Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 
  Tiskanje

Ureditev lastništva hiše
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 07 avg 2018 10:30 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 15 avg 2015 15:19
Prispevkov: 29
Pozdravljeni!

Zanima me, kako pravno urediti lastništvo hiše.
Sem lastnik 1/4 hiše, katere solastniki so še: 1/4 brat, 1/4 brat in 1/4 mama.
Hiša s parcelo je po Gursu ocenjena na 90.000€, glede na prodajne cene hiš na trgu pa smo jo z družinskimi člani soglasno določili vrednost hiše 124.000€.

Sklenili smo ustni dogovor, da:
1. v hiši ostaneva jaz in mama.
2. vsakega brata odplačam po 31.000€ (5.000€ + 120x215€) - "kredit brez obresti za 10 let" .
3. po plačilu celotne kupnine se bratova deleža hiše prepišeta name in postanem 3/4 lastnik hiše.
4. po mamini smrti njen 1/4 delež hiše podedujem jaz.

Kredita ne morem vzeti, ker mi v šoli podaljšujejo službo za 1 leto, prav tako moji punci. Mami in bratoma je zelo v interesu, da ostanem doma in sem v pomoč mami, bi pa rada tudi brata od svoje nepremičnine nekaj imela, čeprav na malo daljši rok, kar ju razumem.

Kljub dobrim odnosom z brati in mamo, se zavedam, da velja rek: čisti računi, dobri prijatelji in da morajo biti vsi ustni dogovori zapisani kot je treba..

Pogovarjali smo se, da bi se nepremičnina name prepisala ko jima plačam zadnji obrok... Ampak... če se mojemu bratu kaj zgodi, potem lastništvo njegovega deleža dobijo njegovi otroci, ki so še v jaslih in tudi če bi želeli, ne bi mogli prepisati deleža hiše name do 18. leta. Je to potem sploh smiselno?

Po drugi strani se zavedam, da sta brata popolnoma nezaščitena, če bi prepisala nepremičnino name preden ju popolnoma odplačam.

V ta dogovor bomo šli z novim letom, do takrat lahko še kaj dorečemo in predvsem zapišemo drugače.
Kaj mi predlagate, kako naj se to reši in zapiše? Kaj bi naredili vi?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Ureditev lastništva hiše
OdgovorObjavljeno: 07 avg 2018 11:23 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 24 jan 2017 14:19
Prispevkov: 968
Obisk notarja, napišete izročilno pogodbo, kjer navedete vsa dejstva in zahteve. Ti jim boš plačal 60.000 eur, tvoja mati ti prepiše del na tebe in v zameno ti skrbiš za njo do njene smrti.

Če pač ne skrbiš za njo te dejansko lahko toži in tožbo dobi.

To da ne dobiš kredita je tvoj strah ali ti banka dejansko ne da 60.000 eur. Na dve plači bi pa to že moglo it. Seveda vzameš kredit na 20 let pa je to potem 300 eur na mesec.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Ureditev lastništva hiše
OdgovorObjavljeno: 07 avg 2018 11:26 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 17 jun 2015 22:06
Prispevkov: 1879
@luxar, mi je všeč, da nekateri celo razmišljate o ureditvi lastništva, še pred metanjem denarja v urejanje hiše. Kar nekaj mojih znancev ima stanovanje v hiši staršev in v katera so "zmetali" na 10.000€, lastništvo pa ni urejeno, oz. se bo verjetno zakompliciralo po smrti staršev. Tvoji pomisleki in dileme so povsem na mestu! Ustni dogovori, pa tako ali tako vemo..... :wink:
Zadeva niti ni komplicirana. Sem pri "domačiji" sam uredil na podoben način.
Po mojem mnenju moraš težit k čimprejšnjemu lastništvu hiše :!:

Brez notarja ali pravnika se tegale ne lotevaj :!:

Z brati skleni kupoprodajno pogodbo za nepremičnino, po tvojem vpisu v Z.K. pa onadva vpišeta "hipoteko" na TVOJO hišo. Podobno kot stori banka pri hipotekarnem posojilu. Po tvojem poplačilu njunega "kredita" , pa "hipoteko" izbrišete.

Z materjo skleni pogodbo o preživljanju. V njej lahko zapišete vse podrobnosti, vključno z "neomejenim" bivanjem matere v hiši. Po podpisu pogodbe se njena 1/4 v Z.K. prepiše nate!

Približno takole sem se tega lotil jaz! Ogromna prednost je tvoje TAKOJŠNJE lastništvo hiše! Razdrobljeno lastništvo je v veliko primerih katastrofa! Pa še brata sta zaščitena. Mati prav tako!
Srečno

P.S. Tole pisanje je izključno moje osebno mnenje in izkušnja, pri reševanju zelo podobnega primera :!:


Na vrh
 Profil  
 

Re: Ureditev lastništva hiše
OdgovorObjavljeno: 07 avg 2018 11:44 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 sep 2008 14:15
Prispevkov: 2366
Sem ravno pripravil odgovor, pa sem opazil, da me je simek prehitel. Podpišem vse, kar je napisal, razen glede pogodbe o preživljanju. Kot sem jaz razumel, bo tvoja pomoč bolj na prostovoljni bazi, zato se mi takšna pogodba ne zdi najbolj primerna.

Z bratoma torej skleni prodajno pogodbo, hkrati posojilno pogodbo (na podlagi boste pri notarju sklenili sporazum o zavarovanju terjatve in vpisali hipoteko), izročilno pogodbo (kar pomeni, da se bo mamin delež dokončno in takoj prenesel nate), ter pogodbo o ustanovitvi služnosti stanovanja na njenem "delu" hiše (kar pomeni, da ima tvoja mati pravico uporabe svojega "dela" hiše do svoje smrti - prav tako pa ima pravico do uporabe njenega dela hiše vse do njene smrti tudi njen morebiten partner). Ker bo na podlagi izročilne pogodbe že sedaj vse tvoje, boš tudi lažje dobil bančni hipotekarni kredit, če boš kdaj želel predčasno poplačati brata oz. če boš želel graditi (ker boš vpisan kot edini lastnik in ne solastnik). Prav tako so pri izročilni pogodbi bolj jasna razmerja premoženjska razmerja med vama s partnerko (po pogodbi o preživljanju boš moral preživljati mamo in to preživljanje boš zagotavljal iz skupnega premoženja tebe in tvoje partnerke, delež tvoje mame pa boš dedoval zgolj ti, ne pa tudi ona, medtem ko je pri izročilni pogodbi jasno, da gre za tvojo premoženje).

Očitno je še nekaj družin z zrelim načinom reševanja življenjskih situacij. Mislim, da boste zadovoljni, ker boste razdelili premoženje sporazumno in pravočasno.

Naprej urejajte z notarjem.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Ureditev lastništva hiše
OdgovorObjavljeno: 07 avg 2018 12:40 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 15 avg 2015 15:19
Prispevkov: 29
Tody, dejansko ne bi dobil kredita, ker sem učitelj trenutno z 10 ali 12 mesečnimi pogodbami. Partnerka v zelo podobni situaciji.
Tody, Simek in Jaki79, hvala za odgovore. Nisem niti pomislil na hipoteko... Vse napisano se mi zdi zelo smiselna opcija in v kolikor je s tem lastništvo rešeno in sta s tem tudi brata zaščitena je to to.
Bom stopil v kontakt s kakšnim odvetnikom in notarjem in sporočim kako se zadeva razvija.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.