Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 81 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednji
  Tiskanje

Modbus?!
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 13:22 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5349
Neki me owl heca, no zdaj sem zrihtala, ampak sem se zbala, da so mu dnevi šteti. Imam pa v specifikacijah od elektro števca za TČ napisano modbus in pulzno neki...

Če jaz to prav razumem, bi lahko iz števca pobirala podatke. Kako?

Trenutno mi je všeč, da T računalnikom lepo pogledam brez da hodim pretirano v klet. Wireless pobira iz klešč v računalniško sobo tam pa je enota priklopljena v računalnik. Če bi bila možna taka rešitev bi bilo top, ali preko mreže / interneta. Pač da mi ni treba v klet hodit. Čeprav to bi že vsak mesec, kar mi je pa zelo prav prišlo, je pa sa pobira vsako minuto (tako sem lepo ločila porabo za SV in ogrevanje/hlajenje ter Stb) ter če lahko nekako beleži čas. Tako vem kdaj je Vt in kdaj MT.

Kaj rabim? Kako nastimam? Budget varianta. To bi bilo bolj točno kot owl, ker pač upošteva tudi malo nihanja napetosti in power faktor.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 13:55 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 12 jan 2014 10:18
Prispevkov: 81
Modbus TCP ali RTU?
Drugače pa en raspberry Pi in na njemu webserver. Če je TCP gre preko etherneta, če je pa RTU pa bo potrebno dodati en konverter RS485/TTL. Imam jaz doma en RS485 na USB, ampak ga še nisem stestiral.

Jaz imam narejen webserver na Raspberryu, podatke pobiram iz Herz peči preko Modbus TCP, plus še en kup ostale robe iz PLCja in Xiaomi senzorčkev temperatur in vlage po hiši. Vzel sem statični IP in zakupil domeno za 5€/leto, tako da praktično lahko pogledam svojo hišo iz kjerkoli kjer imam dostop do neta.
Če te zanima lahko pošljem par screenshotov web vmesnika.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 14:34 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5349
Rtu, ostalo kar si napisal, moram pogooglat


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 15:13 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 12 jan 2014 10:18
Prispevkov: 81
Je pa tako da poceni in brez programiranja pa pomojem nebo šlo...
raspberry je poceni in dovolj zmogljiv za take zadeve (gre za neke vrste mini računalnik), laufa na linuxu. Če štartaš iz nule, je kar nekaj večerov presedenih za tipkovnico, je pa vse skupaj precej dobro dokumentirano po spletu...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 15:18 
Moderator
Moderator
Odsoten

Pridružen: 07 feb 2006 21:09
Prispevkov: 2715
Kraj: Trebnje in Ljubljana
Imam narejeno štetje pulzov z arduinom, ki podatke pošilja na eMoncms spletno stran.
Komot ti pošeram, rabiš samo arduino (uno/nano) in eth shield ali kak nodemcu board. Strošek pod 10€.

_________________
arhitekt


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 16:15 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5349
Vuego, hvala. Bom še tole malo pogledala. Arduino je kar "zastopan", vidim. Bom si malo časa vzela, pa pogledala, če bom pa kaj rabila, pa povem. Imam pa tole zadevo drugače :
http://bg-etech.de/bgshop/product_info. ... mbus-p-460

Se še vrnem z vprašanji :)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 18:21 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 12 jan 2014 10:18
Prispevkov: 81
tole pa ni Modbus ampak je M-bus, namenski protokol za odcitavanje stevcev, nimam izkušenj z njim.
najboljš bo kot je rekel vuego, štetje pulzov...
kaj pa toplotna, a ima kaj pametnega za v svet povezat?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 19:04 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5349
Pardon, se mi zdi da sem napačnega pripela. Ime ima enako, tole je pa iz računa od Amazon:
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00QZAXKB ... UTF8&psc=1

Tle piše modbus

Na tisti uradni spletni strani ga pa sploh ni več. Sem pogledala samo do cifre 220, naprej pa ne...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 19:15 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 12 maj 2009 12:40
Prispevkov: 1025
Kraj: Slo
kaj je "owl" ?
Najcenejši M-Bus web serverji, ki jih poznam, niso cenejši od 500€. Npr. tale: klik.
Naprave od tegale Slovaka so cenejše, a moraš nekaj sam sprogramirati ali poiskati programerja.
Tvoj števec vidim da ima dva impulzna izhoda: za kW in kVArh. To bi najbrž šlo s Pokeys. Jaz sem tej firmi pisal v angleščini, ker nisem vedel da so v Trbovljah.
P.S.: gledal na napačni link za števec.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 19:22 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 apr 2010 11:27
Prispevkov: 5349
Tokomer. Slabost je, da ima fix nastimano napetost in ne zazna jalove energije. Kupila pred števcem, samo če imam števec, ki to zna bi v naslednje raje to "brala".

http://www.theowl.com/index.php/energy- ... s/owl-usb/


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 19:30 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 12 maj 2009 12:40
Prispevkov: 1025
Kraj: Slo
Modbus TCP support (access to digital IO, analog inputs, encoders’ counters, digital counters values, PWM outputs, LCD display, LED matrix display, PoExtBus devices, matrix keyboard status)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 19:50 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 12 jan 2014 10:18
Prispevkov: 81
@javr: praktično vsaka naprava ki ima ethernet, lahko tudi komunicira preko modbus TCP. Z navadnim laptopom lahko takoj pogledam podatke, če poznam modbus adrese. Ne rabiš ravno pokeys
..

@jabk: vse je odvisno od želj kaj hočeš. če rabiš samo porabljeno energijo, potem je dovolj en arduino ki pošilja podatke iz pulznega izhoda števca, nekam v oblak...
potem pa... če ima toplotna nek "normalen" protokol za povezavo v svet, lahko spremljamo se to. Zraven dodamo ene par senzorčkev temperature po prostorih, mogoče kakšno kamero in glej ga vraga, imamo eno 'pametno" hišo dostopno od kjerkoli, za ceno parih gajb piva...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 20:29 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 12 maj 2009 12:40
Prispevkov: 1025
Kraj: Slo
Povzemi:
praktično vsaka naprava ki ima ethernet, lahko tudi komunicira preko modbus TCP. Z navadnim laptopom lahko takoj pogledam podatke, če poznam modbus adrese. Ne rabiš ravno pokeys
a to pomeni, da se lahko na B+G E-Tech SDM220Modbus povežeš kar z omrežnim kablom ?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 12 nov 2017 20:44 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 12 jan 2014 10:18
Prispevkov: 81
če pogooglam tole, je zadeva modbud RTU in ne modbus TCP. Na kratko povedano, modbus TCP je protokol ki deluje fizično preko etherneta, RTU pa preko RS485.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Modbus?!
OdgovorObjavljeno: 13 nov 2017 09:35 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 12 maj 2009 12:40
Prispevkov: 1025
Kraj: Slo
jaz se v teh protokolih hitro zgubim, se mi pa gre za to, da je "vmesnik" :
- poceni,
- plug & play,
- for dummies.


Priponke:
stevec_internet.jpg
stevec_internet.jpg [ 52.94 KiB | Videno 1918 krat ]
Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 81 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: akulp, bk9105, Gomi, Ronnow, Sentret, uporabnik89 in 38 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.