rs1975 napisal/-a:
zelo podobno vprašanje se poraja tudi mojima staršema, ki živita v stanovanju 70m2, in sicer v stari hiši. stanovanje je sicer v popolnosti renovirano, a kaj koj hiša nima izolacije na fasadi. letno porabita za ogrevanje 1700l olja + še poleti elektrike za ogrevanje SV. peč na olje se nahaja v kopalnici, kjer je tudi bojler in dimnik.
zanimata se za kaminsko peč na pelete z priklopom na centralno ogrevanje. kolikor mi je jasno, sta rešitvi 2:
- peč na olje gre ven, namesto nje pa peč ne pelete. ni najbolje, ker je malo škoda dati tako peč v kopalnico...
- če je res kar je napisal 4hondagen, bi lahko peč postavil v dnevno in jo priključil na en radiator. tukaj se potem pa pojavil problem dinmika. mora to biti "pravi dimnik" ali samo cev? je lahko ta dimnik potegnjen ven horizontalno?
tistega, ki se na tole spozna, bi prosil za odgovore
Lep pozdrav glede peči če jo lahko postavite v kopalnico odgovor lahko saj ima moj sodelavec isto peč kot jaz v kopalnici ker je tudi v stari zgradbi z dimnikom v kopalnici ampak je rekel da ima v kopalnici radijator čisto izklopljen ker kamin oddaja toliko toplote da lahko komot ogreje eno kopalnico,ta duchessa idro oddaja okoli 1-1.2 kw v prostor 12kw pa v centralno.
Peč za v dnevno je pa tako meni je montažer rekel da je zelo priporočljivo če se lahko priklopi na najbližji radijator a po možnosti na glavni razvod glede dimnika pa je tako,naj nebi potrebovale te peči dimnika z lastnim vlekom tako trdijo nekateri prodajalci a glej ga zlomka v navodilih za uporabo je pa nadolgo razpisano kakšen more biti dimnik pa še garancija je vprašljiva če ni dimnik takšen kot bi mogel biti.
V vašem primeru če jo želite postaviti v dnevno in če je možno naredite preboj skozi steno in montažni rost frai dimnik.
Jst sem zaenkrat poizkusil avtomatiko peči-izklopil sem glavno varovalko ko je bila peč na polni moči takrat peč obstane ni podpiha ni izgorevanja v kaminu se je močno kadilo praktično je bilo celo kurišče v dimu in če ne bi imel dimnik vleka bi verjetno nekaj tega dima prišlo tudi v prostor.
Pa še nekaj
Polžek napisal/-a:
Oj,
jaz sem to zimo nabavila Melindo (Extraflame). Ta je 15 kw in z njo ogrevam eno etažo
80m2 na polno in kletno etažo (50m) na minimum.
Jaz jo imam v dnevnem prostoru, priklopljena je na 8 radiatorjev. Je podobna Duchessi
idro, samo močnejša. Moja ima dimnik, čeprav nekateri prodajalci trdijo, da je dovolj cev
speljana ven. Ne bi komentirala, ampak iz mojega dimnika se kar lepo kadi.
Tudi ta je subvencionirana, jaz sem že prejela subvencijo

.
Na kaj bodite pozorni: imeti morate suh, dovolj velik prostor za shranjevanje peletov
in kupite peč pri podjetju, ki ima urejen servis (obvezno!!!)
Poraba je bila to zimo 1.5 vreče na dan v povprečju, če upoštevam te dni, ko je glede
na mraz pač večja. Jaz računam 2.5 tone na leto...strošek cca 600 € .
Je prijetna na pogled, tudi pogled na plamene za steklom je podoben, kot pri navadnem
kaminu, meni je všeč.
Glede nakupa je pa res potrbno gledati kje jo kupite ker boste v primeru okvar imeli bistveno manj težav ker boste lahko serviserja kadarkoli poklicali in vam bo že po telefonu svetoval kako in kaj,vsaj tako je meni,tak da pri meni je nakup preko mimovrste in podobnih trgovin ni bil všeč.
lp david