Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
  Tiskanje

Priklop antenske vtičnice
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 08 nov 2018 13:52 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 05 jun 2013 07:24
Prispevkov: 29
Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede kabelske vtičnice za tv.
Kupil sem legrand cariva antensko vtičnico. Vtičnico sem zmontiral. Danes pa sem imel majstra s telemacha in ni priklopil kabla preko vtičnice ampak je vtičnico vzel dol in priklopil direkt na kabel v steni. Ni me sicer bilo doma in nevem ali je bila težava v kvaliteti signala ali kaj drugo.

Zanima pa me sledeče. Vtičnico sem probal zmerit z multimetrom - stik srednjega dela priključka spredaj in zadaj. Torej en kabel sem dal zadaj kjer se z vijakom pritrdi srednji del - jedro koaksialnega kabla drugi kabel od multimetra pa sem dal na sprednji del vtičnice.
Multimeter mi v nobenem primeru ne piska? Kot da nebi bilo stika med zadnjim delom kjer se privijači jedro stenskega kabla in pa sprednjim delom kjer se vtakne povezovalni kabel do tv.

Je to normalno?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 08 nov 2018 14:04 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 13 mar 2009 09:49
Prispevkov: 5833
Očitno je vmes kondenzator za galvansko ločitev enosmernega toka, ki pa na antenske VF signale nima vpliva. Preko take vtičnice recimo ne bi mogel napajati antenskega ojačevalnika.
Vsaka vtičnica pobere nekaj malega signala 1-2dB in morda jo je zato monter odstranil. Čeprav pri kabelski je ponavadi signala dovolj. Bolje da njega vprašaš, zakaj je to naredil, kot nas.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 08 nov 2018 22:42 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7014
Kraj: Ivančna Gorica
Prevezal ti jo je na "F" konektor, ki nima skoraj nobenega slabljenja napram preostalim vrstam konektorjev ali pa zato, ker ni imel pri sebi konektorja, ki bi šel v "tvojo vtičnico".


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2018 09:13 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 05 avg 2008 13:44
Prispevkov: 136
Kraj: Prevalje
Očitno stalna praksa telemahovih monterjev. Meni je tudi vrgel vtičnico ven in direktno zvezal. Je razložil, da je največ težav ravno zaradi vtičnic in je takšna izvedba najbolj ziher...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2018 09:46 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7014
Kraj: Ivančna Gorica
So operater, ki nudi storitve pač po koaksu. In verjetno da vedo, kaj delajo. Ker ljudje s svojim prčkanjem po takih vtičnicah dostikrat ne.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2018 11:09 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 nov 2012 11:04
Prispevkov: 8002
@da86
Niso vse antenske vtičnice enake.........
Če se osredotočim na Cariva program, so v programu vričnice:

7738 32 - končna vtičnica 1 dB dušenja (praktično brez dušenja)

7738 33 - delilna vtičnica 4 dB dušenja (omogoča zaporedno vezavo še ene končne vtičnice)

7738 34 - prehodna vtičnica 9 dB dušenja (primerna za npr bloke, kjer je napeljava speljana skozi več nadstropij)

7738 35 - 7738 37 namenjene razvodu TV SAT in RA

Tebi pride v poštev samo 7738 32, pa še to bo tisti radijski priključek neuporaben (prinese pa tisti 1dB dušenja, kar je sicer zanemarljivo).

Mojster ti je verjetno priklopil TV na KTV z F konektorji in F spojko:
Slika

Čeprav bi tudi priklop preko vtičnice z 1dB dušenja moral delovati, ti vseeno priporočam, da pustiš priklop z F konektorjem, ki je veliko bolj zanesljiv.

Estetsko lahko zadevo rešiš s slepim pokrovom, v katerega zvrtaš luknjo za to F spojko. Mislim da je slepi pokrov po katalogu 7738 46

Če te moti ravno štrleči kabel oz vtičnice, obstojajo tudi kotni F konektorji.......

PS: številke se nanašajo na beli program


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 00:21 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7014
Kraj: Ivančna Gorica
Ne motiš se. Ampak stikalni program na vsega štirih straneh ni neka perla od programa.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 00:41 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 21 apr 2010 13:04
Prispevkov: 1636
Kraj: Ljubljana
Vidim, da ste strokovnjaki, zato podvprašanje. Na KATV imam kvaliteten koaks in z njega modem in na tv + Conax odkodirnik + kartica. Ponujajo mi sedaj optiko v stanovanje . Kaj pridobim, kaj izgubim, ker oni to izvedejo tako, da Coax kabel izvlečejo, in po istih ceveh potegnejo optiko sedaj ne vem kateri tip( stari odbojni ali novi) , nato na ta kabel vklopijo modem in z njega imam potem spet coax do TV ja .
Torej kaj so prednosti, kaj slabosti, kakega zunanjega tunerja izven TV ja NOČEM; ali ostane Conax vmesik in kartica? Kake izkušnje ?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 08:08 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 nov 2012 11:04
Prispevkov: 8002
Povzemi:
kakega zunanjega tunerja izven TV ja NOČEM

Potem pozabi.......
Sistem deluje tako, da vsak TV ima svoj "box", do njega pa je pripeljan signal preko UTP.
T-2 je sicer napovedal aplikacijo za TV, ki delujejo na operacijskem sistemu android........, ampak to je omejeno na določene proizvajalce TV in nove modele.

PS:
Ne vem zakaj te tako moti "zunanji tuner", saj se uporabi dveh daljincev lahko ogneš na dva načina:

1) večinoma se daljinec tunerja da sprogramirati da upravlja osnovne funkcije TV (vklop/izklop, glasnost, ......)

2) z nakupom "pametnega" daljinca Logitech s katerim lahko krmiliš vse tisto, kar se običajno nahaja pod TV (radio, hišni kino, CD/DVD, ..........)

Pa tudi možnost krmiljenja z mobilnim telefonom obstoja .......

Je pa res, da starejši običajno tega ne sprejemajo in želijo imeti tako kot so vajeni leta in leta.......


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 13:26 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 jul 2010 23:52
Prispevkov: 1161
Homer napisal/-a:
...PS:
Ne vem zakaj te tako moti "zunanji tuner", saj se uporabi dveh daljincev lahko ogneš na dva načina: ...

Ker sedaj, ko imam priklopljen "set up box" preko HDMI vhoda, ne morem več uporabljati funkcije slika v sliki, ker mi TV v tej funkciji dela samo preko antensko/kabelskega (koaksialnega) vhoda?

matofill, Conax vmesnik in kartico zamenja ta modem.


LP, steklenicka


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 14:35 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 nov 2012 11:04
Prispevkov: 8002
Conax vmesnik služi le operaterju zato da odklepa programe in ti za vsak TV to lepo zaračuna.... (to ostali pokasirajo z najemnino za vsak TV vmesnik)

Slika v sliki?
Ni greha vredno, saj itak ne moreš spremljati dva programa, če nimaš TV z dvema tunerjema


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2018 16:13 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 jul 2010 23:52
Prispevkov: 1161
Je pa luštno, ko imaš računalniški monitor, prižgan računalnik in posebej na monitorju možnost spremljanja še TV programa. Tako moram pa sedaj preklapljat med računalniškim monitorjem in TV sporedom.


LP, steklenicka


p.s. Za dodatni set up box operater kar lepo računa dodatne 4€/mesec. 1 set up box/kartica operaterja je zastonj (razen kavcije), vse ostalo je za doplačilo (kao v mesečnem najemu!).


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2018 01:05 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 21 apr 2010 13:04
Prispevkov: 1636
Kraj: Ljubljana
Saj zato pa na Conaxu obstajajo delilci kartic iz enega gre do 8 , če le razdalje niso prevelike. Primer SmartWi .

Na moje prejšnje vprašanje ni še nihče odgovoril, če kdo ve ???


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2018 01:36 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 22 jul 2009 12:43
Prispevkov: 147
Če greš na telemachovo opriko še lahko uporabljaš naprej conax+ kartico. Prednosti optike so da imaš lahko višje hitrosti interneta, je manj izpadov , zagotovljen dober signal za televizijo, ni nevarnosti pred indirektnim udarom strele itd.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Priklop antenske vtičnice
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2018 02:14 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7014
Kraj: Ivančna Gorica
Izpadi sami z optiko nimajo ravno veliko skupnega in od nje same niso skoraj nič odvisni. Prej od tistega, kar je nanjo priključeno. Na obeh straneh.
Je pa res, da optika razen fotonov svetlobnega bliska strele, njenih elektronov noče prenašat.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: chelichni in 12 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.