Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1, 2
  Tiskanje

Re: Enofazni števec električne energije
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 30 dec 2017 23:11 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 okt 2013 19:09
Prispevkov: 2149
ariba napisal/-a:
Kaj recimo gre lahko narobe, če ni pravi odklopnik za tako žico?

Lahko imaš požar.
Povzemi:
Ker seveda dela vse uredu zaenkrat že vsaj nekaj let.

Saj lahko dela, ker mogoče še ni bilo kakšne ovare. Lahko pa se zgodi kakšen preboj in nepopolni kratki stik, varovalka pa ne bo odklopila - pa smo spet pri možnosti požara.
Povzemi:
Ali misliš, da bi bil odklopnik 13A prešvoh? Ker za klimo piše max. delovni tok 10.0A, če to kaj pomaga.

Sem ti že zapisal.Poskusi in če ne vrže ven, bo v redu.
16 A za 1,5 mm2 pa ni v redu!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 31 dec 2017 00:31 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 6673
Kraj: Ivančna Gorica
edid

arbajter napisal/-a:
Povzemi:
Ne mešaj eproma (kateri služi za ohranjevanje spomina pri izpadu napajanja) z tokovnikom (kateri služi za to, da skozi števec lahko spustiš večje tokove od njegovega nominalnega toka). Jabki pa hruške... ...in jasno, zvežeš po navodilih. Katerikrat izpade pa da to ni to, kar si hotel kupiti.
Jabka in hruške praviš? Mislim da OP-a skrbi ravno izpad napajanja:
Povzemi:
ariba napisal/-a:
Ko bi hote ali nehote ugasnil varovalko, verjetno si digitalni merilec zapomni kilovatne ure in ko se spet priklopi nazaj varovalko nadaljuje s štetjem naprej, kjer je končal.
Seveda, saj sem mu tudi napisal odgovor (beri zgoraj):
Ko izpade napajanje si stanje seveda zapomni.
Zakaj sem pa tokovnik omenjal pri njem, pa upam, da ti je jasno. To pa seveda z izpadom in spominom števca nima nobene povezave. Od tu jabka pa hruške.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 31 dec 2017 00:49 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 09 jan 2010 00:52
Prispevkov: 4475
Kraj: Okolica Novega mesta
Na linku je minimalna količina 100 kosov, če se ne motim. Kje pa nameravaš to kupiti?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 16:01 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 06 sep 2017 17:40
Prispevkov: 33
Bi še vprašal ali je 13A varovalka primerna za 2,5 presek kabla. Za 1,5mm2 je že rečeno da je primerna. Ali je kakšna razlika med navadno žico ali med tem da je vodnik mehek, torej da ima veliko nitk, ampak presek pa isti. Ali je to samo zaradi lažjega zvijanja kabla, drugih razlik pa ni.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 16:30 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 14 nov 2012 11:04
Prispevkov: 7962
Pravzaprav postavljaš napačno vprašanje.
Varuje se kabel.

2,5mm2 načeloma dopušča obremenitve do 16A.
Seveda pa lahko postaviš šibkejšo varovalko (npr zaradi selektivnosti, ali po domače povedano, da ti zagotovo prej izklopi to tvojo varovalko, kot tisto, ki je pred njo)

Polna ali pletena žica praktično ni nobene razlike.
Pletena žica je mehkejša in zato lažja za polaganje. Po drugi strani, pa pleteno žico moraš zaključiti s tulkami, sicer tvegaš slabe spoje.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 17:23 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 okt 2013 19:09
Prispevkov: 2149
Je v bistvo Homer že vse povedal. Ne glede na sestavo vodnika: ali je trd z eno žico ali mehek finožičen, je dovoljena obremenitev za enak nazivni presek enaka. Ker pa je dejanski presek finožičnih vodnikov nekoliko manjši, je tak vodnik seveda že glede na nazivni presek bolj obremenjen.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 17:45 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 06 sep 2017 17:40
Prispevkov: 33
Okey. Torej ni problem presek kabla, dokler ga varuješ s primerno varovalko, lahko pa je tudi šibkejša. Pa še nekaj: Ker imam v varovalki 16A poleg 1,5mm2 mehkega kabla, ki gre do klime, prvotno vtaknen še en poln kabel 2,5mm2, kjer naj bi bila prvotno klima(naredil električar) in kjer ni priključenega nobenega porabnika in ker bom menjal 16A varovalko z 13A, lahko ostane 2,5 mm2 kabel še vedno v 13A varovalki, poleg 1,5mm2, ki gre dejansko do klime. Sprašujem zato, ker sta kabla različnih presekov, da mogoče bo varovalka stisnila en kabel bolj od drugega, ki je tanjši, pa tanjši kabel ima še pleteno žico. Verjetno se to da rešiti s primernimi tulkami mehkega vodnika, pa bosta oba kabla prijela v varovalki. A obe žici se pa očitno v kontaktu same varovalke lahko dotikata med sabo, čeprav gresta ločeno potem ven?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 18:32 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 okt 2013 19:09
Prispevkov: 2149
Ne! Vsak kabel mora imeti svojo varovalko. Če 2,5 mm2 kabla ne potrebuješ, ga odklopi od varovalke.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 18:49 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 16 dec 2010 14:13
Prispevkov: 354
@ mirator -
ali si siguren, da je skupni presek finožilnega vodnika manjši od trdožilnega?
Gledano fizikalno - se pravi vsota vseh presekov vseh žil v vodniku? To mi je malo "čudno" - že iz tega dejstva, da je zunanja debelina finožilnega vodnika večja od trdega!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 19:11 
Vajenec
Vajenec
Odsoten

Pridružen: 06 sep 2017 17:40
Prispevkov: 33
Hvala Mirator. Klima monter, ko je montiral klimo, je pa še svoj kabel zbasal v isto varovalko in me vprašal če 2,5mm2 kabel notri pusti, sem rekel, naj ga pusti notri, sem si misli, od viška glava ne boli, mogoče bo kdaj prav prišel ta kabel za kaj drugega da priklopim. Se ga bo dalo ven 2,5mm2 kabel, verjetno je dovolj da se ga samo iz varovalke ven potegne in žico izolira, ker ven iz rora se ga ne vleklo.

Samo ko gledam je tudi pri manjših varovalkah kjer so luči priklopljene, kjer so 1,5mm2 žice napeljane, ki so na 10A varovalkah, vidim na eni varovalki tudi 3 žice iz vrha varovalke priklopljene.hm..

samo če mene vprašate potem ima pol Slovenije narobe zvezano elektriko.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 21:02 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 09 avg 2009 21:06
Prispevkov: 1517
arbajter napisal/-a:
Seveda, saj sem mu tudi napisal odgovor (beri zgoraj):
Ko izpade napajanje si stanje seveda zapomni.
Zakaj sem pa tokovnik omenjal pri njem, pa upam, da ti je jasno. To pa seveda z izpadom in spominom števca nima nobene povezave. Od tu jabka pa hruške.

Moj pardon arbajter :?, je šlo prehitro po diagonali :-)


Na vrh
 Profil  
 

Re: Enofazni števec električne energije
OdgovorObjavljeno: 04 jan 2018 21:19 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 okt 2013 19:09
Prispevkov: 2149
l150150b napisal/-a:
@ mirator -
ali si siguren, da je skupni presek finožilnega vodnika manjši od trdožilnega?
Gledano fizikalno - se pravi vsota vseh presekov vseh žil v vodniku? To mi je malo "čudno" - že iz tega dejstva, da je zunanja debelina finožilnega vodnika večja od trdega!

Debelejši je zato, ker je med posameznimi žičkami vedno nekaj prostora.


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnji  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.