Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 44 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednji
  Tiskanje

Žar, vgradni ali samostoječ
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 10:36 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 24 jan 2017 14:19
Prispevkov: 367
Ena bolj lahkotna tema ...

Na kaj bolj prisegate, na grajeni žar iz opeke in notri potem kurite ali na kake bolj moderne verzije ala Webber.

Tradicionalno sem pristaš, grajenih žarov, da orng zakuriš in se jebeš da ti rata ogn, spiješ kako pivo vmes in potem prekuriš rešetko itd itd...

Samo kot malce gurmana me pa tudi tele webri matrajo, ker lahko lažje kontroliraš temperaturo, narediš piščanca al pa kruh notr, ko se ti ne da zajebavat z ognjem se tisti briketi hitr vnamejo in so dost predvidljivi... Po drugi strani pa spet kake peke ali pizze ne moreš narest notr, no vse se da če se hoče ampak kot začetek debate :)

Ali kdo fura obe varjante?


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 13:14 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 jan 2010 00:28
Prispevkov: 2290
Sam sem lani kupil Webra Master-Touch GBS, 57, ker sem ga dobil po ceni ki je ne zavrneš, in se letos pripravljam, da bom pričel z gradnjo "pečenjare".

v "pečenjaro" drva sproti dolagaš in delaš oglje za pečt na njem, pa za "ispod peke" (https://www.google.si/search?q=ispod+pe ... 86&bih=921) pa tudi za odojka, če je dovolj velik, pa za ... .

V Webra pa naložiš, pa zgori, pa moraš vse razdirat (rabiš odlagalne površine, maščoba se cedi po tlakovcih, ...) pa brikete dolagat, pa jih po možnosti v "raufenku" najprej zakurit.

Odkrito, sem malo razočaran. Bolj sem bil zadovoljen z mojim starim "roštiljem na pohorsko oglje" kot z Webrom.

Je pa lep ... :mrgreen: (Weber)

Peči za kruh/pizzo ne bom delal.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 14:14 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 28 jan 2011 15:02
Prispevkov: 2580
Najboljši je tisti žar, ki se ga pogosto zakuri in se ob njem čim večkrat zberejo družina/prijatelji na kaki dobri fešti.
Je pa to vprašanje bolj retorično - kot bi vprašal kateri avto je najboljši...saj veš: ''sto ljudi, sto okusov''.

Sam prisegam samo in izključno na žare na oglje/drva. Vse ostalo je hobby program - vsaj zame. Pa sem pekel (tudi na pol profi) že na vsem, od plina do elektrike.
Trenutno imam improviziran žar narejen iz starega podstavka za akvarij in, seveda, z doma narejeno rešetko. Zame je najboljši prav zaradi - glej prvi stavek.
v načrtu je letna kuhinja s pravo pečenjaro in mogoče še pizza peč zraven...


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 14:42 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 08 sep 2008 10:34
Prispevkov: 4482
Kraj: LJ - Barje
Zato pa je samostoječ žar v kombinaciji z dimnikom za oglje po mojem boljši. V dimnik vržeš oglje, prižgeš spodaj malo papirja in pustiš na miru. Čez pol ure prideš ven s hrano, streseš žareče oglje v žar in začneš peči. Skoraj nič dima in matranja. Weber je pa še zato zakon, ker lahko s pokrovom notri precej bolje spečeš velike kose mesa, ali celo dimiš cel dan na nizki temp.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 14:53 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 05 jan 2007 02:01
Prispevkov: 2516
Kraj: PSS (pod svojo smreko)
Mene navdušuje tale multipraktik. Še nimam, bom pa imel. Magari samo za ogenj zakurit na terasi. Kupuješ po segmentih, kar rabiš. Zidane variante so mi mem.

http://www.openfire.si/


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 15:07 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 jul 2006 12:11
Prispevkov: 255
Hej, jaz imam tega. Obnese se odlično, imaš pico peč in žar...veliko mi pomeni premičnost. Pozimi lahko v skednju pečeš, da se izogneš vetru ali padavinam. Poleti najdeš senco, spomladi in jeseni pa pečeš na soncu.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 15:22 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 25 okt 2006 14:27
Prispevkov: 1759
Kraj: Vodice
Vsakemu po svoje. Sam sem pristaš zidanega, ker mi letno uspe obrnit vsaj enega odojka in cca. 30 podpek. Je pa vprašanje bolj stvar osebnih preference in danih možnosti. Zidan kamin imam na dvorišču, medtem ko imam omizje na vrtu za hišo ob gozdu (prenašanje, ločenost pekača od družbe......), zato sem si omislil še par bolj mobilnih zadev (oglje velik, oglje mini za v avto, plin od Gorenca, pa morda še kaj..) zato da hrano pripravljam neposredno ob družbi. Sem v fazi zbiranja idej, kot jih želi faros v zgornjem postu - in takrat mobilne zadeve gredo od hiše (razen mini avto žara - ta gre z mano na pot preko celega leta).

Želja pa je tudi tole: http://www.firepitsuk.co.uk/product/fir ... -bbq-ring/


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 16:00 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 5857
Kraj: Ivančna Gorica
Tole zadnje se mi pa res zdi metanje denarja skozi okn. Jurja dvesto funtov za to, da se zraven lahko še greješ? V bistvu je pa isto kot peka na plati pa spodaj oglje ali pa plin. Razen neke ekstravagance v njem ne vidim neke dodane vrednosti. Sam imam tegale spodaj. Pa se v njemu in peče in prekadi kak kos od 5kg reber, pa kak losos, postrv, na vroče ali na hladno. Plinski del v glavnem sameva, je pa na polno v funkciji jeseni, ko se vkuhavajo marmelade, kompoti ipd.

Slika
Tole na sliki: 3,5kg rebrca po treh urah na 70 do 80 stopinjah.


Priponke:
Žar.jpg
Žar.jpg [ 88.99 KiB | Videno 1139 krat ]
Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 16:03 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 jul 2016 22:18
Prispevkov: 1540
fifi napisal/-a:
Hej, jaz imam tega. Obnese se odlično, imaš pico peč in žar...veliko mi pomeni premičnost. Pozimi lahko v skednju pečeš, da se izogneš vetru ali padavinam. Poleti najdeš senco, spomladi in jeseni pa pečeš na soncu.


No, nekaj takega imam sam v planu, ker se da normalno pica speč...koliko si dal če ni skrivnost in koliko časa se pica peče?...tolk da vem za primerjavo s krušno pečjo.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 17:22 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 05 feb 2016 20:00
Prispevkov: 113
Zadnje čase so moderne tudi kaminske peči s pečico, za kakšno pico, piščanca ali žar jedi so super. Za zunaj pa itak žar kamini, najboljše zidani, seveda so pa tudi primerni vrtni kamini, ki imajo možnost peke žara.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 18:39 
Specialist
Specialist
Uporabniški avatar
Odsoten

Pridružen: 03 jun 2012 20:58
Prispevkov: 5857
Kraj: Ivančna Gorica
Cena:
https://www.serres-et-abris.com/571-fou ... victa.html
Čas peke: skoraj isti kot v gostilni, skratka hitro. Le tista z dvema picama je bolj tako... ali pa morata biti bolj za site in ne za lačne.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 05 apr 2018 22:51 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 12 jul 2006 12:11
Prispevkov: 255
Kot je že arbajter omenil, pica se speče zelo hitro... cca 4 minute za prvo pico, 5 min za drugo, 7 min za tretjo... in ja, 2 pici na enkrat zelo težko spečeš. Sicer traja nekaj časa da ogreješ peč in podlago, potem pa je užitek peči pice. Tukaj http://www.logoustaou.com/ je precej nižja cena kot na prejšnjem linku. Jaz sem sicer peč nabavil prek te slovenske trgovine, so zastopniki za invicto (zagotovo niso edini v pri nas).


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 06 apr 2018 06:27 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 29 jul 2016 22:18
Prispevkov: 1540
Pri tej slov. trgovini sem že kupoval in so cenovno primerljivi s tujino, oz. bolj ugodni od tujine - kar je res redko pri nas, tako da pohvale njim. Tudi pred kratkim sem nekaj rabil in so iz tujine dobili pred predvidenim rokom. Seveda pa traja da peč segreješ, saj tudi za krušno rabiš konkretno veliko časa da je pripravljena tako za kruh, kot pizze. Tudi v krušni peči se peče cca. 3 min, v tem času ravno v miru naložiš naslednjo in se za njo peče že nova...tako da potreb po dveh picah naenkrat dejansko tudi ni, saj peč peče hitreje od priprave :). Od invicte imam kaminsko peč in brez pripomb po treh sezonah, sicer je zadnji dve leti manj v uporabi ampak kljub temu, materiali in vse kot prvi dan.


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 06 apr 2018 07:44 
Mojster
Mojster
Odsoten

Pridružen: 23 nov 2007 08:48
Prispevkov: 174
Samo nečesa se zavedaj. Zidani žar ni nikoli prevelik. Vse te bau bau zadeve s širino 60 cm so čisto samo za osnovne čevape!


Na vrh
 Profil  
 

Re: Žar, vgradni ali samostoječ
OdgovorObjavljeno: 06 apr 2018 07:55 
Specialist
Specialist
Odsoten

Pridružen: 24 jan 2017 14:19
Prispevkov: 367
Ja, sej teh bau bau zadev ne mislim vzet. Žar ima vsaj en meter veliko odprtino :) Sicer še nismo začel zidat ampak človek lahko malce sanja :) Tale open fire sicer zgleda zanimiv samo malce drag je :) Za to dobiš že webra :P

Kar se tiče pizz bomo pa še vidl kaj in kako :)


Na vrh
 Profil  
 

Prikaži odgovore prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 44 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednji

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Vi ne morete pisati sporočil v tej temi
Vi ne morete odgovarjati na teme v tem forumu
Vi ne morete urejati sporočil v tej temi
Vi ne morete brisati vaših sporočil v tem forumu
Vi ne morete dodati priponk sporočilom

Išči za:
Pojdi na:  
 

 

PodSvojoStreho.net
© 2004 - 2013
Vse pravice pridržane.
Pogoji uporabe.