PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Ameriška katalpa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V Bakkerju imajo ponudbo ameriške katalpe, pa me zanima kako se to drevo obnese zunaj pred teraso? Dopade se mi ker ima krošnja okroglo obliko in da veliko sence, ki jo bomo poleti potrebovali na terasi. Prav tako je dobrodošlo, ker naj bi odganjalo komarje in muhe. Tudi za astmatike naj bi bilo priporočljivo.
Me pa zanima kako je s plodovi in cvetjem - ali naredijo veliko nesnago in je iz tega razloga potrebno veliko pometati? Nekatera drevesa nam pač naredijo veliko dela.
Rada bi slišala vaša mnenja ali je to drevo tudi "praktično" imeti na zelenici pred teraso?

lp
Mi imamo na terasi tri katalpe, ki so cepljene v krošnji in moram priznati, da ne morem verjeti kakšno lepo krošnjo naredijo in ti dajo ogromno sence poleti! Imamo jih posajene 3 leta, naredijo pa krošnjo premera cca. 1m - 1,2m. Listje odvrže pozno jeseni, ki pa ga z malo truda pograbljamo in oddamo v kompostnik! Zelo priporočam to drevo.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/2x/rR/2hImpnr2/okolica1unichr("46")jpg[/img]
Prednost katalpe je tudi ta, da jo lahko sadiš med tlakovce, neposredno ob teraso..., saj dela globok koreninski sistem, ki ne dviguje npr. tlakovcev. Če imaš v mislih navadno katalpo (Catalpa bignonioides) in ne te, ki raste v okroglo krošnjo, kot je ta na sliki ("Nana" oz. "Aurea") je pa kar veliko nesnage, ki nastane v plodovih t.i. cigarah (cigarovec). Raste zelo hitro in da globoko senco.
lp

Aja pa še to. Raje pojdi v kako drevesnico in si izberi drevo, ki ti je všeč in bo skoraj zagotovo tudi rastlo. Pri Bakerrju pa........., no ja.
Hvala za odgovore. Imela pa sem v mislih res nakega takega, kot je na sliki (okrogla in bogata krošnja oz. v obliki dežnika). Koliko pa zrastejo potem te cepljene izvedbe?

Forest, glede Bakkerja pa imaš verjetno prav Idea
Aleksander, moram pohvalit tvoj vrt. Zelo lepo Big Grin Mimogrede, ali imaš to montažno hiško?

Ali je še kakšna druga ideja katero drevo zasaditi na takem mestu in namen kot je na sliki?
mojca78 Napisal:Hvala za odgovore. Imela pa sem v mislih res nakega takega, kot je na sliki (okrogla in bogata krošnja oz. v obliki dežnika). Koliko pa zrastejo potem te cepljene izvedbe?

Forest, glede Bakkerja pa imaš verjetno prav Idea
Aleksander, moram pohvalit tvoj vrt. Zelo lepo Big Grin Mimogrede, ali imaš to montažno hiško?

Ali je še kakšna druga ideja katero drevo zasaditi na takem mestu in namen kot je na sliki?

Ja imamo montažno hišo MARLES MAJO III. Več si lahko ogledaš tukaj, [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?t=286[/url]
Glede katalp pa kot sem že opisal zrastejo premera 1,0 do 1,20m - krošnja. hvala za kompliment glede vrta! :wink:
No ja, Catalpa "Aurea" zraste v premeru do 5m, v izjemnih primerih lahko celo do 8m, letni prirast v polni rasti pa je nekje 25 cm/leto (širina in višina).

Podobna drevesa ceplena na kroglasto krošnjo pa so še:
Acer platanoides "Globosum"
Robinia pseudoacacia "Umbraculifera"
Prunus fruticosa "Globosa"
Carpinus betulus "Fastigiata" (če je cepljen višje)

...verjetno bi se še našlo katero drugo pa mi sedaj ne pade na pament. Za slikice uporabi strica Googla.
Mi smo lani posadili cepljen javor (na višini cca 2,5 m) in smo tudi zelo zadovoljni. So sicer kar dragi, ampak pravzaprav ni nobenega dela z njimi. Mi je pa to drevo tudi izredno všeč, idejo skupaj z vrtičkom pod katalpo bom pa malo kopirala... saj je to mišljeno kot kompliment.
Ali je potrebno krošnjo oblikovati, ali jo kar pustite?

Hvala in veliko užitkov, pomlad prihaja.
Pri javorju pusti krošnjo kar lepo pri miru. Če boš jo začela obrezovat bo začel poganjat divjake.
Aleksander Napisal:Mi imamo na terasi tri katalpe, ki so cepljene v krošnji in moram priznati, da ne morem verjeti kakšno lepo krošnjo naredijo in ti dajo ogromno sence poleti! Imamo jih posajene 3 leta, naredijo pa krošnjo premera cca. 1m - 1,2m. Listje odvrže pozno jeseni, ki pa ga z malo truda pograbljamo in oddamo v kompostnik! Zelo priporočam to drevo.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/2x/rR/2hImpnr2/okolica1unichr("46")jpg[/img]

Tudi mi bi želeli imeti nekaj podobnega oz. kar takšno katalpo kot jo ima Aleksander. Mi lahko kdo pomaga z nasvetom kje takšno drevo kupiti... v okolici MB.
Bil sem v Florini, vendar tam tega nimajo.
PacEnPeter Napisal:
Aleksander Napisal:Mi imamo na terasi tri katalpe, ki so cepljene v krošnji in moram priznati, da ne morem verjeti kakšno lepo krošnjo naredijo in ti dajo ogromno sence poleti! Imamo jih posajene 3 leta, naredijo pa krošnjo premera cca. 1m - 1,2m. Listje odvrže pozno jeseni, ki pa ga z malo truda pograbljamo in oddamo v kompostnik! Zelo priporočam to drevo.

Tudi mi bi želeli imeti nekaj podobnega oz. kar takšno katalpo kot jo ima Aleksander. Mi lahko kdo pomaga z nasvetom kje takšno drevo kupiti... v okolici MB.
Bil sem v Florini, vendar tam tega nimajo.

Evo tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kovacec.si/">http://www.kovacec.si/</a><!-- m -->
Aleksander, najlepša hvala... še danes grem pogledat Big Grin
Lahko vprašam samo glede korenin, kako rastejo, glede na bližino terase...možnost dviganja oz. pokanja plate....Hvala.
dmsusd Napisal:Lahko vprašam samo glede korenin, kako rastejo, glede na bližino terase...možnost dviganja oz. pokanja plate....Hvala.

Mi jih imamo posajene že 5 let pa ni nobenih problemov! :wink:
Jaz pa imam vprašanje kje se jih da kupiti v okolici Novega mesta. So mi zelo všeč ampak jih ne najdem nikjer. Kolikšna pa je cena približno? Big Grin

Hvala
smrček Napisal:Jaz pa imam vprašanje kje se jih da kupiti v okolici Novega mesta. So mi zelo všeč ampak jih ne najdem nikjer. Kolikšna pa je cena približno? Big Grin

Hvala

V okolici Ptuja sem jih našel v dveh drevesnicah... cena v eni 70 EUR, v drugi pa 100 EUR. Seveda ima ta dražja večjo krošnjo (oz. večje cepike) in debelejše steblo Smile
1 2 3 4 5
Iskanje po temi