Začetniška zidana kuhinja

10
Povprečno: 10 (2 votes)

Naj že na začetku povem, da bo tale spletnik hudičevo dolg zato, če ste ravno med odmorom za malico, pred nedeljskim kosilom ali med polčasom fuzbala, preložite ogled spletnika raje na kasneje ko boste imeli res veliko časa...
Kot že z mnogo stvarmi v novi hiši sem se tudi z izdelavo zidane kuhinje srečal prvič. Naslov je sicer malo zavajajoč saj sem potrebna znanja za izdelavo zidane kuhinje osvojil že prej tako, da zares začetniškega ni bilo nič. Razen kuhinje seveda...
Z izdelavo sem pričel konec februarja, dan ali dva nazaj pa sem jo dokončal. Ne se ustrašit dolgega roka. Vmes je bilo še kup drugih stvari, službeno sem veliko odsoten, pa še na morje je bilo potrebno iti. Če ne bi bilo omenjenih izpadov proizvodnje bi kuhinjo verjetno lahko dokončal v dveh mesecih - jasno delo po službi in ob vikendih (pa ne vseh - družina kliče!!!). Z ženo so nama všeč rustikalne kuhinje - zidane seveda, sva pa hotela v najino vkomponirat ''moderno funkcionalnost'' - beri tiho zapiranje, veliko predalov ipd. Celotna kuhinja (vse kar boste videli v spletniku), brez pomivalca in hladilnika, je prišla cca. 4000€ - samo material seveda.
No pa začnimo:
Brez načrta ne gre. Meni je načrt naredil priznani arhitekturni biro ''Uzdaj se use i u svoje kljuse d.o.o.''. Bil je zelo drag vendar vreden vsakega centa. Končni elaborat je zgledal takole:
IMAG1705.jpg
Zidal sem s siporeksom 10 cm, lepil pa s purpeno. Lepil sem na ploščice, ki sem jih prej položil po celi kuhinji, torej tudi pod omaricami.
IMAG1647.jpg
Zidava je enostavna in delo je hitro napredovalo...
IMAG1651.jpg
Kmalu je bila na vrsti ''šolnga''...Najprej za omaro kjer bo pečica in mikrovela...
IMAG1654.jpg
Potem še za ostalo...
IMAG1709.jpg
V kotu, kjer bo kuhalnik, je pult nižji, zato sem v siporeks naredil utore, da se bo plošča dobro ''usidrala''...
IMAG1704.jpg
V kotu pa stebriček kamor se bo plošča naslonila...
IMAG1703.jpg
Jasno brez sidranja v zid in armature ne gre...Tam kjer bodo odprtine za kuhalno ploščo, korito ipd. sem dal 5 cm. debel stiropor. Toliko je debela tudi plošča...
IMAG1706.jpg
IMAG1707.jpg
IMAG1709_0.jpg
Zalil sem z že pripravljeno mešanico za tlake (25 kg žaklji) v katero sem dodal še mikroarmaturo (nekakšni ''kosmi'' iz umetne mase)...
IMAG1713.jpg
In že so na vrsti ploščice. Nabavljene v Cescutti piastrelle - Ronchi. Proizvajalec ploščic je Cerdomus, linija Pietra d'Assisi, dimenzija 10*10, barva bež (beige), cena €45/m2. Ploščice so trde ko satan in ni variante, da jih režeš z klasično rezalko - vsaj te majhne ne.
IMAG2043.jpg
IMAG2044.jpg
IMAG2045.jpgIMAG2047.jpg
IMAG2050.jpgIMAG2053.jpg
Jasno po polaganju je na vrsti fugiranje. Uporabil sem Mapei Ultracolor fugirno maso. Po kotih, stikih s tlemi, pod lesenim pultom, v stikih med korpusi omaric in siporeksom pa še kje sem uporabil Mapei silikonski kit v barvi fugirne mase.
IMAG2069.jpgIMAG2072.jpg
Med ploščicami so skriti tudi ''okraski''...
IMAG2074.jpg
Seveda ima okenska polica rezan rob...
IMAG2080.jpg
Na vrsti je izdelava okvirja za kuhinjsko napo. Okvir lesen in obdan s knaufom. Več pa na slikah...
IMAG2343.jpgIMAG2344.jpgIMAG2352.jpgIMAG2354.jpgIMAG2356.jpg
Jasno je treba vse še pokitat. Tukaj stopi v akcijo Knauf Uniflott...
IMAG2358.jpg
Drvimo ko šus zato je tu že barvanje. Uporabljena barva:
IMAG2361.jpg
Pri omenjeni barvi naj povem, da je treba zaščitne trakove TAKOJ po barvanju, ampak res takoj, odstranit. Barva se strdi v nekakšno gumijasto prevleko in, če ne odstraniš trakov pravočasno, gre s trakovi še pol stene zraven...No pobarvano je zgledalo takole:
IMAG2364.jpg
Naslednje so na vrsti omarice. Korpusi so iz iverala, fronti pa iz lepljenega hrasta - masiva, prav tako pult. Za pult in fronte sem bil v dilemi ali sam lepim hrast (plohe imam že pripravljene v kleti - zračno sušene pet let, nato še 14 dni v sušilnici) ali kupim industrijsko lepljenega. Problem je namreč zvijanje lesa. Zato sem najprej poizkusno naredil en front, ki se je kmalu zvil tako, da sem se odločil za industrijsko lepljenega - cena 2700€/m3. Ves material je bil nabavljen v Slovenija les - Hobby v Črnučah - Lj. Cena za hrast je bila dobrih 600€ (fronti, korpusi visečih omaric in pult). Iveral, skupaj z robljenjem je prišel cca. 200€ - če me spomin ne vara. Naročilo za razrez pa zgleda takole:
IMAG2362.jpg
Pulti so doma...
IMAG2365.jpg
Iveral za korpuse pa tudi...
IMAG2366.jpg
Lahko sem začel z izdelavo korpusov. Stranice sem vijačil skupaj z lesnimi vijaki, ''tiplal'' jih nisem. Mislim, da ni potrebe saj bodo tako ali tako v ''siporeks zabojih'':
IMAG2382.jpg
Ko so bili korpusi končani je bilo potrebno vanje montirati še vodila. Vodila so vsa proizvajalca Blum kupljena v Schachermayer - Trzin. Prav vsa (vodila predalov, panti na vratih omaric...) so na tiho zapiranje. Cena vsega materiala je bila 800€. V ceno so zajeta vodila predalov (30€/predal), panti za omarice, vodila vrat visečih omaric, ozka izvlečna omarica in izvlečne police kotne omarice.
Montaža vodil...
IMAG2391.jpg
Montaža ''pantov'' oz.,pravilno slovensko, odmičnih spon...
IMAG3045.jpg
Pa še montaža ojačitev na vratca omaric, ki bodo poskrbela, da se vratca na bodo krivila...
IMAG3044.jpg
Prva draft omarica je zgledala takole...
IMAG2393.jpg
Vse fronte sem nato lepo pobrusil in z nadrezkarjem obdelal, ''zaokrožil'', robove...
IMAG2397.jpg
In že so na vrsti viseče omarice. Le te so v celoti iz hrasta. Stranice korpusov sem ''tiplal'' (lepo slovensko - za spajanje sem uporabil lesene moznike) in lepil z vodoodpornim lepilom za les. Za hrbtišče sem uporabil vezano ploščo debelo 4 mm.
Pri delu sem uporabil šablono za mozničenje. Ker je slika zrcalna, sem najprej vse dele dobro označil, zvrtal luknje za moznike in na koncu zlepil skupaj...
IMAG3057.jpg
IMAG3055.jpg
IMAG3054.jpg
Sledilo je barvanje. Uporabil sem Osmo olja za les...
IMAG3090.jpg
Tudi pult je bil potreben obdelave...
IMAG3076.jpg
Montaža pulta...Za lepilo sem uporabil purpeno.
IMAG3102.jpg
IMAG3104.jpg
IMAG3106.jpg
Seveda mora biti vse v vaservago...
IMAG3105.jpg
Ročaje za omarice sem nabavil pri Rujzdesign na Letališki v Lj. Cena za vse dobrih 60€. Za hitrejšo montažo ročajev sem si izdelal šablono...
IMAG3108.jpg
Prva viseča omarica...
IMAG3098.jpg
Naslednja naloga so bili zaključki za kuhinjsko napo. Izdelani so iz masivnega hrasta. Izbira in priprava lesa...
IMAG3096.jpg
In lepljenje...
IMAG3097.jpg
Ko se je lepilo posušilo sem kos lepo obdelal in narezal na mere. Sledila je montaža...
IMAG3110.jpg
IMAG3111.jpg
Sledi izdelava poličke. Prav tako iz hrasta...
IMAG3185.jpg
IMAG3186.jpg
Počasi se bližamo koncu. Imate že dost, ne? Sledila je montaža pečice, korita, kuhalnika in kuhinjske nape. Napa je bila kupljena V Stegnah v Lj. Se pa ne morem spomnit imena trgovine pa da me fentaš. Znamka Siemens, pretok zraka 800m3, cena s popustom 250€. Vse ostalo je bilo kupljeno v Ikei. Pečica Kulinarisk (vse možne funkcije) 700e, korito 100€, kuhalnik Datid HGA5K - 250€.
IMAG3118.jpgIMAG3190.jpgIMAG3191.jpg
Sledi še montaža pipe prav tako kupljene v Ikei za 190€...
IMAG3351.jpg
In še montaža zaključnih ''drobnarij'' tudi kupljenih v Ikei...
IMAG3353.jpgIMAG3354.jpg
IMAG3367.jpg
Po slabih treh urah (da toliko časa gre za takle spletnik) smo na koncu. Za finiš še nekaj slik dokončane (no skoraj) kuhinje...
IMAG3356.jpgIMAG3357.jpgIMAG3358.jpgIMAG3361.jpgIMAG3362.jpgIMAG3363.jpgIMAG3364.jpgIMAG3365.jpgIMAG3366.jpgIMAG3370.jpgIMAG3372.jpgIMAG3374.jpg
PA DOBER TEK!!!

aha. in kje ti tukaj vidiš začetnike? Pomežik to je mojstrsko.

top shit bi se reklo! Pomežik lepo, res lepo.

Čudovito - ala ti vera!

Neverjetno!!! Samo to lahko rečem: kapo dol!!!

hvala, da tako umetnijo deliš in nam daješ ideje.

Koliko ur?

lp

Res lepo narejeno.A si za napo uporabil navadene knauf gips plošče?Se ne bojiš vlage?

@primoz, ur nisem belezil ceprav sem na zacetku rekel, da bom...jih je pa bilo kar nekaj.
@franci, ti koscki knaufa so mi ostali se od mansarde. Upam, da bo OK in bo vlaga s pomocjo nape sibala ven skozi zracnik...
Vsem ostalim najlepsa hvala za pohvale...

Res čudovito in natančno delo.Sploh fronte so krasne. Pa da si seveda to naredil sam, uau.
A če pipo obrneš čisto proti štedilniku, ne teče voda po pultu? Na eni sliki zgleda kot da izliv gleda čez korito.

Ne, ne. Voda gre kar lepo v korito...

Priden...
Jaz sem bom pa v kopalnico pognal in nekaj podobnega ustvaril (le malo manjšega). Mi bo tvoj spletnik sigurno prav prišel.

Super,kapo dol za cel projekt.
Čeprav ni po mojem okusu se vidi da je tukaj kar nekaj truda vloženega!

Pa to je carsko.
Res občudujem takšne ljudi ki to znajo in ima jo veselje da kaj takega naredijo. Jaz se mi zdi da veselje še imam le znaja ne. V taki kuhinji potem z veseljem ješ in živiš, ko veš da si to v bistvu sam naredil. Tudi ko kdo reče da ima ta kuhinja ene tri napake, tako kot to reče moj sosed, veš da je taka kot je najboljša.

Vse čestitke in obilo užitka, ko bo dejansko zaživela!

HUDA JE!!!

čestitke
mislim da je naslov narobe
pisati bi moralo: PRVA PROFI ZIDANA KUHINJA!
ZELO LEPO, pohvaljeno

Uf! Izjemno! Odlično narejeno in hvala za nazoren prikaz. Del orodja smo videli. Kaj si uporabljal za razrez (žaganje)? So ti vse narezali (po tvojih načrtih) v Lesnini Hobby?

Bravo!

Večino so razrezali V Hobbyju, nekaj seveda sam. Za masivo sem uporabil ročno krožno žago, za okrogline pa povratno žago. Za iveral pa nadrezkar z ustreznim rezilom.

O hudo ... top šit varianta Na vsa usta

Ok nekaj detajlov bi sama gotovo drugače naredila (okrog štedilnika in visečih omaric predvsem in samih struktur) ampak to je čisto stvar okusa ... drugače za izvedbo in natančnost pa samo kapo dol Zelenko

tale film gledat in vmes brat simpl-ko-pasulj podnapise je pa pesem!

priklon.

buh požegni rihte iz te kuhne.

zelo lepo
--------------------
polagam kamne Nasmešek

Neverjetno lepo, bravo!!

Všeč mi je, kje se lahko ogledam Na vsa usta

Samo svaka čast. Resnično brez besed......

In če pomislim, da me čakata dva takšna projekta Zmeden

Štedilnik ste vzeli popolnoma isti kot mi (je črnih zmanjkalo, a Nasmešek ), je pa v tej kuhinji rustike bolj malo, meni deluje dosti bolj moderno Nasmešek

Res, awa.

Bergi, crnega so imeli. Zgledal je ko nek premaz cez inoks, razstavni je bil tudi ze odkrusen tako, da sva se raje odlocila za inox varianto.
Pa hvala za vse pohvalne besede. Zdaj grem pa zagat les za stenge, bo se kaksen spletnik padel...

Kapo dol...

perfektno, vse pohvale

Bravo !

Takemu izdelku se reče kuhinja, da je sezidana, močna, trdna in domačna.
Sva sezidala podobno kuhinjo le da sem jaz uporabil za pult 4m2 granitno ploščo in imam še par inox elementov. Manjkajo mi še fronte, bom dal tudi hrastove masivne,potem pripopam tud jaz fotke.

Lepo in natančno narejeno .

Odlična kuhinja.
Kapo dol, da si to sam naredil!!!
Jaz sem šel raje "na ziher" in dobil mojstra. Ni pa betoniral pultov, ampak smo uporabili kar dvojno OSB ploščo (2x2,5cm).
Manjkajo še viseče omarice na eni strani, pa fronte (lesene).