rocknroll napisal/-a:
..............
In sedaj se sprašujem kdo tuki koga j...
Vsaj evro palete bi obdržal ker niso zastojn pa še folijo sem moral kupit.
Z obrazcem sem si lahko pa le rit obrisal.
Toliko o resnosti okoli salonitk.
Dobro si me nasmejal in verjetno še koga. Tudi jaz sem prepričan, da je gonja okoli trdo vezanega azbesta (ki je kamenina v naravi in nestrupen!) samo način, kako napolniti večno prazno malho. Tako kot je znano poapnenje pljuč pri delu v prevelikem prahu (okamenela pljuča - kamnolomi, rudniki), je problem uporabe nevezanega azbesta v proizvodnji, kar posledično pelje do azbestoze, pljučnega raka,... Pravilno, da se je surov umaknil iz proizvodnje.
Prva cena za odvoz salonitne plošče je bila pred leti 1500 tolarjev/kos + DDV. Cena odvoza
brez demontaže je bila enaka ceni nove plošče. Dve deponiji določeni, in sicer Maribor in Ljubljana. Slovenija je začela postajati smetišče!!! Potrebnih je bilo mnogo telefonskih klicev na ministrstvo, Večer Maribor (celostranska reportaža), da se je najprej sprejela sprememba in so začela komunalna odlagališča spet sprejemati nenevaren trdo vezan azbest ter tudi spustili ceno po m3, ki je sedaj od 140 - 160 EUR (100 kosov plošč je slab m3!!!!).
Mislim pa, da sem takrat "odgovorne" na ministrstvu za okolje in prostor premaknil s pripombo, da morajo
takoj evakuirati Ajdovščino!
Takrat je imela Lipa Ajdovščina cca 35 000 m2 ločnih hal pokritih s Salonitom, Fructal še cca 20 000 m2, Primorje nekaj 1000, stanovanjske hiše nekaj 10 000, skratka samo v Ajdovščini je na burji, mrazu,... cca 100 000 m2 azbestnih plošč! Bučnice. Tudi cena se je znižala od 150.000 SIT na 33.000 SIT.
In kaj pravi sedanji zakon o odstranjevanju? Da jih moramo pri odstranjevanju polivati z vodo! A je kdo od teh Ajnštajnov pomislil, da postane plošča spolzka in po mokri ne moreš hoditi zaradi nevarnosti zdrsa?
Do 300 m2 lahko odkrije krovec brez licence oz. koncesije, nad 300 pa že mora imeti
uradna dovoljenja, da se zmanjša konkurenčnost pri ponudbi..... Kakšna pa je razlika med 300 in 500 m2?
Itd,....
LP