Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 20 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednji
  Tiskanje

Potopna kopalna kad - odtok
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 04 mar 2018 22:24 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
Zdravo družba.

Upam, da rešim sledo stvar. V hiši imamo v kletnem prostoru narejen izkop za potopno kopalno kad, zraven tega je bil narejen tudi odtok - cev je bila speljana v drenažo. Zadeva je tako stala cca 5-6let, sedaj pa nadaljevanju projekta odtok več ne funkcionira - predvidevam, da je nabasan z muljem...poskusili smo z podgano, natlačili krpe in pritisk vode - vse brez uspeha. Nekako 2m še gre noter palica, potem pa se vse zaustavi.

Sedaj imamo težavo kako rešiti odtok vode iz kadi, ki bo cca 60cm pod nivojem tal. V sobi je sicer puščena cen za odtok vode, vendar je malo pod ravnijo tal - zdaj pa kako zadevo čim bolj elegantno izpeljati?

Nad zabasano cevjo sem izgubil upanje, zdaj skušam naštudirati odtok cca 50cm višje v odtočno cev...s potopno črpalko ne bi rad ravno po vsakem kopanju skakal in to "ročno" prečrpaval...soba je še v grobem (brez talnega in estriha) tako da še imam kakšne manevre ob dobri ideji...

Prosim za kakšno pametno idejo...da bi šel na novo kopati odtočno cev pod temelje in navzen v kanalizacijo ali drenažo odpade..

Srčna hvala za VSE predloge, tudi če je še kakšno upanje za zabasano cev...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 04 mar 2018 22:58 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 03 feb 2013 16:56
Prispevkov: 111
Kraj: Ptuj
Grundfos Sololift D2,narediš jašek in ga postaviš noter,ter priklopiš obe cevi-cena pa od 300 EUR navzgor.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 04 mar 2018 23:17 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
V bistvu edina pametna rešitev. Le cena ne bo držala, se nekje pri 450 šele pričenjajo. Lahko pogledaš tudi kak ACO Muli Mini Mono ali pa KSB Mini Compacta. Samo se bojim, da so cene še mnogo višje. Manj profi rešitev je izdelava nekega lovilnega jaška ter vgradnje potopne črpalke za fekalno vodo z plovcem. Spet pa to pomeni neki jašek z "oljnim" pokrovom in ustrezno izdelanim električnim priključkom.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 04 mar 2018 23:36 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 18 dec 2006 17:06
Prispevkov: 5398
Kraj: Sav. Dolina
mare45,
glede cene tula pobrskaj: https://www.ebay.de/itm/Grundfos-SOLOLI ... SwvYZZpTwT
je precej ceneje.
Ali si poizkusil z kakšno močnejšo podgano? Imaš kakšen dostop z zunanje strani?

_________________
Lep pozdrav


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 05 mar 2018 12:03 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
Ne poznam zadeve, sem pa sedaj na hitro pogledal in se mi zdi dobra varianta. Se pravi, v tem primeru iztočna voda iz kadi prihaja v to škatlo, ki jo po drugi cevi nato pošilja v odtok (ki je lahko dvignjen 50cm - se pravi ima tolikšno moč?)? S tem, da v tem primeru je verjetno prav tako potrebno narediti neki jašek z "oljnim" pokrovom (oz. ploščico tako položit da se bo lahko odpirala) - v primeru da mašinca crkne je potrebno imeti možnost dostopa oz. zamenjave? Če prav razumem je princip isti kot pri potopni črpalki, vendar da je tam potrebno narediti neprepustni jašek ki bo vodo zadrževal preden jo potopna ne odplavi, tukaj pa v jašek ne pride voda ampak zgolj v to napravo?

Ne vem kakšna podgana je bila, to sva z vodovodarjem poskušala...dostopa z zunanje strani ni, bi moral narediti konkretni odkop..

hvala vsem


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 05 mar 2018 20:52 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
Za črpališča navedena zgoraj rabiš seveda jašek. Ni pa ravno nujno, da je neprepusten. Ker v ta jašek potem postaviš črpališče, katero ima svoj rezervoar, v katerega se stekajo fekalne vode. Nivo teh vod v rezervoarju pa se meri lahko na več načinov, preko plovca, z manometrom ali pa pri boljših modelih ultrazvočno. Režim delovanja črpališča (vklopov črpalke) pa se pri plovcih nastavlja elektronsko (plovci imajo potenciometer 10kΩ), pri sistemih z manometrom se nastavlja vklop ob določenem tlaku v merilni cevi in pri ultrazvočnih pač na določeni višini vode. Na enak način so izvedeni tudi izklopi črpalke ter seveda opozorilni alarmni (zvočni ali drugi) signali. Rezervoar sam sicer ima oddušnik, skozi katerega se voda (v primeru da gre vse skupaj rakom žvižgat in so v hiši gluhi ob alarmih) razlije v lovilni bazen, ampak to se praviloma ne sme zgoditi in je bazen praviloma vedno suh. Dogaja pa kljub temu se, vseeno. Zaradi človeške malomarnosti, nevzdrževanja... Če pa greš v varianto z lovilnim jaškom in izmetom vode z navadno potopno črpalko pa ta jašek pač mora biti neprepusten. Višine za izmet vode se tudi pri manjših črpališčih giblejo med 5 in 8 višinskih metrov. Je pa včasih priporočljivo na izmetno cev dodati še povratno loputo, ki prepreči vodi, ki jo je črpalka že dvignila v cev ob njenem izklopu, da se zlije nazaj v njen rezervoar. Če pa so te višine malenkostne pa potrebe po loputi pač ni.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 12 mar 2018 11:38 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
Ok, nekako sem si skiciral takole, da bi zadeva morala funkcionirati. Ima kdo navedeno napravo doma oz. ima z njo izkušnje? je možen potem takšen potisk vode navzgor? Ker na spletni strani sem gledal in so nekakšne linije narisane kako mora potekati za pravilno odvodnjavanje - pri nas bi zadeva dejansko potekala pod kotom, ker drugače več ni prostora. Nisem se znašel kakšen fi odtočne in dotočne cevi črpališče uporablja - in ali je prilagodljivo? Hkrati nisem našel podatka koliko pretoka omogoča - kad bo imela cca 600l, računam v povprečju 2x tedensko uporabo - bo to zmogla?

Zaradi same pozicije je verjetno najbolje, da črpališče kar kupim in pred dokončanjem "pozidave" oz. obdelave jaška zadevo pretestiram. Za vsak slučaj v jašku naredim hidroizolacijo in premažem še s hidrostopom. Odtočno cev dam skozi betonski cigel do jaška in jo zamečem - ali je kakšna bolj fina rešitev?

Še morda informacija, kje pustiti priklop za elektriko in na kakšen način - zaradi morebitne prisotnosti vode - če kaj "spusti".

Hvala


Priponke:
Odtok rešitev.jpg
Odtok rešitev.jpg [ 90.64 KiB | Videno 1466 krat ]
Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 12 mar 2018 12:49 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
Povzemi:
je možen potem takšen potisk vode navzgor?
Je možen.
Povzemi:
pri nas bi zadeva dejansko potekala pod kotom, ker drugače več ni prostora.
Vsako kolikor toliko "spodobno" črpališče ima na razpolago kar nekaj točk za priklop odvodnih cevi, tako da se le ta lahko priklopi tako v vertikalni ali pa horizontalni liniji, tisti kot si pa spremeniš z ustreznimi cevnimi koleni.
Povzemi:
Hkrati nisem našel podatka koliko pretoka omogoča
Tile podatki se od proizvajalca do proizvajalca lahko razlikujejo, vendar so nekje enaki, torej :
6L/s na višino 2m, 4,5L/s na višino 4m in 2,75L/s na višino 6m. In ker tvoja kad v nobenem primeru ne omogoča večjega "izpusta" jo tako črpališče poje za malo malco.
Povzemi:
Zaradi same pozicije je verjetno najbolje, da črpališče kar kupim in pred dokončanjem "pozidave" oz. obdelave jaška zadevo pretestiram.
Drži. Tudi zaradi velikosti lovilnega bazena za črpališče bi to bilo zelo priporočljivo. In tudi odprtina v tleh (običajno je to dovolj velik "oljni" pokrov iz enega, dveh ali treh kosov) naj bo velika toliko, da se v primeru ali pa če še že bog ne daj zgodi, da bo črpališče potrebno zamenjati, to lahko naredi brez nekega razkopavanja. Tudi za priklope cevi na samo črpališče je zelo modro vkalkulirati nekaj prostora. Testi črpališč niso potrebni. Gre za naprave z izredno zanesljivim delovanjem. Če gre že kaj narobe, je v več kot 99% vzrok človek in njegovo nevzdrževanje te naprave in ne naprava sama.
Povzemi:
Za vsak slučaj v jašku naredim hidroizolacijo in premažem še s hidrostopom.
Lahko to narediš, ni pa nujno potrebno, ker jašek bo praviloma vedno suh. Ker pa se je že zgodilo da se je voda preko oddušnika izlila v lovilni bazen (spet je tu vzrok človek, ki ni slišal alarmnega signala) morda izolacija spet ni tako neumna reč.
Povzemi:
Odtočno cev dam skozi betonski cigel do jaška in jo zamečem - ali je kakšna bolj fina rešitev?
Kakšna bo odtočna cev bo jasno po nakupu črpališča. Vsako zahteva svojo velikost cevi. Tu ni nekega prehitevanja po desni.
Povzemi:
Še morda informacija, kje pustiti priklop za elektriko in na kakšen način - zaradi morebitne prisotnosti vode - če kaj "spusti".
Črpališče se (običajno) sestoji iz dveh delov: rezervoarja z vgrajeno črpalko (ali dvema) in krmilne omarice, na kateri se nastavlja parametre delovanja črpališča, alarme. Med obema pa poteka kabel za črpalko v IP68 izvedbi (ali dva kabla, če boš kupil črpališče v duo izvedbi - ga res priporočam, seveda če € to dovoljujejo) in pa armirana PVC cev, ki služi za merjenje tlaka v rezervoarju črpališča in je speljana na krmilno omarico na presostat. Za to dvoje (ali troje) zadostuje navadna rebrasta cev Ø23 ali pa 27mm, ki naj bo speljana iz lovilnega bazena čim bolj ob rob stene, na kateri bo stala krmilna omarica. Naj omenim, da obstajajo tudi kaka črpališča, pri katerih je vse skupaj zmontirano v tistem jašku (tudi krmilje) in potem monterji ob servisih največkrat preklinjamo tiste, ki so si zmislili tak način montaže, včasih še glave ne moreš vtakniti v tisto luknjo da bi videl s čim se boš ukvarjal. Je že bilo tudi to. In na koncu rabiš zraven krmilne omarice le še 16 ampersko motorsko vtičnico 400V, lahko pa le 230V, odvisno kaj boš nabavil.
Takole izgleda ena "boljša" krmilna omarica na steni:


Priponke:
0marica črpališča.jpg
0marica črpališča.jpg [ 197.21 KiB | Videno 1426 krat ]
Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 12 mar 2018 23:45 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
arbajter, res hvala za obširen odgovor.

malo si me edino zmedel s priponko in opisom črpališča.
Gledam namreč že omenjeno v tej temi Grundfos Sololift D2-pri tej zadevi nisem zasledil krmilne enote-to je verjetno mišljeno vse v enem kot si navedel? to kupim in imam vse, prilagodim potem edino cevi še.

še to vprašanje glede odtočne cevi-govoril sem z vodovodarjem in pravi, da se tukaj ne daje klasična pcv cev-da lahko zaradi pritiska vode potem poči..da se daje neka gumi gibljiva?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 13 mar 2018 04:10 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
Tole je dokaj drobna zadeva. Največji pretok črpališča je 2L/s (121L/min). Tudi zbiralnika za samo vodo nima bogve kaj. Delovanje črpališča med 35 in 58mm nivoja vode v zbiralniku. Malo. Največja dovoljena temperatura vode je 50⁰C, za kopanje zadošča. Odtočna cev je s strani proizvajalca definirana lahko bakrena ali pa iz masivne trše plastike z varjenimi spoji. Je pa v bistvu še manjša, kot so običajne cevi za odtoke, dimenziji cevi sta 36 in 40mm. Za tisti tlačni vod je sicer dovolj. Najbolj pa me moti režim delovanja, ki naj bi bil 30 sekund delovanja in 30 sekund počitka in pa dejstvo da celotna zadevica tehta zgolj dobre 4 kilograme. Se pravi, da je vse skupaj v glavnem plastik fantastik. Od tu po vsej verjetnosti tudi režim delovanja 30s on/30s off. Ima pa vsaj rotor v črpalni košari vdelane nože, kar pomeni da bo kos papirju, smetem v sistemu. Bi pa trgovcu (poskusi poiskati vsaj strokovnjaka, kar se tega tiče) omenil tiste litre iz banje. Ker priklopi kadi na tako črpališče nikjer v dokumentaciji niso omenjene niti z besedo. Enako velja tudi za alarmni signal ob poplavi oziroma odpovedi. Osebno mnenje: za tvoj primer na meji uporabnosti. Verjetno ti bo pa kad zminirala nakup tega modela.

PDF:
http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... phmaa6bZwx


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 13 mar 2018 07:23 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
misliš da kad ni omenjena zaradi cevi ali velike količine vode?
Pogledam če je od istega proizvajalca še kakšen drug "močnejši" model...

Druga obstaja kaj oz. bi bilo za priporočati v tem cenovnem rangu? Že to je neplaniran strošek, sprva sem menil zadevo rešiti zgolj s potopno črpalko...pa mi je zgornja varianta bolj dišala...

imaš morda kakšno rešitev kako še probati rešiti cev zabasano verjetno z muljem? ker v tem primeru nič od navedenega ne bi potreboval...smo pa poskusili že nekajkrat brez uspeha, tako da dvomim v to rešitev


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 13 mar 2018 10:27 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
Sololift c3 bi bil ok? Cena je še sprejemljiva..


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 13 mar 2018 22:25 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
Če ti ravno voda ne gori, počakaj do jutri. Sem dal povpraševanje zate na nemški Aco, upam da bo z popustom njihovo črpališče prišlo cenovno malo bližje tem igračam. Mejl ki ga imaš navedenega je veljaven? Da ti lahko pošljem za jutri obljubljeno ponudbo.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 14 mar 2018 13:14 
Pomočnik
Pomočnik
Odsoten

Pridružen: 21 sep 2016 10:20
Prispevkov: 65
Je, hvala.
lp


Na vrh
 Profil  
 

Re: Potopna kopalna kad - odtok
OdgovorObjavljeno: 14 mar 2018 23:49 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Prisoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 7021
Kraj: Ivančna Gorica
Imaš poslano.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 20 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.