Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

VRTNA OGRAJA

10
Povprečno: 10 (1 ocena )

Živjo,
Še dva moja DIY projekta iz lanske pomladi. Potrebno je bilo narediti dvoje vrtnih vrat, ena na dovozu in druga ob hiši. Žal med postopkom izdelave nisem nič fotografiral, tako da pripenjam samo slike končnih izdelkov. Ograja je tudi neke vrste eksperiment, predvsem iz dveh pogledov. To je izbira materiala in pa trajnostne konstrukcijske rešitve. Glede na izkušnje starih mojstrov sem uporabil les lipovine, ki naj bi bil, če je pravilno vgrajen, zelo trajen. Predvsem iz tega vidika, da ima malo notranjih napetosti-je homogen. To pomeni da naj se ne bi s časom pojavljale razpoke v katere zateka voda, itd...Pri konstruiranju sem izhajal iz vidika enostavnosti in uporabe detajlov, ki omogočajo nemoteno odtekanje vode. Pri lesu je najpomembnejše, da če ga že moči voda, da tudi ta čimprej odteče in ne zastaja. Tako so povsod tam kjer je mogoče odkapni in poševni detajli. Osnovna stebra sta iz masivne jesenovine, za premaz sem uporabil kvalitetn nemški premaz HK Remmers, okovje je cinkano iz baubava. Pa da vidimo koliko let ji bo naklonjenih :-)DSC_7537.JPGDSC_7538.JPGDSC_7539.JPGDSC_7540.JPGDSC_7542.JPGDSC_7544.JPGDSC_7548.JPGDSC_7550.JPGDSC_7555.JPG

Všečno, še bolj pa otroška hišica v ozadju. Žal, verjetno le na fotografijah delujejo vrata plastično zaradi izbranega tona lazure. Osebno bi naklone bolj poudaril. Je pa material v osnovi pravi. Sam se še spominjam očetovih lamelnih žaluzij, narejenih iz lipovega lesa, saj ima le ta res dobre lastnosti, pa še lahek je. Lamele so bile debele le 4 mm in se tudi na dolžini 1400 mm niso upogibale. Žal pa se niso ohranile, bi jih pa sam takoj renoviral in montiral.

zelo lepo narejeno, me pa samo zanima kako to, da si se odločil za ta premaza HK? sam moram prebarvat celotno nadstrešnico in se odločam kaj vzet... pri nas je tako znan sikens. kaj meniš ti?

picas55,
Ja, mogoče deluje bolj plastično ker ima lipovina tako neizrazito teksturo. Če pobarvaš smrekovino recimo je povsem druga slika. Sem pa barval 3x, ker je direktno na dežju, drugače je dovolj 2x. Naklone bi mogoče res lahko še malo bolj poudaril. Pa drugič Pomežik

standi79,
Za Remmers HK lasur sem se odločil čisto enostavno. Kolega je že barval ograjo z njim in je po 4 letih še ista. Z istim materialom imamo prebarvana okna, na katera je 10 let garancije. Po 5 letih je še BP.
Sikensa ne poznam v praksi, sta pa menda tam, tam. Pač sem vzel poznano in preverjeno...
Verjetno kot bi izbiral med bmw in mercedezom Pomežik

Hiška v ozadju pa tukaj http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/klemensu27/hisica-za-otr...

krasna ograja!

Zelo lepo. Mi je všeč, ko nekdo sam naredi izdelek. Je čisto drugače, kot če bi kupil. Mogoče bi še na vrh vrat pritrdil pločevino in s tem podaljšal življenjsko dobo vrat.

Zelo dopadljivo Na vsa usta. Zanima je, kje se ta lazura pri nas dobi, ali si jo naročil iz tujine?
Še veliko podobnih uspehov!

Zelo lepo narjen Na vsa usta Je pa en problem na teh fotkah... Na določenih izgledajo vrata kot da so PVC iz kkšne bau- trgovine ampak je to verjetno samo svetloba in premaz Pomežik

Ja deluje kar precej plastično tale lipa. Če pogledate četrto sliko, kjer je zaklep iz jesenovine barvan 2x je izgled povsem drugačen. Ob priliki bom objavil še gradnjo nadstreška iz smrekovine barvanega z isto barvo. Tam ne bo tako plastično Pomežik Je pa odtenek barve sila zanimiv, odvisno od svetlobe. Zelo je podobna mivki in se lepo zlije z okolico.