Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
  Tiskanje

Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 04 maj 2018 10:39 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 29 mar 2007 21:48
Prispevkov: 17
Pozdravljeni,
na prek kratkim kupljeni starejši hiši sem lani jeseni izoliral hladno podstreho in delno tudi dimnik. Sedaj sem opazil, da se iz polovice dimnika, kamor je priklopljena peč na olje, cedi gosta črna tekočina, nekako kot katran. To se je dogajalo pozimi, ko se je dimnik segrel, sedaj je zadeva suha in trda.
V dimniku je sicer Inox cev zaradi nizkotemperaturne peči. Iz tega sklepam, da gre za stare zadeve, ki so se nabrale tokom let kurjenja drv (kartan mi ne gre skupaj z oljem) in niso bile dobro očiščene pri montaži inoxa.

Kakšno je vaše mnenje o tem?
Druga zadeva je, kako naj zadevo saniram oz. preprečim iztekanje, brez da podiram dimnik?

Sedaj je dimnik izoliran do polovice, tervol 10cm + lepilo z mrežico, vidno na slikah spodaj), namen imam izolirati dimnik do strehe, vendar bi rad prej preprečil iztekanje katrana.

Izteka iz tiste strani dimnika, ki je pozimi topel. Žal stari lastnik pri montaži inoxa ni dal na novo pozidati ves dimnik nad ploščo, ampak le del, ki gleda ven iz strehe.
Slika
Slika
Slika


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 04 maj 2018 11:34 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 maj 2009 12:42
Prispevkov: 206
Jaz sem pred leti star dimnik do podstrešne podrl in pozidal od tam gor novega, tudi sem imel eno cev že rostfrei..., za to smo se odločili, ker je bil slab, razpadal in zelo velik (ene 5 lukenj) sedaj ima samo 2...

Če dimnik ne razpada, da stoji skupaj in če je not cev pol ni panike bi laično rekel...

Če imaš cev tale katran nima veze pomoje, meni pri novem teče pri vratih na podstrešni...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 04 maj 2018 12:08 
Specialist
Specialist
Prisoten

Pridružen: 24 okt 2013 10:52
Prispevkov: 2711
Zaradi visokotemperaturnega kotla je možno, da ti vlaga kondenzira tik ob izstopu iz dimnika že v nerjavni cevi. Pol pa ti del kondenza teče po notranji strani cevi kjer se zopet uplinja, del kondenza pa po zunanji strani in ti počasi prebije skozi dimnik. Poglej kako je izvedeno na kapi dimnika, če so je možen opisani vzrok... Če je temu tako problem rešiš z dvigom temperature dimnih plinov (lahko tudi z izolacijo) in tesnjenjem prostora med nerjavno cevjo in zidanim dimnikom.

Drugače pa ti tudi pri olju zaradi nepopolnega izgorevanja lahko nastanejo saje katere pomešane s kondenziranimi oljnimi parami tvorijo zmes podobno katranu.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 12 maj 2018 19:48 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 05 feb 2016 20:00
Prispevkov: 217
Če je dimnik bil naknadno saniran in prej ni bil dobro očiščen je to kar gost pojav da pride do tega. Glede izvedene sanacije bi lahko videl le na licu mesta kaj točno je bilo narobe. Če je žlindra bila prej noter bi morali poklicati dimnikarje, da bi jo skurili.

Verjetnost je tudi da so cevi "padle skupaj", to je bil večkrat vzrok pri starejših inox dimnikih. Današnji so že narejeni tako, da se to ne mora zgoditi.

Možnost je tudi da cevi niso bile skupaj, ne bi bilo nič čudnega.

Pri Schiedlu za oljne peči uporabljamo tudi viton tesnila, ki so namenjene izključno za olje. Če imaš nizkotemperaturno peč ti dodatna izolacija ob dimni cevi ne pomaga oziroma ni smiselna. Ker so že v osnovi nizke temperature. Potem je boljša varianta vermikulit nasutje.

Spodaj je potrebno narediti odtok meteornih vod in kondenza, ter jih speljati na prosto oz. v odtok. Zavedati se je potrebno da ob večjih nalivih po strani prinese vodo v kakršnokoli kapo, vendar v eno več v drugo manj. Pri inoxu vsaka kaplja ki pride v dimnik tudi odteče v kondenzno posodico. Dobro pa je da imajo priključki za peč odkapne robove, kar pomeni da voda ne more vdreti v kurišče.

Zgoraj če kaj betoniraš, glej da ne zabetoniraš tudi cevi. Sicer je res, da pri oljnih pečeh ni takšnega raztezanja tuljav, kot je to pri kurjavi na trda goriva.

Preboj za peč narediš večji, da lahko tuljava diha in ga ne zabetoniraš, ampak ga obdelaš z kameno volno in pokriješ ta del z primerno rozeto.

Če imaš dimnik večji od 6 metrov potem so potrebna tudi dodatna vratca zgoraj. Če si v okolici Ljubljane ali Gorenjske ti priporočam da se tega strogo držiš. V nasprotnem primeru lahko imaš probleme, ni pa nič narobe če se dogovoriš z pristojnim dimnikarjem.

Glede zgornjih vratic, da so požarno nevarna to ne drži. Vendar pa morajo biti ustrezna narejena in izolirana. Tako tudi v primeru dimniškega požara ne morajo pasti ven. Se pa strinjam, da bi bilo v nekaterih primerih bolje da jih ne bi bilo, ker so nekatera vratca samo za okras. Pri oljni peči pa tako ali tako ni problem požarne varnosti, saj ne more priti do vžiga saj.

Dimnik podri le v primeru če ta ni statično stabilen. Drugače to ni potrebno. Tvoj glavni dimnik je inox cev, ki je vstavljena v obstoječ jašek. Ta jašek je namenjen le dodatni izolaciji.
Verjeli ali ne včasih so dimnik z kravjim in konjskim drekom namazali, da je bil dimnik kislinsko odporen itn.

Jaz bi na tvojem mestu vzel sanacijski dimnik ven, poklical dimnikarja da mi očisti dimnik in vstavil nov inox dimnik Schiedel s tesnili in del dimnika, ki se nahaja v neogrevani coni bi dodatno izoliral s 5 centimetersko trdo kameno volno in ga ometal.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 12 maj 2018 22:31 
Vajenec
Vajenec
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 12 maj 2018 21:52
Prispevkov: 40
Kraj: Novo mesto
Ena rešitev je tudi keramični dimnik, če je v uporabi nizkotemperaturna peč.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 14 maj 2018 22:43 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 05 feb 2016 20:00
Prispevkov: 217
Tudi sanacija s keramično cevjo je možna, seveda če je temu primerna velika luknja obstoječega dimnika.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 15 maj 2018 10:39 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 29 mar 2007 21:48
Prispevkov: 17
Hvala vsem za pojasnila.

Odtok kondenza imam narejen spodaj na dnu dimnika preko cevke, ki gleda ven iz stene, pod vratci. Kondenz zaenkrat lovim v posodo in jo po potrebi spraznim. Kondenza ni veliko, običajno 2l posoda zadostuje za kak teden.
Verjetno gre za slabo očiščen dimnik pred sanacijo, kot pravi Selko24 ali pa rozeta okrog inoxa slabo pokriva tuljavo dimnika.
Zgoraj sicer imam vratca na zunanji tuljavi, vendar jih dimnikarju pred kakimi tremi tedni ni uspelo odpreti. ker je rekel, da jih lahko zlomi, potem nisem vztrajal pri odpiranju.
Spodaj je vratca odprl in pogledal v inox cev, rekel je, da je čista in ne potrebuje čiščenja.

Očitno je, da bom rabil strokovno pomoč za tole, ker je točen vzrok težko ugotoviti od brez plezanja na streho.
A mi lahko kdo priporoči kakšnega mojstra za te zadeve, lahko na ZS.

Še enkrat hvala vsem.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Iz dimnika na podstrehi teče katran - kako sanirati
OdgovorObjavljeno: 16 maj 2018 19:27 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 05 feb 2016 20:00
Prispevkov: 217
Pregleda se lahko dimnik tudi s kamero. Če se ugotovi, da so cevi vredu skupaj. Potem je vzrok to, da dimnik ni bil dovolj dobro očiščen pred sanacijo.

Še bolje bi bilo, da bi ga tedaj podrli do plošče na podstrešju, ampak je kar je. Načeloma če je dimnik poln smole, je potrebno poklicati dimnikarja, da ga zakuri od zgoraj dol, seveda v spremstvu gasilcev. Šele očiščen dimnik je potem primeren za sanacijo.

Če pa dimnik ni pravilno očiščen pa kasneje tako ali tako udari enkrat ven smola.
Tudi če je sanacija pravilno izvedena je prepozno, saj opeka že sedaj nase vleče vlago in smolo. Da pa jo premažeš in na novo zafugiraš se bo pa isto stanje čez leta ponovilo. Zato se ponavadi takšen dimnik podere vsaj do plošče.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: bozgom in 11 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.