PodSvojoStreho je slovenska spletna skupnost mladih in malo manj mladih, posameznikov in družin, ki gradijo, obnavljajo, si urejajo stanovanja, montažne in klasične hiše v iskanju toplega doma in lastne strehe nad glavo. Mesečno nas obišče več kot 154.000 različnih uporabnikov, ki bodo zagotovo imeli odgovor na vaše vprašanje.

Primus-D 137d

Vrsta:
Enodružinske hiše
Tip:
Večnadstropne hiše
Površina:
137 m2
Cena:
Pokličite za ceno!
Proizvajalec:
LUMAR IG d.o.o.
Racionalna razporeditev, energetska varčnost, sodoben dizajn in odlično razmerje med kakovostjo ter ceno so argumenti, ki so hišo Primus postavili na prvo mesto med postavljenimi pasivnimi hišami v Sloveniji.

Plus energijska realnost

Dobra štiri leta je minilo, ko so v Lumar IG, vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov, dokončali gradnjo prve plus energijske hiše v Sloveniji. Ko so se v podjetju lotili gradnje hiše za vrhunskega slovenskega telovadca Mitjo Petkovška je bila plus energijskih hiša še vizija, ki je danes zaradi svojega bivalnega ugodja in pozitivnih okoljskih ter ekonomskih učinkov realnost.

Bivalno ugodje

Mitja Petkovšek in Mojca Rode v hiši prebivata že skoraj tri leta, tako da sta izkusila vroče poletne in hladne zimske dni. Bivalna klima je skozi vse leto odlična, toplotna izolacija iz celuloze in lesnih vlaken v konstrukcijskem ovoju preprečuje, da bi temperatura tudi v najbolj vročih poletnih dneh presegla 26 0C. Bivalno ugodje je tudi v zimskem času izjemno. Trosoljna izolacijska zasteklitev zagotavlja visoko površinsko temperaturo stekla na notranji strani. Hiša ima izredno majhne potrebe po dodatni toploti za ogrevanje zato bi jo lahko ogrevali tudi samo toplozračno. Oo posvetu s strokovnjaki podjetja Lumar IG sta se odločila še za dodatno nizkotemperaturno talno ogrevanje, ki zagotavlja enakomerno temperaturo v celotnem prostoru. Potrebno toploto za ogrevanje zagotavlja kompaktna naprava, ki vključuje toplotno črpalko za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode ter sistem prezračevanja. Sistem prezračevanja deluje brezhibno, kakovosten zrak vedno znova preseneti vse obiskovalce. Seveda lahko v vsakem trenutku na stežaj odpreta tudi okna, vendar ob stalnem delovanju sistema prezračevanja to več ni potrebno.

43 do 50 EUR za stroške ogrevanja

Udobje s stalno prijetno notranjo temperaturo (okoli 20oC) je v plus energijski hiši v zimskih mesecih dosegljivo že za okoli 10 do 15 eur na mesec. Skupni stroški za ogrevanje na letnem nivoju znašajo okoli 43 do 50 eur.

Kakovostna gradnja s certificirano tehnologijo

Hiša je grajena s certificiranim konstrukcijskim sistemom Lumar Pasiv in je projektirana ter izvedena skladno z detajli, ki so jih s certifikatom potrdili na Passivhaus institutu v Darmstadtu. Kot prva montažna pasivna hiša v Sloveniji je tudi pridobila certifikat Passivhaus inštituta, ki potrjuje, da hiša izpolnjuje vse standarde pasivne hiše. Standardizirani in certificirani projektni detajli, nadzirani in certificirani proizvodni procesi ter kakovostna montaža so pogoji potrebni, da pasiva hiša tudi v realnosti ponuja prijetno bivalno ugodje ob nizkih stroških porabe.

Primus-D 137d – racionalna zasnova in sodoben dizajn

Arhitekturna zasnova s kompaktnim tlorisom, velikimi steklenimi površinami in čistimi fasadanimi linijami sledi sodobnim trendom pasivne gradnje. Kubusno zasnovo odlično dopolnjuje nadstrešek nad pritličjem, ki se preko vertikalnega zidu v nadstropju povezuje s strešno konstrukcijo. Nadstrešek ne služi le kot prostor za sončno elektrarno, ampak zagotavlja tudi delno senčenje steklenih površin v poletnem času.

Zasnova Primus-D 137d se razteza na 137 kvadratnih metrih površine v dveh etažah. V pritličju se nahajajo bivalni prostori, dnevna soba skupaj z jedilnico in kuhinjo pa predstavlja osrednji prostor. Ob tem se tukaj nahaja še manjši kabinet, kopalnica in tehnični prostor. V zgornjem nadstropju sta ob spalnici in dveh otroških sobah na voljo še velika skupna kopalnica, pralnica in garderobna soba. Notranjost je svetla, izčiščena in opremljena izjemno funkcionalno, interjer pa dopolnjujejo še izbrani dodatni elementi, knjižna omara pod stopniščem, priročna shramba ob kuhinji ter cvetlično »korito« na polvisoki predelni steni do dnevne sobe, ki naredijo bivanje še bolj prijetno.

Racionalna razporeditev, energetska varčnost, sodoben dizajn in odlično razmerje med kakovostjo ter ceno so argumenti, ki so hišo Primus postavili na prvo mesto med postavljenimi pasivnimi hišami v Sloveniji.

Podatki

  • Zasnova: Primus-D 137d
  • Arhitekturna zasnova: Danijel Čelig u.d.i.a. in Kristina Rakušček u.d.i.a.
  • Dimenzije: 11,38 x 7,78 m
  • Spodaj:71,76 m2
  • Zgoraj:65,33 m2
  • Konstrukcija: Na Passivhaus inštitutu certificiran konstrukcijski sistem Lumar Pasiv, dvokapna streha.

Nagrade in priznanja: hiša Primus je prejela nagrado Zlata misija 2011, priznanje v kategoriji plus energijskih hiš na natečaju za energetsko varčne objekte v Sloveniji 2011, primer dobre prakse v projektu Od zibelke do zibelke (Cradle to Cradle)


Mitja Petkovšek o bivanju:

Sedaj, ko že nekaj let bivam in uživam v moji pasivni hiši, vidim, da je bila odločitev o gradnji pasivne hiše vsekakor pravilna. Pred vselitvijo sva z Mojco slišala veliko napačnih predstav o bivanju v pasivni hiši, vendar je življenje popolnoma običajno, le udobnejše, prijetnejše in cenejše. Samodejno prezračevanje je čudovita stvar, sedaj nama ni potrebno razmišljati, kdaj bova odpirala okna, gostje so zmeraj navdušeni nad zrakom v hiši. Strošek energije za ogrevanje je zanemarljiv (43 do 50 EUR na leto), sončni in notranji dobitki so res neverjetni. Ko na leden zimski dan sije sonce, se potreba po ogrevanju drastično zmanjša in ko stojiš ob oknu nikakor ne moreš ugotoviti, da je zunaj ledeno hladno, saj je tudi ob oknu temperatura izredno visoka. Vesel sem, da sem vseskozi sodeloval z ljudmi, ki sem jim zaupal in so »obljubo« pasivne hiše tudi uresničili.

Podatki o podjetju

Ponudnik:
LUMAR IG d.o.o.

Limbuška cesta 32 A
2000 Maribor
E-pošta: info@lumar.si
Spletna stran: http://www.lumar.si/

Kontakti

Telefon: 02/421-67-50
Telefaks: 02/421-67-57
E-Pošta: info@lumar.si
Spletna stran: http://www.lumar.si/