Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1, 2, 3, 4  Naslednji
  Tiskanje

Re: Električni priključki na/v fasadi
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2018 23:58 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6876
Kraj: Ivančna Gorica
Vsake oči imajo svojega malarja. Pri meni nebi šlo "skozi", pa če si božji. Glej tisto o "živcih".


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2018 11:37 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2010 07:33
Prispevkov: 738
pentax napisal/-a:
arbajter napisal/-a:
Za montaže klasičnih vtičnic 230V na fasado pa se za pridobitev zaščite IP44 uporabi Temovo kombinacijo vtičnice z vratci (VM11) in pa nosilca IP44 zanjo (CM23). Oboje skupaj se ne boji nobenega dežja. Tudi vtičnica bi praviloma morala ostati nezarustana. Če gre pa za stikalo na fasadi pa se namesto CM23 uporabi CM22, ki stikalu nudi še boljšo zaščito pred vodo.
Slika


@Arbajter, hvala za tole, pri meni bo ta opcija aktualna.



Arbajter, ali takle okvir obstaja tudi za tromestno dozo?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2018 12:01 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 17 maj 2015 20:14
Prispevkov: 798
https://www.tem.si/
Klik https://en.calameo.com/read/0002621948b ... c?page=106


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2018 12:31 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2010 07:33
Prispevkov: 738
Hmm, potem očitno ne...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2018 16:32 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6876
Kraj: Ivančna Gorica
Ne, nimajo tega v programu. Vsaj za modularne doze ne. Če pa imaš na steni njihov Ekonomik program pa je zdeva ponovno izvedljiva. Okvirje pa imajo na razpolago za 1,2,3 in 4 vtičnice (iz enega kosa).


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2018 20:23 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2010 07:33
Prispevkov: 738
Vgrajeno mam globoko tromestno dozo, in mi je načeloma vseeno kaj je gor, ker je to edina vticnica na celi steni...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 16 sep 2018 15:54 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6876
Kraj: Ivančna Gorica
Preostane ti torej le vgradnja vtičnice VM11 in blende TM21. Vtičnica ima IP44 in bo sama po sebi vršila dovolj kakovostno zaščito pred vodo.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 17 sep 2018 13:19 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 14 avg 2012 02:58
Prispevkov: 103
Kaj pa tale 14943 od Vimarja? Zaščita IP55, v beli ali sivi barvi.

https://www.vimar.com/cache/images/cata ... .57164.jpg


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 18 sep 2018 22:48 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 01 dec 2017 18:20
Prispevkov: 1518
Kraj: Maribor
Ker je govora o prikljucku za agregat, me zanima kako mocen agregat je potreben, da bi lahko poganjal vsaj neko osnovo v hisi ob daljsem izoadu elektrike? Naprimer luc, hladilnik in mogoce TV? Kaksna bi pa morala biti moc, ce bi hoteli da nam laufa TC z nazivno mocjo 8kw? Pa cena takega agregata? Predvidevam, da tisti za 800€ kaj takega ni sposoben. Enkrat sem poslusal debato, da za normalno delovanje hise in naprav v njej bi potrebovali agregat, ki stane +4000€, je to res?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 08:50 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2008 10:34
Prispevkov: 5119
Kraj: LJ - Barje
Odvisno kaj si predstavljaš pod normalno delovanje hiše. Če s tem misliš hkrati delovanje indukcije, PS, POS, TČ, likalnika in sesalca, potem bo kar držalo...

Moja enofazna 8kW TČ vleče do nekje max 3,2 kW (priprava SV) brez grelcev. Tak agregat se recimo že dobi za cca. 600€. To bi ti potem pokrivalo tudi vse nujne porabnike, npr. razsvetljavo, hladilnik, elektroniko, če si pazljiv tudi PS.
Za kuhat je pa pametneje in ceneje nabavit mali kuhalnik na plin za kampiranje.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 08:58 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 05 jul 2008 14:32
Prispevkov: 145
Kraj: Pannonia
Ali pa vzameš eno traktorsko mašino, cel kup alternatorjev brez usmernih plošč in rešeno :D


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 09:20 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6876
Kraj: Ivančna Gorica
Za priklop celotne hiše na generator so v "igri" praviloma trifazni generatorji. In taki imajo največkrat avtomatski zagon in ne potrebujejo ročnih preklopov s stikali. Pa tudi pri teh se dogaja, da pri priključenih obremenitvah katerikrat "zamukajo".
Trgovci pa tako preradi tiste kVA napisane na generaturju "prevedejo" kar v kW in s tem krepko zavajajo oziroma goljufajo kupce. Ker ko tiste kVA pretvoriš v realne kW je zmogljivost generatorja daleč manjša od napisanih kVA.
Moje mnenje: Za kolikor toliko normalno delovanje vseh hišnih porabnikov (pa še tu je treba katerikrat uporabiti pamet in omejevati hkratne vklope porabnikov) bi morala na generatorju biti napisana številka 7kVA, kar pomeni "uporabnih" dobrih 5kW.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 11:22 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 01 dec 2017 18:20
Prispevkov: 1518
Kraj: Maribor
Ja @Energetik81 tocno to kar si napisal me je zanimalo. Torej lahko tudi z nekim agregatom za normalno ceno uporabljas dolocene aparate v hise. Sprasujem zato ker elektricar mi je v omarici naredil nek preklop, na katerega moram bit pozoren v primeru izpada elektrike da stikalo ni obrnjeno na varovalke za agregat ker ko pride strom nazaj, lahko skuri vse varovalke. Nekako v tem smislu. To se mi bo enkrat razlozil, ker ga nisem dobro razumel. Ni pa namen laufat cele bajte na agregat, bom pa nabavil nekaj kar bo omogocilo ogrevanje in toplo SV, pa mogoce hladilnik in gledanje TV. Za kuhanje bo OK zunanji kamin za rostiljado :) bo pa to res samo kot neka rezerva vse skupaj v primeru kaksnega daljsega izpada elektrike.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 15:13 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6876
Kraj: Ivančna Gorica
Če ti je električar naredil generatorski preklop kot se ga dela, se nimaš ničesar za bati. Še najmanj skurjenih varovalk in porabnikov. Če se spozna na posel, je to le nakladanje.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Električni priključki na/v fasadi
OdgovorObjavljeno: 19 sep 2018 16:33 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 01 dec 2017 18:20
Prispevkov: 1518
Kraj: Maribor
Ja naredil je ta generatorski priklop in mi razlagal o neki “moski” izvedbi priklopa. V glavnem nimam pojma o cem sploh gre :) opozoril pa me je na preklop v elektro omarici, kjer lahko dolocim napajanje hise oz od kje pride elektrika. Ali od agregata ali pa cez zice. To preklopno stikalo se lahko premika levo ali desno. In ob morebitnem izpadu elektrike, naj nebi smel nekaj preklapljati rocno, ker v primeru da ravno v tistem trenutku pride strom nazaj lahko skuri varovalke :) boljse da mi nebi nic razlagal. Dela pa se na tem da bo preklop popolnoma avtomatiziran in se bo agregat vkljucil sam od sebe v primeru daljsega izpada elektrike. Delata pa druagce dva stromarja, eden je bolj za te avtomatizacije sistema, bolj moderen elektricar, drugi pa je “stara” sola :) vcasih ju je prav zanimivo gledat. :)


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1, 2, 3, 4  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: Origin in 13 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.