Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Polaganje tlakovcev, dolenjska

0

Pozdravljeni, to je moj prvi spletnik, saj sem na PodSvojoStreho naletel šele pred kratkim. V kolikor administrator meni, da je v objavi prisotno kakršnokoli oglaševanje in marketing, jo lahko mirne duše odstrani. Namen je drugačen in sicer podati nekaj koristnih nasvetov pri tlakovanju dvorišča, ki jih po mojih izkušnjah prenekateri »tlakovalec v lastni režiji« ne pozna in poskrbi za slabo voljo svoje lepše polovice po koncu projekta.

V gradbeni sezoni sem prisoten na številnih tlakovanjih po dolenjski. Na ključ, ali pa zgolj priprava grobe podlage. Opažam, da je velika večina investitorjev prepričana v nosilnost svojih tal in ustreznost podlage. Pred pričetkom projekta, se nosilnost in ustreznost obstoječih tal navadno navede kot ustrezno in odlično »po njej je vendarle že vozil ded z vozom, pa oče s fičkom in sedaj že deset let tudi jaz, ti samo pripravi fini planum in položi tlakovce, garantiram da je dobr tampon!«. Napaka. Prepogosta. Osebno takih projektov niti ne začenjam. Pri tem vprašanju nikoli slepo ne zaupajte svojim sicer dobronamernim bližnjim ali svojemu dragemu, kljub temu da je sam položil ploščice po kleti. Podlago odprite. Izkopljite nekaj kibel, da vidite kaj se pravzaprav skriva pod bleščečim sekancem. Ne bo drago. Sam opravim test tudi tako, da čez zapelje poln kamion materiala (min 25 ton). Če podlaga »zaplava« je potrebno dvorišče odpret, izkopat, vse ponovno nasut, sprotni nabijat in nivelirat. Strošek? Je. Lahko se mu izognete, vendar pozabite na trajno lepo tlakovano ali asfaltirano dvorišče. Naj raje ostane posuto s sekancem, ne izgleda tako slabo.

In kako naj bo podlaga pripravljena? Minimalno 60cm nasutja na obstoječo podlago. Lahko tudi globlje. Filc? Bolj ja kot ne, odvisno od želj investitorja. Vibriram na vsakih 10 cm nasutja. Izkazalo se je, da zadostuje. Kako to izgleda? V izkopan pravokotnik globine vsaj 50cm bager nameče tampon. Jaz osebno steno, 0-32mm. Vsakih 10cm nasutja se grobo splanira. Potem pa čez vse "žaba". Ne vibro plošča iz H_ferja za 199eur, niti valjar. Žaba nabija točkovno z izjemno močjo. Šele po njej pridejo na vrsto vibrirne plošče in valjar. In tako vsaj vsakih 10cm dokler ne pridemo do dobrega cm izpod predvidenega dna tlakovcev. Nato pa v mojih praksah pride na vrsto "koruza". Kljub sodobnim fugirnim masam, na ta način delno zagotovim hitro odtekanje vode, ki bo pronicala med tlakovci. Nihče si na pol leta starem dvorišču ne želi maha in regrata. Hobi polagalci tukaj zopet zažarijo s svojo klasično izbiro materiala za fini sloj, peskom 0-4mm oz. moko, ker da "ta pa odlično zapegla! Bemtiš je ravno, skor ne bi blo treba tlakovcev gor, Marjana prit pogledat!". Zdržalo bo, vendar je praksa pokazala, da je "koruza" boljša izbira. Potem en giro z valjarjem in vibroploščo, pol urce "lajštanja", še en giro za vibroploščo, par karjol koruze še enkrat razmetat čez vse, še enkrat "prelajštat" in lahko se začne lepša polovica tlakovanja, polaganje.

Še nekaj slikic enega izmed nedavnih projektov. Sicer ni dokumentiran v celoti, bolj proti koncu, pa vendarle...

1_0.jpg
Zadnje vibriranje tamponske podlage 0-32mm pred razsutjem "koruze":
2.jpg

4_0.jpg
3.jpg

Zamenjava neustreznih tlakovcev in priprava na rezanje ob robovih:
5_0.jpg6_0.jpg

Praktičnih nasvetov za ustrezno in brezhibno tlakovanje je poleg opisane priprave podlage še mnogo, vendar bi za to potreboval nekaj strani in bi bil predolg. Toliko zaenkrat, upam da nisem bil predolg niti prekratek.

Pozdravljen.Poučen opis kako pripravit ustrezno podlago,pa tudi izdelek zgleda lepo.
Zanima me kakšna koruza,a je to ime za kakšen pesek?Kako pa polagate tlakovce na betonsko podlago?

"koruza" je rizl pesek, frakcije 4-8mm ali drobljenec 2-4mm, brez nule. Omogoča hitrejšo drenažo vode in bistveno zmanjša rast mahu in plevela iz fug, saj se vlaga ne zadržuje neposredno pod tlakovcem ali v fugi. Polaganja na betonsko podlago ne prakticiram, zaenkrat je še nobena stranka ni zahtevala.

Imam betonsko podlago in 9cm prostora do končne višine.Če bi dal na beton 3cm koruze in nato tlakovce 6cm,bi bilo to v redu?Plošča ima narejene padce v jaške ali stran od hiše.
Hvala za odgovore.

Lahko, v kolikor ima betonska plošča ustrezen padec in omogoča odtekanje vode. Beton mora biti tudi ustrezne trdnosti oz. armiran, v kolikor bodo čez tlakovce vozila težja vozila. V tem primeru lahko beton napoka in ob razpokah privzdigne tlakovce. Če pa je to zgolj pohodni pločnik okoli hiše, pa kar veselo na delo.

Še eno vprašanje.Ta voda ki pride pod tlakovce do plošče,mora odteči v jašek,oziroma v zelenico na robu pločnika.Če zadnjo vrsto tlakovcev proti zelenici in okoli jaškov dam na malto,moram v malti pustiti reže da tudi ta voda odteče.

Za reže lahko uporabiš kose vrtne zalivalne cevi oz. šlaufa. Še bolje je če se izreže dno cevi, da ostane zgolj oblika U. Obrneš okoli in odlično nalega na obstoječi tlak... voda pri odtekanju ne rabi premagat spodnje višine cevi.

25 let polagam tlakovce na pesek 0-4mm,pa so dvorišča brez pripomb,zakaj bi bil rizel-koruza boljsa ,če tlakovce fugiramo z mivko ,ki z leti ne spusti cez vode ,dokaz imas če voda -luža stoji na tlakovcih
pa zapomnite si enkrat za vselej ,da mah ,trava in plevel NE zrasteta izpod tlakovcev, ampak jih veter, dez in gume avtov prineseta v fuge in zato zraste
naredi test, tlakovec, daj na travo in poglej kaj bo spodaj cez 3 tedne,pa tu napiši
drugače pa lepo narejeno, ne vidi se pa detajlov

" Zdržalo bo, vendar je praksa pokazala, da je "koruza" boljša izbira."... Torej v objavi ne izključujem 0-4, povem pa, zakaj ni moja izbira. Vsak se naj sam odloči kaj bo dal pod tlakovce. Kot tudi proizvajalec tlakovcev, ne zgolj polagalec, sem z njimi opravil že mnogo preizkusov sam, pogodbeno pa tudi inštitut IGMAT, ki cementne izdelke certificira. Izkušnje iz prakse in raziskav obnašanja položenega tlakovca v naravnem okolju so pripeljale do tega, kar sem v spletniku navedel.

Pozdravljena oba dva izvajalca polaganja tlakovcev.

Lepo in poučno napisano; se strinjamo vsi trije, da glede same vgradnje tlakovcev, bi se skregali za "Oslovsko senco".
Kolikor sem videl , je mah,trava, regrat,.... zrasel izmed fug tlakovcev v obeh primerih; kdaj in kako je odvisno od veliko dejavnikov.
Meni je pomembno, da oba zagovarjata primerno izvedbo podlage - spodnjega ustroja- da potem "Nimata reklamacij zaradi Šlampaste izvedbe". Tu se največkrat naredi napaka, ker se podrejajo Žalosten izvajalci investitorju, ki je "laik in se ne spozna na delo" in izvedbo , ki je primerna na dolgi rok.
Nekako je težko prepričat investitorja, da " Drži vodu , dok majstori odu " ni primerna Na vsa usta .

Lep pozdrav

Mi imamo tlakovce Jarc-Medvode ,Grande Combo
Osebno mi ja žal.
Po 2. letih prve opazke in po 3. letih se je pokazalo Žalosten .
Imamo oz. imeli smo ta ko imenovano sivo-črno kombinacijo.
Po 3 letih je svetlo siva in še bol svetlo siva ter rjava kombinacija.
Le še bleda senca novih.
Njihov odgovor je da je to vse popolnoma normalno.
je res ???..hmmm..
Ob vseh certifikatih, garancijah na odpornost UV ..itd....hmmm
Prav tako so se mnogi odkrušili na vrhnji plasti.

Okna imamo PVC ..po 5 letih kot nova..stalno na soncu..nobenega bledenja antracit barve.

To je le naša izkušnja ki jo delim Zavija z očmi

http://www.dominokolje.si

probaj jih oprati z visokotlačnim čistilcem.