Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2016 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 135  Naslednji
  Tiskanje

Lastnikom TČ zrak/voda Daikin Altherma
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2011 15:15 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 02 jun 2010 11:12
Prispevkov: 5364
Dogajanje zadnjih dni mi daje slutiti, da vas je še kopica, ki preplačujete elektriko in nabijate v dobro izoliranih hišah takšne kilowate, da me stisne pri srcu!

Predalnik ZSjev imam nabasan, prav tako redno zvoni telefon in to kar sem slišal 10 minut nazaj je poraz......

Vem, da vas ima večina regulacijo poštimano u nulo, slutim pa, da vas je tudi še kar nekaj, ki se čudite vklopljenim grelcem pri 0 stopinjah zunanje temperature.

Ker večino mojih sogovornikov skrbi izguba garancije, svetujem sledeče:

Pokličite svoje montažerje in jih povprašajte po teh nastavitvah. Če vam odgovori, da imate default nastavitve, potem že imate pojasnilo za preveliko naklofane elektrike. Naj si vzame tistih nekaj minutk in vsede z vami, ter vam tokom pogovora optimizira sistem. Ne gre za nobeno operacijo možganov, to vam je vsekakor dolžan. Navsezadnje ste za vse skupaj odšteli kar nekaj denarja.

Kar se mene tiče, še vedno bom rad pomagal, če bo le v moji moči. In za boga svetega, naj vam ne bo nerodno povedati, da nekaj ne štima in da ste včeraj nažgali 150 kWh ur! Obrnite se na Telmosa, Sassapeja.....modela sta v fohu in z veseljem vam bosta podala nasvet ali dva! Pa nista edina.

Klicatelju izpred 10 minut pa polagam na srce, da naj se ne spravlja v tožbe in pretepanja zaradi skrega z montažerjem! Podjetje, ki je prodalo sistem ima v pogodbah ponavadi več kot enega, obrnite se prvo na njih.

Montažer ga je v glavnem napizdil nad idejo, da bi si lastnik izklopil grelce in mu zagrozil z izgubo garancije, če se samo pipne katerega od gumbov regulacije. Ko ga je lastnik vprašal, kako naj si potem naštima tajmerje, je dobil odgovor, da mora kupiti sobni termostat, katerega mu prinese takoj jutri. Prej so ga prosili 2 meseca da se oglasi, pa ali ni imel časa, ali pa sploh ni dvigoval telefona.

Lastniku se je utrgalo.

Brez zamere.......


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2011 15:49 
Moderator
Moderator
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 29 mar 2008 20:54
Prispevkov: 7567
Kraj: Brezovica pri Ljubljani
Tole spada še semle:
berghaus napisal/-a:
Yp, občasno je pametno vrčt uč proti števcem.

Zdaj pa k Daikinu.

Znate priti v meni, kjer se izklapljajo elektro grelci? Ne? Ni panike, na lestvici zahtevnosti od 1 do 5 dosega stopnjo "otroška lizika......kako jo odviti iz embalaže".

Test tipka na regulaciji. Držite jo vsaj 5 sekund.......tako, zdaj ste v meniju. Na katerem se vam je napisalo levo 0-00, desno pa random številka, pri vas verjetno 3. Tista prva 0 pomeni sektor, 00 pa pomeni podsektor. Če piše 4-03, to pomeni sektor štiri, podsektor 3.

In ravno ta naju bo zelo zanimal. Le da se morava še naučiti hoditi po sektorju. Pomagala si bova s tole mojo slikico:

Slika

Test gumb že obvladava in sva v meniju. Vidite gumba na modrem področju, kjer vmes piše TEMP? He he, ta naju zanima. Zgornji naju vodi po sektorjih, spodnji pa po podsektorjih. Kar probajte.......nič strahu. Pritiskajte zgornjega in sektorji vam letijo od 1-9, nato neke črke, potem zopet pridete do 0. Zdaj ga pa pritisniva tolikokrat, da prideva v sektor 4-00. Sva?

S spodnjim se bova naklikala v podsektor 03. Kompletna številka bo torej izgledala takole 4-03. V tej nastavitvi lahko grelcu rečeva: ti ti grdi fant......in ga brcneva v mednožje. Kako? Vidite črno področje, kjer med gumboma piše TIMER? S tema dvema bova spreminjala desno številko v sektorju 4-03. Kar korajžno pritiskajte spodnjega ali zgornjega, dokler desna številka ni 0. POMEMBNO! Točno zdaj, predno greva v druge sektorje, morava nujno pritisniti gumb pod narisano urico. Brez panike, gre samo za potrditev. Kot bankomat, "Želite res, ampak res tako?". Neeee.....sam na televiziji ni nič pametnega.......Hec, seveda želiva. S pritiskom gumba pod urico je za naju končana zadeva kar se tiče grelca sanitarne vode.

Zdaj zopet pohodiva gumbek nad TEMP. Šetava po sektorjih....do 5-00. Tu bo desno verjetno številka 1. Naju pa zanima 5-01. še znava menjat podsektorje? Ja? Super. Torej, 5-01. Tu nama desno kaže številko 0. Sva na točki vašega kontrolnika, kjer mu bova razložila, da potrebujeva podporne elektro grelce, AMPAK......ne za vsako ceno! Trenutno je nastavljeno, da podporni grelci delajo že pri zunanjih 0 stopinjah! To nama pove desna številka. Kdo se je spomnil defaultno naštimat delovanje podpornih grelcev pri 0 stopinjah....ušesa bi mu potrgal. Ok....pritiskajva sedaj spodnjo tipko kjer piše TIMER. Pritiskajva toliko časa, da prideva do -15. Nato gumb pod urico, da potrdiva!

Ekola, zdaj sva kontrolniku naročila, da podporne grelce zaposli šele ko je res mraz in so potrebni, ker se TČ že malce matra. Ne pa da trzajo, ko že nekdo samo kihne zraven zunanje enote.

Še en sprehod skozi sektorje naju čaka, potem pa obljubim, da je konec.

Sektor 2-00.....Scotty....ful power!

Podsektor 2-01. Desno številko ena spremeniva v 0, s pritiskom na gumb pod TIMER. Potrdiva z gumbom pod urico. Zdaj sva izklopila dezinfekcijski ciklus. Ta hudič je kriv, da ko zalaufa, se tehnikom v Krškem malce orosijo čela.

Pritisneva samo še tipko TEST, da zapustiva meni.

Pritisneva še tipko, kjer je v kvadratku črka A in termometerček zraven. Da preklopiva na vremensko regulacijo. To narediva samo v primeru, če vam na desni piše neka temperatura, na zgornji sliki 25. Kar pomeni, da ročno ukazujemo, kako topla voda naj hodi v podne. Midva nočeva ročne nastavitve, pač pa vremensko. In to naredi pritisk tistega Aja. Zdaj desno izgine temperatura, Ajček pa se nriše poleg.

Ta-daaaa. To je to.

Zdaj drživa pesti. Kontrolerju sva namreč zgrda naročila, da naj si elektro grelce zatlači tam, kamor mu je mesto, ker mi smo kupili toplotno črpalko za ogrevanje. Ne pa da Elektro mane roke in pripravlja 13 plačo.......

Pri vas so zdaj možne dve stvari:

1. Dela!!! Super, misija opravljena.

2. Ne dela!!! Ermm........upsss. Zopet je čas za obisk serviserja, ki bo verjetno prekontroliral tropotni ventil. Sožalje.

Ima pa ta vaša situacija eno pozitivno stran, kakorkoli že čudno slišat: Varovalke imate hudo dobre!!!! Le njih testiranje je malce drago.......

Vso srečo. Če se kje zatakne, imate na ZS mojo številko. Ne grizem!!!


Razen, če vam je ime Čajna Salama...potem se težko uprem.....

_________________
211 konjev sreče v ovinkih...
Slika
JOHN COOPER WORKS evolucija


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2011 17:40 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 sep 2007 23:36
Prispevkov: 868
Daikin Altherma zrak/voda, 3F, pri nas nastavljena, da se grelci zbudijo pri -15. Do sedaj še nisem videl znakca za grelce. Razen boost pri sanitarni vodi, ko se toči res dosti vode.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2011 17:54 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 19 mar 2006 23:01
Prispevkov: 787
Kraj: Slov. Bistrica
bravo berghaus... eden zabavnejših postov, ki sem jih prebral na tem forumu, poleg tega pa koristen za marsikoga...

pa še nekaj... v informacijo... ogrevam cca 200m2 neto površine, P+M... kurim na elektriko (električna peč) in imam v zadnjem tednu povprečno porabo elektrike na dan 68kW vsega štroma z aparati, Tv in računalniki skupaj... v pritličju cca 23°, v mansardi 21,5°... popoldan po 16-uri si do večera pomagamo še s kaminom...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2011 18:48 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 02 jun 2010 11:12
Prispevkov: 5364
tico napisal/-a:
... eden zabavnejših postov, ki sem jih prebral na tem forumu, poleg tega pa koristen za marsikoga...


Nekako se navajam, da probam biti pri navodilih čimbolj "domač". Pa ne da bi keri v posteljo zlezel, pač pa zato, ker večina ob tehnično laboratorijsko direktorsko fizičnem žargonu potipa svoje čelo in hitro leti k zdravniku. Za vsak slučaj......

Smešno je to, da imam poleg sebe 9 let starega nadobudneža, ki na moj ukaz frči v kurilnico odčitat temperature dvižnega voda in zunanjo temperaturo. Kar mogoče ni pametno, ker nam je zadnjič samomorilsko ubil elektro števec, ko je izklopil vremensko regulacijo in dvižnega poslal na 45 stopinj. Hvala bogu žena ne skače okoli v copatih, ampak bosa. In ker je zaposlena na ARSU, kjer vsako uro porinejo njeno nogo skozi okno in odčitajo zunanjo temperaturo, je kaj kmalu začutila, da ji krčne žile lezejo ven in se sprašujejo, če se norca delamo.

Na vprašanje, zakaj je to naredil, se je zdrl, da a oči lahko, on pa ne, al kaj?
Pa se pejt pol.

Zakaj sem že to pisal......hmmm......

....aja! Zaradi tega, da ponazorim enostavnost vsega skupaj, plus zakaj ne, če vam omogoča toliko. Kot da imate doma televizor in prek Siola 200 programov, ki delajo super (ok, se mi že malce pozna pir, sory), vi pa gledate samo enega, ker vas je strah tistega cegla z žnj številom gumbov. Ker če boste pritisnili napačnega, se bo TV spulil iz konzole in vas lovil po bajti dokler ne omagate, nakar sledijo batine. Če bo dobre volje bo nastradala še nič hudega sluteča mačka v mimohodu, ni izključena celo zloraba žene (verjetno s prvim in drugim programom RTV). Hude so te naše aparature.......

Mimogrede, vsaj ena od zgornjih trditev je neresnična. Mogoče tista ARSOva, kdo ve.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 07 jan 2011 13:06 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 02 dec 2009 13:16
Prispevkov: 491
g berghaus, vsa čast!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 07 jan 2011 20:58 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 20 apr 2006 10:20
Prispevkov: 16
Kraj: Ladja
Super, na nekaj takega sem čakal :-(.
Že pred časom sem na tem forumu spraševal ali obstaja na Althermi koda 4-03.
Imam namreč 14kW-no, samo ogrevanje. V čem je skrivnost, da na moji TČ ni funkcije 4-03.
Pivo ali čaj z rumom + € na Ladji :-), dobi strokovnjak, ki razreši skrivnost.
Lp jema


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 07 jan 2011 22:18 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 02 jun 2010 11:12
Prispevkov: 5364
:lol:

Napiši vse postavke 4-00.

4-00........kaj piše, oziroma vse možne izbire
4-01........kaj piše, oziroma vse možne izbire
.........
.........


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 00:32 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 20 apr 2006 10:20
Prispevkov: 16
Kraj: Ladja
Prišel domov, zdej pa prepisujem:
4-00 0/1 = 1
4-01 0/1 = 0
4-02 14~35°C = 35

Po 4-02 se vrne na 4-00. Monterji me prepričujejo, da se grelec vode v bojlerju izklopi samo na varovalki :evil: . Imel sem navodila, kjer je bila ta funkcija omogočena, vendar so mi po posredovanju TI poslali nova-spremenjena, brez funkcije 4-03 :? .
V čem bi bil problem? Morda star model črpalke 12/2008 ali narobe zvezan bojler ali neupdatan :) software.

LP


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 00:47 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 02 jun 2010 11:12
Prispevkov: 5364
Bi rekel da je software. Vendar, ni pene, izklopi na varovalkah, pa je.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 14:08 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 20 apr 2006 10:20
Prispevkov: 16
Kraj: Ladja
Ja, ja to že skoz poslušam in imam tako narejeno. Mene samo zanima po kakšnem ključu se tega ne da narediti soft :D , tko da moram na hard :( .
Mnenje pooblaščenega-šolanega-specialista monterja?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 14:40 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 08 mar 2007 22:12
Prispevkov: 6801
Kraj: Renče
4-03. 0 električni grelnik se bo vključil samo takrat, ko imamo nastavljeno dezinfekcijo bojlerja oziroma imamo nastavljeno višjo temperaturo od 47°C če imamo 6-01. 0, drugače pa toliko nižje, kot je nastavljeno to pregretje 6-00. naprimer 5 pa določa dt ponovnega vklopa ogrevanja bojlerja)
4-03. 1 vklop grelnika je določen z vklopno in izklopno temperaturo bojlerja in zakasnitvijo vklopa (8-03)
4-03. 2 nastavitev pomeni optimalni obseg ogrevanja tople vode z TČ, grelniki naj bi bili vklopljeni samo takrat, ko je TČ izven obsega delovanja ima pa isto funkcijo delovanja kot nastavitev 4-03. 0 z naslednjimi pogoji: zunanja temperatura manjša od najnižje zunanje temperature predvidene za ogrevanje sanitarne vode oziroma, ko je zunanja temperatura višja od 35°C ali, ko hočemo imeti v bojlerju višjo temperaturo od 47°C. Takrat bodo vodo ogrevali samo elektrogrelniki
za 4-03. 3 velja isto kot 4-03 1 z omejitvam iz nastavitev 8-03 zakasnitev vklopa in 8-04 dodatni čas delovanja glede na zunanjo temperaturo

_________________
www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 14:57 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 02 jun 2010 11:12
Prispevkov: 5364
Problem pri njemu je, da sploh nima opcije 4-03.

OPOZORILO za tiste, s katerimo smo v zadnjih dnevih prilagajali regulacije!!!

Ponekod so danes zunanje temperature previsoke za določene parametre, ki smo jih nastavili. Kar pomeni, da vam bodo šle (nekaterim) toplotne črpalke spat. Za masivce to ni problem, ker imamo naakumulirane dovolj toplote v zidovih in tlakih.

Problem se zna pojaviti pri Ytongovcih, ker hitreje izgubljate notranjo temperaturo. Če boste opazili, da postaja v hiši hladneje, enostavno šiftajte temperaturo v plus. +2 zna biti prav fino, pač po svojem filingu. Možnost imate do +5. Vendar kontrolirajte temperaturo dvižnega voda (5 sekund držite gumb z Ajem v kvadratku. Ta naj NE presega 30 stopinj.

Šiftate na zgornjem gumbu modrega področja, kjer vam med gumboma piše TEMP.

LP


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 08 jan 2011 16:45 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 08 mar 2007 22:12
Prispevkov: 6801
Kraj: Renče
potem ima staro opcijo in se mu zaradi tega ni potrebno sekirat

_________________
www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Lastniki TČ zrak/voda Altherma Daikin POZOR!
OdgovorObjavljeno: 09 jan 2011 10:33 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 20 apr 2006 10:20
Prispevkov: 16
Kraj: Ladja
No, končno. Samo vzrok me je zanimal. Hvala telmos.

lp jema


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2016 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 135  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: UDO1 in 6 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.