PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Za strojnike - konzolne stopnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eksperimentiram z jeklenimi konzolnimi stopnicami sam nisem strojnik in me zanima ali naslednja jeklena konstrukcija narejena iz profilov pije vodo torej ali so povesi v mejah normale.
Torej moja eksperimentalna stopnica je dolga 115cm, če jih na zadnjih ca.15cm(stopim na rob) obremenim s težo 90kg se povesijo za 15mm, če jih obremenim s 115kg se povesijo za ca 25mm, če jih obremenim s ca 200kg (tukaj je obremenitev razporejena na zadnjih 40cm- dva stojiva gor) se povesijo za ca 35mm...
Sama konstrukcija je v bistvu votla škatla torej sta povezani dve stopnici tako, da stopiš na spodnji rob in na zgornji rob povezan samo po obodu daljših stranic, torej na delu pritrjenem v zid in nasprotnem (zunanjem robu) ki sem ga obremenjeval.
Risba (skica) pove več kot 1000 besed.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:Risba (skica) pove več kot 1000 besed.

Jah ne morem se ne strinjati... profili so 40x30mm 2mm stena evo če bo kaj pomagalo:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/3x/bE/2OY4WUC6/stopnice-4unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/2W/Qs/4cDOhJmo/stopnice-3unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/r/DQ/462yoROK/stopnice-2unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/1b/hX/2XUK05u6/stopnice-1unichr("46")jpg[/img]
Da ne pozabim najprej sem poskusil s klasično enojno konzolno stopnico pa so bili povesi zelo hudi pri uporabi štirih profilov 50x30mm torej dva robna sem imel čez celo dolžino (115cm), dva pa do 2/3 dolžine in vse povezano prečno varjeno pri takšni stopnici sem imel 2x večje povese kot pri tej zgoraj, zato sem obupal in naredil zgoraj prikazano...

Seveda vem, da bi pri U profilu recimo 50x100mm rešil poves samo sam iščem čim bolj sloko varianto...

Zgolj iz radovednost kakšna bi bila minimalna debelina profila in št vzdolžnih profilov, da bi na dolžini 115cm imel poves recimo do max 10mm pri recimo 100kg obremenitve na skrajnem robu?

LP
Na koncu vertikalno povezano (= ob dveh poševnih povezavah, vmes še ena v drugo smer) lahko računaš. da je točkovna obremenitev vsaj na dve stopnici (računaj, da na vsaki drugi stopnici stoji človek). Za tvoje želje (poves in trdnost) in pod vsako stopnico trije profili, zadošča pravokotna cev 40 x 30 (višina) x 2,5 mm. Če na koncu nimaš povezave, mora biti za vsako stopnico tri kvadratne cevi 40 x 40 x 2,5 mm.

Mene pa zanima, kako si si zamislil prenos upogibnega momenta iz teh cevi na zid? Kako debel bo zid in kako visok iznad stopnic (koliko tlaka ima dejansko ob priključku stopnice)?
Žerjavar Napisal:Na koncu vertikalno povezano (= ob dveh poševnih povezavah, vmes še ena v drugo smer) lahko računaš. da je točkovna obremenitev vsaj na dve stopnici (računaj, da na vsaki drugi stopnici stoji človek). Za tvoje želje (poves in trdnost) in pod vsako stopnico trije profili, zadošča pravokotna cev 40 x 30 (višina) x 2,5 mm. Če na koncu nimaš povezave, mora biti za vsako stopnico tri kvadratne cevi 40 x 40 x 2,5 mm.

Mene pa zanima, kako si si zamislil prenos upogibnega momenta iz teh cevi na zid? Kako debel bo zid in kako visok iznad stopnic (koliko tlaka ima dejansko ob priključku stopnice)?

Žerjavar thx
Nisem napisal na teh skicah sem palice dodatno povezal-varil na pohodno pločevino, sama stopnica pa je v steni navarjena na U profil načeloma 50x200mm oz 2x 50x100mm sama stena je mešanica opečne in AB tako da se ti U profili vežejo na AB vertikalne vezi...

Sem pa zmeden pri tem...Če na koncu nimaš povezave...

Namreč tukaj govoriš o klasičnih konzolnih stopnicah? Enojnih bez povezave? Ker, če je tako sem v postu pod skicami povedal, da sem uporabil močnejše profile torej 50x30mm stena 2mm in sem imel veliko večji poves konkretno pri ca 90kg na robu ca 25 mm povesa. Uporabil, sem 4 profile, 2 dolga 115cm in na ta dva na notranji strani navarjena dva dolga 85 cm in potem ta dvojčka prečno povezana, poves je bil za moj okus zelo velik torej ca 25mm .. res pa je da ne vem kolikšen je še dopusten poves iz vidika statike
Citat:sama stopnica pa je v steni navarjena na U profil načeloma 50x200mm
To ne bo dobro. Uprofil (kot vsi odprti profili) ima zelo nizek torzijski vztrajnostni moment in s tem daje moment od stopnice velik zasuk profila - hkrati je to poves stopnice in se prišteva k upogibnemu povesu. Namesto U profila moraš dati močnejšo kvadratno cev in jo ustrezno pritrditi v zgornjo in spodnjo ploščo (v plošči dodatna armatura. Možno ga je fiksirati z vertikalnimi AB vezmi, ki dobijo ustrezni upogibni moment. Možno je vsako stopnico posebej vpeti v zid, ki prevzame obremenitve s svojo debelino in višino (tlak). Za zid kombinacija tlaka in upogiba ne sme povzročati nateznih napetosti.
Citat: sem uporabil močnejše profile torej 50x30mm stena 2mm in sem imel veliko večji poves
Da, ker si imel še vedno višino profilov 30 mm. V enačbi za poves pa nastopa višina v imenovalcu z 2. potenco.

Dopustni poves? Tudi jaz ne poznam gradbenih predpisov. Se pa načeloma držim osnovnega vodila, da bi naj bil upogib prostoležečega nosilca manj kot 1/300 dolžine (razpona). Za enak radij krivljenja bi pri konzoli lahko bil poves 1/150 dolžine konzole.
Ne jaz sem za višino uporabil 50mm pri profilu 50x30mm ... saj tako prenese več ?
Tudi na teh iz skice sem uporabil za višino 40mm pri 40x30... torej postavljene pokonci na pohodno pločevino je varjena ploskev 30mm....

Okrog stene torej je bolje pravokotni profil kot U ? Razmišljal sem o vroče valjanem U profilu
želim da celotna stopnica nalega na ta profil torej mora imeti širino ca 200mm globina pa ne večja kot 50mm torej bolje recimo pravokoten 100x50/ 3 (4) mm debel
Sama vezava na steno ni problematična, ker bo vezana v namenske AB vezi vertikalno peljane od ene plate čez steno do naslednje plate na vrhu ap se zlije z AB vencem
Pozdravljeni
V štartu mi ni jasno,zakaj imaš stopnico POD stopnico.Kot drugo:upogib lahko prenaša pokončna fronta(mi rečemo:špegu stopnice),torej je nosilni element,ki prenaša upogib, visok toliko,kot je visoka stopnica.Lahko je poln,ali pa ima obliko predalčja.Stopnicam boš tudi dodal ograjo,ki bo povezala zunanji rob stopnic,in s tem pripomogla k kompaktnosti stopnic.
Citat:sem za višino uporabil 50mm pri profilu 50x30mm
Ne vem, kako si računal.
Za samostojno konzolno stopnico:
Poves konzole: f = F * L(na 3) /(3 * E * I)
F = 1 kN
L = 115 cm
E = 21000 kN/cm(na 2)
I = 3 * 7,7 cm(na 3) za 3 kom kv.cev 40 x 2,5
Rezultat f = 1,05 cm

Pri uporabi besede profil skušaj dopolniti z natančnejšim določilom (INP, IPE, U, L (kotnik), kvadratna cev, ...). Na primer: profil 40 x 20 x 3 bi lahko bil L (raznokrak kotnik), pravokotna cev ali pa iz pločevine upognjen (HOP) U. To je tudi eden od razlogov, da sem ti svetoval skico (risbo).
Citat:Stopnicam boš tudi dodal ograjo,ki bo povezala zunanji rob stopnic,in s tem pripomogla k kompaktnosti stopnic.
Običajna ograja te vloge ne izpolni. Bi morala biti ustrezne oblike in dovolj močna.
Žerjavar Napisal:
Citat:sem za višino uporabil 50mm pri profilu 50x30mm
Ne vem, kako si računal.
Za samostojno konzolno stopnico:
Poves konzole: f = F * L(na 3) /(3 * E * I)
F = 1 kN
L = 115 cm
E = 21000 kN/cm(na 2)
I = 3 * 7,7 cm(na 3) za 3 kom kv.cev 40 x 2,5
Rezultat f = 1,05 cm

Pri uporabi besede profil skušaj dopolniti z natančnejšim določilom (INP, IPE, U, L (kotnik), kvadratna cev, ...). Na primer: profil 40 x 20 x 3 bi lahko bil L (raznokrak kotnik), pravokotna cev ali pa iz pločevine upognjen (HOP) U. To je tudi eden od razlogov, da sem ti svetoval skico (risbo). [/quote]

Nisem strojnik, zato nisem računal... (hvala za prikaz) to je tudi razlog za vprašanje...drugače imaš prav torej uporabljal sem pravokotne profile stena 2mm in sicer v eni varinti 30x40 mm v drugi 50x30mm
V praksi se ta izračun (poves)ni pokazal kot sem že zgoraj napisal je bil poves precej večji edino stena je 2 mm ne 2,5...zdaj ne vem ali so ti profili iz slabšega jekla ali kako....kot pravim nisem strojnik sem pa zadevo preiskusil...je pa bil pri pravokotnem profiliu 50(pokonci) x 30mm poves 25mm pri ca 90kg obremenitve(kot zgoraj napisano 4.post)

LP
Citat:uporabljal sem pravokotne profile stena 2mm
Nepopravljiv! Profil je splošno ime za jeklen paličast materjal. Za različne oblike materjala se uporablja beseda profil z povezavo oznake oblike (I, U, L, ...) ali pa z označbo oblike brez besede profil (cev, kvadratna cev, okroglo jeklo, kvadratno jeklo, želežniška tirnica, ...
pravokotni profil ? - votel = pravokotna cev, - poln = pravokotna palica (moral) ali ploščato jeklo.

Pri tvojem praktičnem preizkusu povesa je dobro vedeti, na kak način in kam si učvrstil en konec stopnice. Ali se ni deformiralo že vpetje?

Ali te problem takih stopnic samo zanima ali jih imaš namen izdelati za praktično uporabo? Ali ti je bistven izgled čim tanjše "deske", ki samostojno štrli iz stene? Ali bi bila sprejemljiva tudi kaka druga podobna oblika? Ali bo stopnica v celoti jeklena (+ pohodna tanka obloga), morda v kombinaciji jeklo + lesena pohodna plošča? Kako bo z ograjo?
Žerjavar Napisal:
Citat:uporabljal sem pravokotne profile stena 2mm
Nepopravljiv! Profil je splošno ime za jeklen paličast materjal. Za različne oblike materjala se uporablja beseda profil z povezavo oznake oblike (I, U, L, ...) ali pa z označbo oblike brez besede profil (cev, kvadratna cev, okroglo jeklo, kvadratno jeklo, želežniška tirnica, ...
pravokotni profil ? - votel = pravokotna cev, - poln = pravokotna palica (moral) ali ploščato jeklo.

Pri tvojem praktičnem preizkusu povesa je dobro vedeti, na kak način in kam si učvrstil en konec stopnice. Ali se ni deformiralo že vpetje?

Ali te problem takih stopnic samo zanima ali jih imaš namen izdelati za praktično uporabo? Ali ti je bistven izgled čim tanjše "deske", ki samostojno štrli iz stene? Ali bi bila sprejemljiva tudi kaka druga podobna oblika? Ali bo stopnica v celoti jeklena (+ pohodna tanka obloga), morda v kombinaciji jeklo + lesena pohodna plošča? Kako bo z ograjo?

:oops: Smile jah torej vedno uporabil kvadratno (pravokotno) cev z 2mm steno bo zdaj bolj jasno
na deformacijo vpetja sem že sam pomislil, vendar je bilo narejeno precej masivno, pa še dodatno sem na točko vpetja privaril pokončen "kazalec", ki bi mi kazal odklon sicer ga je, samo na meterskem kazalcu je bil odklon 3-5mm tako da hm...mislim da to ni prineslo tistih dodatnih 15mm na 115 cm dolgi stopnici

Ne ni samo radovednost, takšne stopnice imam namen izdelati torej neko variacijo, ki jo zdaj iščem....
Načeloma iščem konzolne in čim bolj sloke tanke drugače bi dal kvadratno cev! :wink: 100x100 in rešeno...opcija dve povezani kot skice.
hmm zna bit lesena obloga to je še v fazi razmišljanja,
brez ograje vsaj takšne, ki bi imela kakršnokoli zvezo s stopnicami
Evo še en primer vezan na skice zgoraj torej končane konzolne stopnice povezani po dve skupaj s tem da so te krajše in seveda zato tanjše:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/1E/fW/3oxOqY2K/stopniceunichr("46")jpg[/img]

Torej to je ena od idej druga varianta je "klasična" enojne konzolne
upoštevajte še dinamično obtežbo, ko tečeš gor, ne samo statične.

@žerjavar: jaz bi vzel poves 0 brez ulomkov in normativov in se strinjam, da je v večini primerov problem vpetje, ne tistih nekaj mm več

računat se mi pa ne da (že dolgo tega, ko sem se s tem igral) knjigo od jeklenih konstrukcij, pa ne vem kje imam :lol:

@5522 slike, so lahko dostikat reklamni trik oziroma posnete tako, da ni ne tič ne miš o uporabnosti pa ni govora
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi