matej007 napisal/-a:
Pozdravljeni!
En teden nazaj se je vlil novi zidek med dvema hišama, kateri bo namenjen ograji.
Najprej se je vlil temelj 40cm globok in 60cm širok. Čez cca en teden se je namontiral opaž ter vlilo zid debeline 20 cm.
Že tretji dan, po tem ko se je odstranili opaž sem opazil tri razpoke na različnih mestih čez celotno debelino zidu. Beton se je zalivalo z vodo eno uro po vlivanju in nato še vsako uro, ko se je snel opaž pa najmanj 1x na uro cel dan dva dni zapored.
Ker vem, da bo to s časoma samo še slabše (zima, led), bi prosil za nasvete kako je sedaj to najbolje sanirati. Glede na to, da se bo beton brusil bi seveda želel, da je sanacija čim manj vidna.
Ker bomo betonirali še vse talne površine, me zanima ali je možna sanacija z cementnim mlekom, ker bo beton iz iste betonarne, torej ista barva, kot zid?
Vse slike so na povezavi:
https://imgur.com/a/98vPCzfHvala za vse nasvete!
Matej
Ali je bila armatura vgrajena dovolj visoko? Po opažu se mi je zdelo, da je precej višji kot je armatura, če ste zalili previsoko je krčenje in temperatura lahko naredilo svoje.
Zidove se fizično dilatira na 12-14 m (dilatacijska rega)
Na cca 6-7 m se naredi stično rego (prekinjena armatura, utor, trajno elastični kit).
Lahko narediš tudi navidezno rego, kjer armatura ni prekinjena.
V tvojem primeru bi točno na razpoki vrezal utor, s čimer boš predpisal kontrolirano širjenje razpoke. Potem pa zakitaj.