Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1170 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 78  Naslednji
  Tiskanje

Re: Toplotna črpalka
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 14 jun 2018 21:31 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5825
Potem daj klimo tudi tu, ali pa Tč ki zna hladiti pa konvektor nekam. Jaz v biti hlajenja niti ne potrebujem, bi pa v drugo bolj poskrbela za razvlaževanje.

Kar me spet nese nazaj na moje vprašanje s kake strani prej. Ali zna kaka TC v cooling modu samo razvlaževati. Ali pa peljati istočasno konvektor in talno (stropno) hlajenje.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 14 jun 2018 21:51 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 jul 2008 17:10
Prispevkov: 1762
Pegaso napisal/-a:
Tudi sam imam strah pred vlago ob stropnem hlajenju, ampak pravijo da je ok. V kratkem grem v tak objekt pogledat.


Upravičeno ga imaš. Stropno ima varovala pred kondenzacijo in se pri previsoki vlagi izklopi, pa ni od njega nič. Potrebuješ vsaj razvlaževalec, dva, tri.

Poleg tega je stropno drago. Samo za špajzo te bo koštalo več kot ena klima.

Če si shajal s klimo do zdaj, boš tudi v novi bajti. En trio, pa imaš pokrite vse tri štuke. Tudi sicer arhitekturno bajta ni glih tak biser, da bi jo skazile škatle od klim in TČ.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 14 jun 2018 22:22 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 25 dec 2012 21:39
Prispevkov: 67
Kraj: Gorenja vas
@DELPHI
kar se tiče cene stropnega hlajenja, je recimo strošek cca 4000€, torej primerljivo s tremi klimami. Večji plus stropnega hlajenja je sevanje oz. padanje hladnega zraka z minimalnim tokom, pri klimi pa je nekaj hrupa in pihanja. V eni od hiš, kjer sem bil imajo samo pohlajevanje oz. razvlaževanje zraka pred vhodom v rekuperator. Hiša je imela prijetno temperaturo in tudi primerno vlago v zadnjih dneh. Sem bil kar presenečen. Res težko čakam, da obiščem eno s stropnim hlajenjem.
Kar se tiče arhitekture, ja človek z leti ugotovi kaj rabi, čimbolj enostavno, s čim manj vzdrževanja in čim manj obratovalnimi stroški. A veš kaj so bile besede zidarja? Pa so ljudje končno začel k pameti prihajat, včasih pa same kapelice in prižnice okoli hiše. Nič dimnika, nobenih balkonov, strešnih oken, frčad...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 14 jun 2018 22:58 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 01 dec 2017 18:20
Prispevkov: 2449
Kraj: Maribor
Res zanimivo :) hisa full podobna nasi, zazidana povrsina popolnoma enaka 99m2, oblika identicna, okna priblizno enako “razmetana” kot pri nas, nasa je edino za 32m2 neto vecja in pa klet je iz treh strani popolnoma vkopana. @Pegaso nisi napisal orientacije, glede na to, da bote imeli SE pa predvidevam da na J-JV, torej je podobnost tudi tukaj, prav tako bomo imeli SE. Po nasih “amaterskih” izracunih (nismo delali za ekosklad) ima hisa pri projektni T -13 cca 4.5kW potreb po toploti. Odlocili smo se za novega mitsubishija 7.5kw z 300L bojlerjem za SV. Kljub 30cm izolacije pod streho, bo hlajenje z kanalsko klimo (razpih v tri sobe in hodnik v mansardi), v pritlicju aktivnega hlajenja nebo ampak bomo poskusali s pravilnim sencenjem in prezracevanjem (rekuperator) drzati neko normalno T. Je pa bila kar dolgaaa borba, da smo prisli do te koncne slike, kaj se strojnih instalcij tice. Najtezje je bilo se odlocit kaksno moc TC izbrat, ponujali so mi od 6kw pa do 11kw, no na koncu smo vzeli 7.5kw :) za samo firmo TC mi je bilo vseeno, bil sem tik pred tem da narocim gorenjevo, pa sem potem v zivo videl se novega mitsubishija in je bilo to to. Racunal in obracal stevilke sem cca 3 mesece, na koncu sem bil bolj zmeden kot na zacetku, pa to najmanj 5x bolj. Nekaj pa je jasno, vecina od nas ima razlicne poglede na dolocene stvari in situacije v zivljenju, eni TC kupujemo, drugi od njihove prodaje in montaze zivijo. Oboji pa bi radi bili zadovoljni na koncu. Moram rect, da smo imeli sreco z monterjem, ki je predlagal kar nekaj resitev in vse to na podlagi nasih zelja. Se pravi ni delal po liniji najmanjsega odpora oziroma “drzi vodu dok majstori odu” ;)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 08:11 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2008 10:34
Prispevkov: 5708
Kraj: LJ - Barje
Kot je ze JaBk napisala, pri stropnem hlajenju obvezno rabiš še razvlaževanje. Najlažje boš to naredil preko centralnega prezračevanja. Če hočeš samo 1 kišto zunaj, rabiš mešalno enoto in krmiljenje, ki bo iz TČ dovajalo hladnejšo vodo v razvlažilno enoto ter toplejšo v stropno.
Moje osebno mnenje - če bi delal še enkrat, bi si naredil tako razvlaževanje (ki v večini razmer tudi zadostno hladi!), v najbolj obremenjene prostore pa bi namotiral par konvektorjev. Torej v kuhinjo/dnevno, pa morda na hodnik v mansardo. Ker resnično je razvlaževanje skoraj bolj pomembno od hlajenja.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 08:24 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 mar 2009 09:49
Prispevkov: 6253
Predvsem pazi na kvalitetno izolacijo vseh prezračevalnih cevi in ostalih elementov (razdelilne kasete, dušilci..) če nameravaš vključiti razvlaževanje oz. hlajenje v centralni prezračevalni sistem (v navezi s hladno vodo iz TČ, kar bi bil moj predlog). Zaradi kondenza...

Stropno hlajenje sicer odlično deluje in v kombinaciji s prezračevanjem je udobje vrhunsko, imamo v službi. Je pa to drag špas ranga 100€/m2.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 09:16 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 jul 2008 17:10
Prispevkov: 1762
Če dobiš stropno za 3.000€, potem nimaš kaj razmišljati. Stropno je zakon, brez razvlaževanja pa ne šlo.
Poznam situacijo, ko so se začeli pogovarjati pri 80€/m2, končalo se je pa preko 200€/m2, je pa res, da je šlo za sanacijo.

O arhitekturi se pri raznih NEH in PH, težko pogovarjamo, ker že sama geometrija določi 90% forme.
Seveda obstajajo izjeme, praviloma pa gre za generične produkte, kjer je edina uganka, ali je hišo zrisal pamž v vrtcu ali pa so navdušeni starši samo povečali in v naravo prenesli maketo, ki jo je osmošolec naredil pri tehničnem pouku.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 13:53 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5825
pa ni res. je pa res, da so vse povečini po enakem kopitu ne samo zaradi tega, ker so varčne, ampak ker je enostavne oblike tudi najceneje narediti brez izzidkov in frčad, brez balkonov, brez okroglin, brez vsega. samo kvader, ki jo s šipami obrneš na jug, ker se gleda samo zimsko bilanco. to je "tipski načrt" (najbolj poceni), najcenejša gradnja, ker je konstrukcijsko najcenejša in "tipska usmeritev" na jug. Vse ostalo draži izvedbo. pa meni se ne zdi s tem nič narobe, konec koncev za piko na "i" so take hiške v 90% tudi bolj lične, kot tiste pri katerih si je janez dovolil malo umetniške svobode. Hiška s prejšnje strani je čisto OK. Ni nič posebnega za videti, ni pa v nobenem primeru nekaj, kar bi bilo težko gledati in ja, po mojem bi jo škatle klime kazile.


prosim avtorja, da poroča kako se je odločil. sploh če bodo rešitve okoli razvlaževanja kdaj na na mizi... me res zanima.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 14:40 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 jul 2008 17:10
Prispevkov: 1762
Ne ujamem s čim točno se ne strinjaš.
Da bi bil nek ljubitelj nekih frčad in balkonov, se glih ne spomnim. Tudi ne očitam, da je ono, kar bo možakar zidal, grdo. Lepo pa tudi ni. Marsikatera socialistična kocka se "polepša" v prav tak dizajn: dve- tri škatlje za čevlje, pa zvezek A4 za streho.

In na zeitgeist ne gre pozabiti. Tudi razne barvne črte vredne Mondrijana in Maleviča, marelica in kasneje limona fasade, zlati križi v oknih, frčade in še bolj nazaj, rjavi foršplunki, bel fasadni cegl, kovinski pajek na fasadi, pa freske jelenov in srn, se je večini sodobnikov zdelo "lepo", ali pa vsaj znosno.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 15:06 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5825
DELPHI napisal/-a:
Tudi sicer arhitekturno bajta ni glih tak biser, da bi jo skazile škatle od klim in TČ.


8)
S temle se ne strinjam. Ajde bi nek hud biser per se, tolikšen pa že, da bi škatle kazale. Rusi barve mi niso ušle iz glave
Njegove so pač tudi čisto nevpadljivo, na bilokateri način. In bi jih škatle kazile... 8)

Drugo kar se ne strinjam najbolj je pa to da PH narekuje formo. Tudi v 90% ne. Teh 90% narekuje cena izvedbe, to sem hotela povedat.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 15:26 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 jul 2008 17:10
Prispevkov: 1762
Dobro, bom bolj natančen. Klima škatla je nakaza tudi na drvarnici, bradavica sredi obraza. Moj point je bil, da z njo ne bo skazil nekega nacionalnega zaklada.

Koliko vpliva na arhitekturo cena, samo ugibam. Pri tistih frčadah in bakrenih žlotah denar ni bil problem, pa tudi, če so šli otroci že od doma, ko se je dokončala tazadnja soba za Orbitrek.
Kako je s tem danes, ne vem.

Zdaj sem se spomnil, da se je sorodnik pred par leti glasno pridušal, da jurja ne bo dal arhitektu in je vse zrisal sam. Bajta je bila tak uspeh, da je narisal še dve za prijatelja. Kaj se pa zamudiš?
Parcele so bile jasno pri vseh gratis.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 18:57 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 20 apr 2012 11:17
Prispevkov: 1684
Kraj: Rust In Peace
Kot zanimivost, tudi dimnik je kar novodobna pogruntavščina.

Na vsem slovenskem ozemlju so se tu in tam do danes ohranile hise
brez dimnikov. Na zahodu so take skoraj vse hiše z ognjiščem na tleh, pa tudi na drugih območjih najdemo posamezne stare hiše z ohranjenimi visokimi odprtimi ognjišči in hiše, kjer so* kuhali in kurili v peči, še
danes brez dimnika.

http://sem-stage.ljudmila.net/files/etn ... _vrste.pdf


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 15 jun 2018 22:28 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 11 okt 2016 09:25
Prispevkov: 20
Pozdravljeni.

Prišel je čas da tudi sam izberem toplotno črpalko za našo hišo in že potrebujem vašo pomoč...

Lokacija hiše -> severna primorska. Najprej je bila v planu pritlična hiša, na koncu smo prišli do polno podkletene variante (tema za drugo razpravo). Ogrevanje bo preko talnega gretja, ki je položeno povsod. Skupaj neto ogrevane površine je cca 305m2. Pritličnega dela je 140m2.

Kletne stene so betonske (25cm) z (premajhno) 5cm XPS izolacijo. Nadzemni del je iz 30cm opeke+15cm stiroporja. Nad pritličjem je monta plošča s 15cm URSA izolacije. Nad ploščo je "mrtvo" podstrešje, ki jo prekriva še ena monta plošča z XPS izolacijo 8cm.

Medetažna plošča je monta z 6 cm stiropor izolacije.
Talna plošča ima 7 cm EPS-ja.

Čeprav je v kletnem delu položeno talno gretje, se večino časa ne bo ogrevalo oz. mogoče le temperiralo... Pritličje normalen režim recimo 21°C.

Kar me trenutno zanima je kakšna moč toplotne črpalke (zrak/voda) je primerna za objekt.

Hvala za pomoč!

Lp


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 16 jun 2018 14:11 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 18 mar 2018 09:28
Prispevkov: 56
Pozdravljeni prosim za pomoč pri izbiri vrste TČ. Ne vem al izbrati voda/voda ali zrak/voda. Za vrtino in globino ni probleme, ker podtalnico imamo na 3 do 4m (štepih) v sušnih obdobjih. In tudi mojster za vrtino je reku da voda ni problem.
Hiša ima bruto 174m2 bivalnih pa 144m2, pritličje + mansarda, fasada 20cm, komplet talno gretje. Narejeno bo prezracevanje z rekuperacijo. Sedaj imam pa probleme glede hlajenja. Ko je bil na ogledu za ponudbo monter TČ voda/voda, je delajal da lahko naredimo hlajenje preko talnega ali pa preko neke enote ki se montira na steno in pošilja TČ hladno vodo v to enoto. A se da tudi preko prezračevanja hladiti hišo?
Prosim za pomoč pri izbiri TČ in kako hladiti hišo.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Toplotna črpalka
OdgovorObjavljeno: 16 jun 2018 15:51 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5825
Pegaso napisal/-a:
@DELPHI
V eni od hiš, kjer sem bil imajo samo pohlajevanje oz. razvlaževanje zraka pred vhodom v rekuperator. Hiša je imela prijetno temperaturo in tudi primerno vlago v zadnjih dneh


Ns kaki način so imeli tole? Kanalsko klima?


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1170 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 78  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: lggl, peleti12 in 8 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.