Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Pomladitev starejšega stanovanja v lastni režiji - 3 del - spalnica - elektrika

0

Ker za stanovanje niti cel blok ni nobenega načrta, nisem vedel kako poteka električna napeljava. Vedel sem le, da imam v omarici na isti varovalki vezane različne dele različnih prostorov, ki med seboj niso povezani. V praksi totalna zmeda, ki se je kazala tudi v tem prostoru, več o tem spodaj.

Odločil sem se, da bom napeljal komplet razvod na novo z ene točke, ki se začne v predsobi in vse skupaj je izgledalo nekako takole.

2015-05-24_20.25.22.jpg

Ker živimo v dobi komunikacij, je padla odločitev, da bom poleg elektrike napeljal še mrežne kable, ki bodo na voljo pri vsaki dozi. Nikoli namreč ne veš, če bo nekoč nekdo postavil mizo na drugo mesto kot je predvideno danes oziroma kje bo kdaj stal kak TV, ki rabi priklop na mrežo. In če že razbijaš, pač pripraviš stvari tudi za to situacijo.

2015-05-27_20.46.55.jpg

Pri dozi za stikalo za luč sem prevrtal steno nazaj v predsobo, da sem tam napeljal električni priključek, tam ga prej ni bilo, ki bo ustrezno vezan na pravo varovalko.

2015-05-26_21.03.53.jpg

Ko sem napeljal vse cevi za novo napeljavo v spalnici, sem se odločil, da preverim kako je bila napeljava postavljena prej in kar sem ugotovil je bilo brez vsake logike.

Napeljava je prišla v spalnico iz 3 lokacij in iz 3 različnih varovalk. Zadnji del splanice je bil napeljan iz sosednje spalnice, sprednji del je bil napeljan iz predsobe nad vrati in luč je prišla iz predsobe po ločenem kanalu. Sam nimam blage veze o elektriki, a se mi je zdelo to čisto nelogično, sicer so po stanovanju že takrat uporabili kovinske cevi za napeljavo, samo zvezano je pa na način, ki je bil verjetno razumljiv samo osebi, ki je to zvezala...

Pri odkrivanju napeljave v predsobi, nad vrati obeh spalnic, sem našel cev, ki sem jo malo zaštemal, ki je šla na desno proti kopalnici in sem si rekel, evo, pa sem fental napeljavo v kopalnici Žalosten In ko grem preverit tja, je vse delovalo bp. Potem sem ugotovil, da je bila to napeljava za luč v spalnci???

2015-05-24_20.24.42.jpg

Po tem sem se odločil, da se tega ne grem več in projekt obnove spalnice, je dobil podprojekt: menjava komplet elektrike v vseh prostorih Nasmešek