PodSvojoStreho
http://www.podsvojostreho.net/forum/

Stavbna ali služnostna pravica za PGD?
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=72644
Stran 1 od 1

Avtor:  kaminar [ 06 jul 2018 13:55 ]
Naslov prispevka:  Stavbna ali služnostna pravica za PGD?

Zdravo.

Trenutno imamo na upravni enoti vložen projekt za gradbeno dovoljenje za manjši prizidek (4x4m) za kotlovnico, ki bi se držal naše obstoječe hiše na JZ delu. Težava je sedaj v tem, da smo iz UE dobili dopis, da vloga še ni popolna, ter nas pozvali, da s projektantom zadeve dopolnimo.

Najbolj problematična je točka, v kateri navajajo da kot invesitor nimam oz. nisem izkazal "pravice graditi" na vseh dotičnih parcelah. Vse parcele na katerih nameravamo graditi so naše, žal pa niso vse meje urejene, kar v praksi pomeni, da se načrt po ZK katastru ne sklada za geodetskim posnetkom stanja in naša hiše je prikazana nekoliko zamaknjena na SV delu, tako da leži na sosedini parceli.

S sosedo se dobro razumemo in se strinjamo da moramo meje urediti po uradni poti z geodetom, vendar to žal v tem 1 mesečnem roku in času dopustov žal ne bo izvedljivo, radi pa bi vseeno dopolnili vlogo za PGD, saj če izpademo iz vrste, bomo zopet čakali 4 mesece.

Zatorej kot možno rešitev vidimo sklenitev služnostne ali stavbne pravice, ki bi jo nam soseda dala sklenjeno s pogodbo pri notarju.

Ključno vprašanje tukaj je: ali bi za naše potrebe zadostovala služnostna pravica, nekako podobno kot recimo Telekom sklepa pri graditvi optičnega omrežja. Stavbni pravici bi se raje izognili v korist obeh. Poudarjam da sta si naš prizidek in sosedina parcela čisto diametralno na drugi strani hiše in z gradnjo ne bi v naravi nikakor posegali na njeno parcelo, saj se dozidava hiše na tej strani ne tiče.

Torej, ali je možno pravno pri notarju skleniti služnostno pravico za "dovoljenje za gradnjo" na sosedovi parceli, in to vknjižiti v ZK, ker nam UE tako zahteva?
Hvala za pomoč, lep dan.

Avtor:  gurenc [ 14 jul 2018 08:14 ]
Naslov prispevka:  Re: Stavbna ali služnostna pravica za PGD?

po stvarnopravnem zakoniku je:
"Služnost je pravica uporabljati tujo stvar ali izkoriščati pravico oziroma zahtevati od lastnika stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji stvari (služeča stvar)."
"Stavbna pravica je pravica imeti v lasti zgrajeno zgradbo nad ali pod tujo nepremičnino."

bi rekel torej, da gre za stavbno pravico, se pa ne spoznam. papir prenese marsikaj, notar mislim da lahko overi samo podpis - ne pa tudi vsebine. ali bo to dovolj za ue - lahko poskusiš.

je pa zadeva takšna, da ko sem sam dopolnjeval vloge, je bila vsakič moja vloga dana zopet v vrsto. torej četudi sem dopolnil naslednji dan, sem čakal nove tri mesece, da sem dobil odgovor - dopolnitev ni vzela vnaprej, lepo po vrsti.

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/