaj časa. V glavnem stvar se odlično obnese in lahko na tak način spojim skoraj vse lesne stike ne glede na kot, in način stikanja dveh lesenih elementov.

hvala. na kako pogosto pa menjaš te nožke na rezkarčku? a se to zelo obrablja? šablona je mafellova?

Rezila na rezkarju menjam po potrebi in odvisno od lesa. Trenutno jih še nisem zamenjal, sem jih pa že obrnil (obojestransko so nabrušeni). Mislim, da jih bom pri tem projektu zamenjal le enkrat, kar ni tak strošek, bom pa drugo leto delal podobno stvar le iz borovega lesa,... ja tam jih bom pa kar nekaj zamenjal. Mafell ne dela teh šablon. Delata jih arunda in ligna tool, vendar sem si jih jaz naredil sam (preračunal in izrisal ter dal v izdelavo orodjarju).

hvala za vse informacije. če bi spajal npr. elemente debeline 45 mm, kako globoko bi delal utor/čep? bi bilo 15 mm dovolj? nekako se ne znajdem pri arundi, kakšna globina čepa/utora naj bi bila pri njihovem modelu "50".

Samo 15 mm globoekga peresa sploh ne moreš izvesti, saj bi se ti rezkar ob tolikšnem pomiku navznoter zaletel z rezilom v kopirni obroč. Globina čepa ostane enaka, torej pero 25 mm, globina utora pa 27 mm. Bolj je problem širina obdelovanca, namreč arunda ima v ponudbi šablone N 50, ki bi eventuelno pasale tudi za obdelavo 45 mm debelega ploha, ker pa gre vrez peresa navzdol v konus, pomeni da bi bil močno omejen z višino izdelanega peresa. Torej globina vreza peresa in utora je vedno enaka višina samega vreza pa se nastavlja glede na potrebo, ampak bolj ko je ozek ploh bolj se zmanjšuje višina vreza peresa. Upam da razumeš razlago.

razumem, razumem, in višine rabim manj ko 150 mm. 25 mm globine/debeline mi je absolutno preveč. glede na to da šablone še nimam, bi se drugačna globina rešila z rezkarčkom z drugačnim naklonom in/ali kopirnim obročem druge dimenzije. saj arunda ni nič drugega kot šablona za lastovičji rep z enim samim rogljem (ajd, velika šablona) in jo bom naredil sam. z globino utora 15 mm globoko bi lahko spojil tudi elemente na križ, kar mi je nujno. nikjer nisem našel podatka koliko nosi 15 mm debel čep na 45 mm plohu (čeprav naj bi bil ta podatek za šablono 50 -in za vse druge tudi- nekje pri arundi na spletni strani, ampak ne najdem).

zakaj je utor 2mm globji kot je debelo pero (27 vs 25 mm)?

Če bi želel izdelovati manjši utor in pero, bi ti verjetno prišel prav kak drug rezkar npr. http://www.cmtutensili.com/show_items.asp?pars=RB~7/8/918~2. V tabeli izbereš možno globino vreza, paziš samo na debelino trna in naklon nožev na rezkarju. Arunda ima podatke samo za tak rezkar kot ga prodajajo, za druge pa podatka nimajo, saj ga ne uporabljajo in tudi ne vem kako se bi obnesel spoj narejen naprimer z rezkarjem ki sem ga prilimal zgoraj zaradi drugačne globine vreza in bolj kot to, zaradi manjšega kota nožev na rezkarju. Tabelo imaš tule: http://www.arunda.ch/docs/Tableau_EN_charges_50-160.pdf. Tista 2 mm razlike v utoru in peresu ti dajeta maneverski prostor za izdelavo močnejšega - tesnejšega spoja. Utori se delajo vedno enaki, pero pa lahko z pomikom rezkarja v ali iz nadrezkarja narediš debelejše ali tanjše. S tem vplivaš na to koliko bo spoj tesno skupaj nalegal, torej odvisno od tega ali spajaš svežo smreko - mora biti zelo tesen spoj da drži tudi ko se les osuši in posledično skrči - ali suh hrast, mora biti spoj ohlapen da padeta obdelovanca skupaj brez uporabe sile, saj tako trd les ne moreš na silo zabiti skupaj. To bi lahko naredil tudi brez 2 mm lufta, ampak v tem primeru bi moral spreminjati globino obeh izrezov, torej poleg peresa tudi utora, kar je seveda tudi smiselno, le več časa porabiš.

komaj čakam na nadaljevanje.

kje se da kupit te šablone? rabim samo za 8 parov zrezkat...

Pozdravljen pancarski.
Najprej naj ti povem, da sem izjemno navdušen nad tvojo gradnjo (leseno in strojniško). Ker sem tudi sam šel v izdelavo šablon in sem sedaj tik pred tem, da načrte predam orodjarju, se obračam nate, ker bi potreboval nekaj dodatnih informacij glede nekaterih detailov. Prosil bi te, če mi lahko posreduješ tvojo kontaktno številko ali mail naslov, kjer bi te lahko dobil, kajti na forumu sem 'prišlek' in se nič kaj ne znajdem tu ven... Za odgovor se ti najlepše zahvaljujem. LP

pozdravljeni

je možno te načrte kupiti ali kako pridobiti? hvala lp

ali pa že izdelano šablono.