Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 132 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Naslednji
  Tiskanje

Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 12:56 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 06 jan 2016 12:41
Prispevkov: 13
Pozdravljeni,

Pregledal sem forum in našel sicer nekaj tem o kurjenju uplinjevalnega kotla, vendar vseeno ne najdem pravega odgovora...

Torej imam uplinjevalni kotel ETIKS Biomatik UP 25 + zalogovnike + Seltron regulacijo in imam težave pri kurjenju oz. imam občutek, da nekaj ne delam prav. Vsak dan znova se jezim, ko mi ne uspe prižgati kotla na "prvi vžig" :)

V navodilih namreč piše, da se polena položijo v kotel se pritisne gumb Start in da je to to.. v praksi pa je to daleč od tega.. drva naložim, prižgem kocko za roštilj spodaj in ko vrata zaprem je konec, ogenj ugasne.. potem čakam nekaj časa, da drva nekoliko zagorijo in takrat lahko zaprem vrata.. ampak upam da obstaja nek lažji način...

Sprašujem vas strokovnjake in izkušene. Kakšen je pravilen postopek? kako se pravilno napolni kotel? se zakuri spodaj ali na vrhu? kakšna drva so najbolj primerna?

Verjamem, da je pri uplinjevalnem kotlu logika kurjenja drugačna.. do sedaj sem bil vajen klasičnega kurjenja v 20 let stari peči :)

Hvala!
LP


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:03 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 16 jun 2013 10:22
Prispevkov: 669
če ti morda kaj pomaga ...

torej, nimam takšne peči kot ti, imam vigas 25. mene je dobavitelj podučil, da je tehnika samega kurjenja enaka kot pri klasiki in tako tudi delam. naložim drva (seveda, vmes mora biti malo prostora, kakšne dilce ki zaprejo vsako poro bo šlo stežka z začetkom gorenja), jih spodaj zakurim, počakam nekaj minut, nato zaprem in prižgem peč.

kot pri klasiki lažje zagori, če so spodaj drobna in seveda suha drva. če nosiš drva sproti iz drvarnice zunaj, so ta drva vlažna in bodo težje zagorela. sam imam zalogo drva za en teden v kurilnici, še raje bi videl za dva ali tri tedne, a zaenkrat nimam toliko prostora za ta namen.

je pa seveda odvisno od peči. "moj" vigas ima v kurilnem delu zgoraj zadaj odprtino, ki se potem zapre (torej enako kot klasika, sprva gre dim ven zgoraj).

nisem pa strokovnjak, s tem se ubadam eno sezono in kot pri klasiki po 10 letih še nisem vsega vedel, sem tudi tu pravi začetnik ... :)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:05 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 22 avg 2012 14:37
Prispevkov: 348
Kraj: Slovenska Bistrica
Jaz zakurim mojega vigasa tako, da najprej poravnam pepel v nalagalni komori. Droben pepel in oglje pade skozi šobo v izgorevalno komoro, debelejše oglje pa ostane nad šobo. Potem nad šobo vržem gorečo kocko in naložim drva do vrha, zaprem zgornja vrata ter vklopim ventilator. Če je nad šobo bilo dovolj oglja se začne proces zgorevanja po minuti od vklopljenega ventilatorja, zato se hitro začne peč ogrevati.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:29 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 24 feb 2006 18:15
Prispevkov: 8993
Attack; Nad sobo zbrskam nekaj oglja od prejsnega kurjenja, na njega vržem kaksno mastno krpo (gori dlje kot papir) nalozim drva in zaprem (ce se se ni posteno zagorelo (ce je bilo malo malo oglja) , pocakam se nekaj minut. Etiksa pa ne poznam.
Kwb pa ima toliko vleka, da papir ugasne ce porines gorec papir z ognjem naprej v kurisce. Tudi oglja ne ostane pri njem prakticno nic. Zato dam na dno bolj droben les, malo kartona ali kaksno krpo, prizgem in dolagam drva.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:33 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 24 feb 2006 18:15
Prispevkov: 8993
Dvomim da pri etiksu gumb start opravi vžig. To se pri kwb ki ima avtomatsk vzig (grelec) ne opravi vselej, zato je pametno v okolico grelca naloziti kak papir, karton, drobiž.
Monterju je naubrz samoumnevno da ti znas zakuriti etiksa. Mogoce ga on se ni nikoli.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:41 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 28 nov 2015 10:38
Prispevkov: 208
Kraj: Zagorje
Zakuri se v tisto smer, kamor potujejo plini, torej pri kaminu na vrhu kupa, pri odgorevanju navzdol (uplinjak) pa spodaj.
Poskusi dat na rešetko nekaj smrekovih trsk (lahko vžigajo) in špirit kocko oz. lesno volno (ostružki prepojeni z voskom - najceneje Lidil/Hofer 6 ali 8 € za kg). Najnje pa položi nekaj manjših polen, mogoče pusti malo razmaka med njimi, da zrak lažje kroži.
Kako pa deluje el. vžig? Kot nekakšna grelna svečka ali kako drugače? Poskusi vžigalno kocko vseeno prej prižgati z vžigalico..


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 13:47 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 dec 2010 20:39
Prispevkov: 1055
Kraj: Maribor
viewtopic.php?f=7&t=42154&p=374905&hilit=jaz+nikoli+ne+nalo%C5%BEim+tako#p374905

Na strani 4 imaš moje slike kako naložim če ni žerjavice od prejšnjega dne.
Loputo in spodnja vrata (od IK) imam vedno zaprto.

Od spodaj prižgem kocko, vklopim ventilator in priprem nalagalna vrata da so odprta samo cca.2-3mm, ter počakam da pridejo dimni plini na 120C. (cca-5-10min.) Čim počasneje narašča TDP lepše zagori samo spodnji del drobnih drv, kar je poanta uplinjaka.
Zaprem nalagalna vrata in to je to.

Ja pa še temperaturno mejo na Shinkotu na katerega je vezano tipalo dimnih plinov prestavim na 98C, da mi ugasne ventilator in črpalko povratka, ko kotel pogori.

P.S. slike so od takrat ko je bil kotel temeljito očiščen. Drugače je boljše v komori puščati kar nekaj pepela.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 14:14 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 06 jan 2016 12:41
Prispevkov: 13
Hvala! Super, nekaj takega sem rabil :)
Res je, da drva prinašam v kurilnico sproti in izgleda da niso najboljši način...

@taubi: A kocko prižgeš spodaj na zgorevalni komori?

A je res, da morajo biti drva čim bolj skupaj zložena?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 14:24 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 22 avg 2012 14:37
Prispevkov: 348
Kraj: Slovenska Bistrica
Drva imej vsaj kak dan v kurilnici, da se segrejejo na temperaturo zraka. Tako boš preprečil kondenziranje zračne vlage na drveh, ko jih nalagaš v peč. Kocka se prižge direkno nad šobo pod drvmi. Jaz najprej vržem kocko nad šobo, potem pa naložim drva do vrha.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 15:06 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 dec 2010 20:39
Prispevkov: 1055
Kraj: Maribor
Čim bolj so drva na tesno zložena boljše je (pa še več spraviš v nalagalno komoro).
Jaz kocko prižgem kar od spredaj (spodaj) pri nalagalnih vratih. Počakam 3-4 sek. da plamen zajame papr in potem vklopim ventilator. Vlek ventilatorja itak potegne plamen proti sredini, pa še nalaganje na že prižgan papir in drobne treske mi ne diši najbolj, ker hitiš zaradi dima in potem ponavadi drv ne zložiš lepo in v celotnem volumnu nalagalne komore.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 16:02 
Prvošolček
Prvošolček
Odsoten

Pridružen: 06 jan 2016 12:41
Prispevkov: 13
No, si bom danes naredil zalogo drv v kurilnici za 1 teden.. in takoj danes poskusim naložit in prižgat tako kot pravite.. :)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 17:12 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 3758
Kraj: Ivančna Gorica
Tudi pri meni že sedem let domuje Atmosov uplinjak. Do sedaj se mi je še kot najboljše pokazal način prižiganja kot je narisan na spodnji risbi. Poiščem dve bolj "ostri" poleni (poleni bolj na nož) ter ju položim na zarezo v kurišču drugo zraven druge le kakšen centimeter narazen. Vzamem kakšen kos kartona ter ga zvijem v rolo ter dam na režo na poleni. Vklopiš ventilator, loputo pa pustim ponavadi kar zaprto, da bolje vleče skozi zarezo in prižgeš. Ker so robovi polen bolj ostri in tanki, se praktično takoj vnamejo, ker vleče plamen direktno mimo njih. Čez kako minuto napolnim peč do konca in to je to. Namesto kartona lahko vzameš tudi tri, štiri liste časopisnega papirja (listi naj bodo kar skupaj), jih poviješ v rolo in zakuriš. Kurjenje brez trsk. Tisti dve bolj v klin poleni lahko vedno najdeš v kupu drv.

http://shrani.si/f/1l/RQ/12aZmWfd/pec.png


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 17:52 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 16 jun 2013 10:22
Prispevkov: 669
hm ... v nalagalno komoro jaz lepo zložim drva (spodaj kot rečeno malo drobiža), nato nalagalno komoro zaprem in zakurim spodaj papir (torej skozi spodnja vratca, torej kjer je izgorevalna komora), da skozi režo zagori zgoraj. kot rečeno ima vigas v nalagalni komori zadaj odprtino, ki jo potem zapreš.
bi lahko bilo s tem kaj narobe - glede na to da niti en ni še tega omenil? sem mislil da ne, ker vendarle že čez nekaj minut gredo skozi to režo krepko večje obremenitve.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 18:46 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 09 jun 2011 15:18
Prispevkov: 408
Kraj: Ljubljana
Za mano je 4. teden kurjenja v ganz novem Vigas uplinjaku, zato lahko končno tudi jaz kaj povem iz prakse. :)

V tem času sem zakuril povprečno kar skoraj vsak dan in po začetnem lovljenju s stabilizacijo celega sistema moram reči, da sem tudi že kar prilično izpopolnil cel postopek, tako da mi ne vzame več kot 5 minu. To, da visim v kurilnici še nadaljnjih 15, je pač za moj gušt. Peč me ne rabi. ;)

Zakurim nekje enkrat na vsakih 24-36 ur, pri čemer v bistvu vedno štartam iz temp. kotla 40-50 stopinj (torej še nad točko podhladitve), žerjavice pa že dolgo ni več, tako da je v bistvu vedno treba prižgat "iz nule".

Moj trenutni postopek je tak:

1. Razgrebem ostanke pepela in oglja v nalagalni komori in se prepričam, da je šoba prosta. Nivo je več ali manj ves čas enak (minimalen), tako da zadnjih 14 dni od tu nič ne čistim, le razgrebem. Tudi naprej bom nadaljeval tako.

2. Poravnam pepel v izgorevalni komori, da je po celi površini cca. enotno debela plast (od 1 do 2 cm). Ko se ga po nekaj dneh nabere 3 in več, pač višek odstranim.

3. V nalagalno komoro na rob šobe dam gorilno kocko iz lesnih vlaken in preko nje natanko 3 smrekove trske. To je dejansko vse. Papirja, kartona ipd. pri meni ni. Porabo trsk sem od začetka kar močno optimiziral, na kar sem jako ponosen. :) Čisto brez pa vseeno ne gre, ker imam polena kar debela.

4. Pri odprti loputi dimnika in vratih obeh komor (da se ustvari vlek zraka navzgor) prižgem kocko in na trske položim 3 srednje debela 50 cm polena. Nato zaprem vrata nalagalnega prostora in spremljam TDP ter poslušam zvok plamena.

5. Ko po nekaj minutah drva konkretno zagorijo in se TDP povzpne nad 70°C, prižgem peč. S tem se v bistvu le aktivira ventilator (Vigas ga ima na vpih, ne na vlek), ki je na začetku na 200% moči, nato pa se v roku ene minute zmanjša nekje na 100%. Takrat zaprem vratca izgorevalne komore in nazadnje še zaprem dimniško loputo, da se vlek preusmeri navzdol.

6. Po cca. 10 minutah dim iz dimnika začne pojenjati in ko TDP pride do 140-150°C, praktično izgine. Po zvoku bi pa zunanji opazovalec zlahka (in napačno) ocenil, da imam neke vrste gorilec. :)

7. Po cca. eni uri pa grem in doložim še preostanek drv, po potrebi.

Tale deljen režim (začetek le s tremi poleni in potem dolaganje) sem našel potem, ko sem se prvi teden mučil s polnimi nalagami, ki so se mi zelo različno obnašale, ampak povečini nisem bil zadovoljen, ker se je dolgo in preveč kadilo iz dimnika. Saj je potem po prvi uri nekako šlo, ampak uplinjak bi moral delovati lepše. Ko sem začel z deljenim režimom, se je pa dimljenje zreduciralo na prvih nekaj minut (tudi po nalaganju ostane brez dima - le počakati je treba s tem, da prva 3 polena res že konkretno pogorijo). Tudi TDP se hitreje vzpne na delovno temperaturo in ostanek kisika na lambda sondi se stabilizira.

No, morda bo drugo sezono z drugimi drvmi režim moral biti drugačen. Ampak tokrat mi s pretežno gabrom in nekaj bukve takole ustreza.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Kako pravilno zakuriti uplinjevalni kotel?
OdgovorObjavljeno: 06 jan 2016 18:59 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 17 maj 2014 21:32
Prispevkov: 416
Jaz delto kurim tako: najprej si pripravim suhe smerekove treske, par komadov, jih imam v kurilnici, tako da so res suhe, potem si eno poleno na drobno nasekam. Drva za deset kurjenj imam v kurilnici, prav tako karton in eno kišto tresek.
- parkrat potegnem ročico turbolatorjev, potem odprem vrata peči, s tem se avtomatsko vklopi tudi sesalni ventilator. Postrani mimo šobe dam eno tanko drvico, ki sem jo prej razsekal (zato, da slučajno v začetku gorenja ne more zapret šobe). Nato dam po vsaki strani ob robu komore po eno poleno, potem dam vmes karton, gor nalomim treske, pa malo križno naložim, potem dam po vsaki strani spet po eno poleno in nato vrhi tresek tisto na drobno nasekano poleno. Poleno na vsaki strani služi temu, da se ta drobiš ne razsuje ampak ostane nad treskami. Nato pa peč do konca naložim, oz. toliko kolikor vem da bo lahko zalogovnik popapcal.
Ko je peč polna, dam en tanek karton čez dobro polovico reže kjer sesa dim pri odprtih vratih, vakum karton takoj zagrabi.
Potem pa s prenerčkom vžgem, karton in treske zagorijo. Da se treske fajn nažgejo, reguliram s kartonom čez sesalno režo. Če režo čisto zapreš potem močno vleče plamen v izgorevalno komoro, če imaš kake bolj debele treske pustiš režo malo odprto da bolj navzgor zagori, ker ni tako močen vlek v komoro. Po parih sekundah zaprem vrata in je to to. Ni treba nič čakat.

Jaz sem ugotovil da je tak sistem najboljši. Treske pa malo drobiža, da čim prej zagori. Na tak način je po 3 do 5 minutah doseženo 100 stopinj dimnih plinov, ko peč preide v stabilno gorenje. Če se pa to dlje časa vžiga je pa brez veze, samo dlje se dimi. Pa prener je fan, da ni treba s faracajkom noter rit. Pa faracajk lahko tudi ugasne zaradi ventilatorja, prener pa zajame ves drobiž in ni varijante da ne bi zagorelo.
Zakuriš pa ko imaš peč nadevano, če boš prej vžgal se ti bo kadilo, pa še hitel boš z nalaganjem in ne boš lepo zložil.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 132 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.