PodSvojoStreho
http://www.podsvojostreho.net/forum/

Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka vode
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=72893
Stran 1 od 1

Avtor:  Sid3 [ 12 avg 2018 21:21 ]
Naslov prispevka:  Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka vode

Zanima me ali je kdo morda predelal katero koli varcno obtocno crpalko da bi nadziral pretok vode. Zadevo sicer ponujajo proizvajalci crpalk a cena teh zacne tam nad 200euro. Pred kasnim letom sem imel eno grundfosko z PWM opcijo nadzora pretoka. Zadeva je delovala odlicno, cena te pa je bila cca 300euro (ceno ohranja se danes).
Cilj bi bil uporabiti cenovno ugodno varcno obtocno ter ji spreminjati pretok vode v odvisnosti od izmerjene temp. Nekaj podobnega se uporablja zadnja leta pri solarnem ogrevanju, kjer je pretok odvisen od trenutne moci ogrete vode v solarnem panelu.
Predelave bi se lotil z cenovno ugodnimi crpalkami. Preverit je treba kar je trenutno ugodno na trziscu ter se malo poigrati.

Lp

Avtor:  Hanzi [ 12 avg 2018 21:49 ]
Naslov prispevka:  Re: Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka

Pa saj to lahko nahecas tudi navadno crpalko.
Vsaj vecina solarnih regulatorjev (diferencnih termostatov) omogoca regulacijo obratov crpalke. Vem pa da so na forumu uporabniki ki so bolj domaci v elektriki in tako regulacijo naredijo tudi sami iz bolj domacih komponent. Sem enkrat bral tako razmisljanje. Vprasanje ce ni bilo od kaksnega Toneta ali podobnega uporabnika

Avtor:  Sid3 [ 12 avg 2018 22:35 ]
Naslov prispevka:  Re: Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka

Navadne crpalke, za tiste ki jih tesko locijo se pod pokrovckom skriva kondenzator. Ti motorji so asinhroni enofazni ter potrebujejo kondezator. Navadne obtocne pac sem do sedaj krmilil na vec nacinov in sicer preklop navitji, ob pravem trenutku rezanje sinusa napetosti ali pa z puscanjem tocno dolocenih sinusov v nekem casovnem intervalu.
Ker je cas povozil klasicne crpalke se pac teh ne prodaja velik ker so jih zamenjale varcne novejse crpalke. Novejse nikakor se ne da krmiliti na klasicen nacin.
Starejsi bojlsi solarni seti so krmili klasicne stare crpalke, novejsi pa preko dodatnih vodnikov. Cena obtocnih ki omogocajo pac ni prijetna.
Namen je uporabiti novejso generacijo kot sta alpha (grundfos) , pico (wilo), ........

Lp

Avtor:  Sid3 [ 16 avg 2018 22:30 ]
Naslov prispevka:  Re: Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka

:D
Zelo ugodno sem nabavil 2 kosa novejše generacije črpalk ( 2 za ceno 1 ).
Iskal sem ter dobil cenovno ugodni ter kvalitetni črpalki ki nista kitajski.
Posvetil sem nekaj časa ( 1 do 2ure več ni bilo treba) da sem lahko lepo odpru, ter prišel do elektronike znotraj ter jo preučil ter jo prelisičil.
Ena od dveh je že predelana ter ji nadzorujem pretok z izmerjeno temp (PWM modulacijo).
Testirana je bila v načinu višja kot je temp večji je pretok vode (uporaba na kotlu, solarni paneli,.....). Nadzor poteka od 10 - 100% moči.
Zadeva je delovala 2 dni brez težav z konstantnim nihanjem moči-pretoka. Kaj več bo pa pokazalo delovanje v kurilni sezoni, kjer bom optimiziram program krmiljenja.
Trenutno ji bom dal nalogo ogrevanja da pri prvem gretju v čimkrajšem času prekroži voda skozi radiatorje ko se povratni vod dvigne čez določeno temp upočasni ter se začne pretok prilagajat na temp. povratka ter temp. v prostoru. (mal igranja za svojo dušo)
Naj omenim pred tem je na istem mestu bila navadna grudfoska 25/6 potisne višine 6m, zdej je pa novejša varčna prav tako enake potisne višine. Poraba je padla za 2/3 in sicer cca95W na cca34W za enako opravljeno delo.

Tip črpalke ter kako je predelano bi mal počakal da se zadeva 100% stestira.


lp

Avtor:  Fantocci [ 26 avg 2018 12:32 ]
Naslov prispevka:  Re: Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka

Ne bi odpiral nove teme, imam vprašanje v zvezi z OČ:
Gre za Wilo, vgrajeno v sistem zemeljskega kolektorja. Zanima me, ali takšna črpalka, kljub temu, da je ustavljena, skozi sebe prepušča tok vode oz. glikol mešanice ali ga popolnoma zapre?
Torej ali je možno, da skoznjo nekaj teče zaradi termosifonskega efekta, kljub temu, da ona ni pod napetostjo?

Avtor:  Sid3 [ 26 avg 2018 20:07 ]
Naslov prispevka:  Re: Varcna obtocna crpalka (nove generacije) nadzor pretoka

Pretok medija je popolnoma mogoč. Pretok je oviran zaradi turbinskega dela ter sifona skozi ohisje turbine. Če je pred ali po črpalki vgrajen nepovratni ventil z uzmetjo je pretok zelo majhen ali pa nič (odvisno od umazanosti ventila ter termosifonske sile).

lp

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/