Objave: 30
Teme: 9
Ocena:
0
Nabavil sem zalogovnik, 1000l v Jagru. Sem se zmenil z majstrom za priklop in me danes šokira da je cena materiala za priklop cca 2600€ ?! Za zalogovnik sem dal 600€, pa sem računal še kakih 1000€ skupaj z montažo, ta znesek pa me je precej šokiral. Baje ventili, 150l raztezna, pa elektronika da bi se toliko nabralo? Saj pa se da to verjetno tudi kaj ceneje brez neke “elektronike”?
Objave: 16631
Teme: 48
Ocena:
50
Brez da vemo, kaj sploh rabiš, je vse ugibanje.
Zalogovnik je najbolj ekonomičen, če daš par t-kos-ov in dve cevi (ok, plus ekspanzija), se pravi 150 do 200 eur stroškov.
2600 eur je slaba šala, da. Ampak če si kmet, z eno levo roko in brez polovice možganov, jim mogoče tudi tak znesek lahko prođe. Vprašaj monterja, zakaj te je ocenil kot takega.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 16631
Teme: 48
Ocena:
50
Shema!!!
Verjetno si vzel premajhnega, glede na to, kaj rabiš in kaj imaš.
Predvidevam, da ti bo prodal še ladomat, motorne pogone, kakšen Seltron, kakšno dodatno pumpo ali dve, pa ekspanzijo...
Kup nepotrebne šare.
Jaz sem ga samo pritaknil k sistemu in dela perfektno. Tako s TČ, kot tudi s kaminom. Ali kolektorji. Ali z obojim hkrati. Ali s čem četrtim.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 13128
Teme: 12
Ocena:
-503
No ja Fery, nisem ravno instalater, vem pa koliko kaj stane. Že samo CU cevi in fitingi če nista kotel in zalogovnik v neposredni bližini, so lahko hitro 500€.
Brez varovanja povratka in vremenske regulacije pa valda ne boš postavljal sistema!?
Za 1500€ boš že težko spravil skupaj material za osnovno vezavo kotel - zalogovnik - bojler.
mickeycek… 1000L zalogovnik je v spregi s 35kw kotlom in neizolirano hišo zelo malo
Ocena:
0
Zalogovnik bi načeloma bil nekje 6 metrov od peči, da bi bil bližje hiši, lahko pa, če so te cevi tako drage dam tudi čist zraven peči... vem da ker ni izolacije rešitev ni optimalna, verjetno drugo leto tudi to bo, ampak zaenkrat bi bilo vredu če bi vsaj zjutraj bilo toplo, in se mi je glede na trenutno stanje zdela najcenejša rešitev.
Objave: 13128
Teme: 12
Ocena:
-503
barkrena cev 35mm je nekaj manj kot 11€ po tekočem metru, vedi da je lahko teh cevi ob 6m razdalji med kotlom in zalogovnikom tudi preko 40m, kje so potem še fitingi katerih gre nekaj ducat, pa Rkosi, ventili... Po vsem tem pridejo na vrsto najdražje stvari 2x 3p mešalni ventil s pogonom, regulacija ogrevanja in varovanja povratka, raztezna posoda in še kup drobnega materiala.
Dobra kotlovnica na drva je skoraj vedno dražja od TČ, zato se izplača res samo tistemu, ki ima veselje do kurjenja in lastna drva.
Objave: 12387
Teme: 192
Ocena:
8
Fery
Res me zanima kako boš ti dodal zalogovnik v sistem brez dodatne črpalke, "ladomata",večje ekspanzije.
Najceneje bo, če kupiš rabljen sistem.na bolhi. Novo, zgoraj našteto brez zalogovnika za 500 evro materiala najbrž.ne gre.
Za dobrega Jurja pa že lahko počasi začneš sanjati o kakem motornem pogonu mogoče.
Ko pa dodaš še delo, si pa takoj na 2+, ker kdor danes hoče in zna kaj narediti, ga ne dobiš na Karitasu.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 976
Teme: 2
Ocena:
2
Če ti je ponudil elektroniko samo za dvig povratka, se skupaj z 3P ventilom in potrebnimi fitingi dobi že za 200€, + dodatna črpalka še dodatnih 100-200€ odvisno kaj si pripravljen plačati. Če je zraven regulacija ogrevanja, z vremensko regulacijo, 3P ventilom, narejeno na najbolj enostavni način, pride cena okoli 400-500€ plus dodatna črpalka ali se uporabi še stara črpalka. Sedaj sem naštel samo opremo, ki jo lahko kupiš sam v Seltronu, tako kot jaz in ti to že znese skoraj 1000€. A tako boš iz sedaj osnovnega ogrevanja imel potem super moderno regulacijo ogrevanja tako kot se sam odločil. Sam sem v Seltronu kupil samo elektronike, mešalne sete in nekaj drobnega materiala za 3000€. Potem sem za vse fitinge v kurilnici in nove črpalke še dodatno porabil (6 kosov) 2000€. Sedaj mi ni žal tistega denarja, ker imam v hiši 4 različne ogrevalne kroge za svoje ugodje. Za mehasko delovanje boš porabil samo dobrih 500€ manj in boš še vedno lahko imel zjutraj samo malo mlačno. Z regulacijo si lahko na 1/4 ure nastaviš časovnik ogrevanja za vsaki dan posebej. Kar se tiče peči, imaš zalogovnik krepko premajhen. Prej bi moral imeti vsaj 1600l. Jaz imam 40kW in 2000l zalogovnik, ki lepo spravi v sebe celo naklado nebukovih mešanih z iglavci drv. Bom videl kako bo letos, ko bom imel pozimi prvič samo bukova drva, končno sem rataj fejst bukov (90% sliši da sem ratal Face Book-ov, ker še vedno nima tega profila).
Objave: 8197
Teme: 2
Ocena:
14
Jozl, pa maš to uplinjaka? Ker avtor piše da ima navaden kotel. Tega pa bo moral zvečer malce bolj nažgat, če bo hotel tiste nekaj "rezerve"preko noči ob neizolirani bajti. Uplinjaki so tu carji. Ti sproducira toplote v enem ciklu gorenja veliko več, kot jo bajta lahko porabi.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
V primerih kjer je za izvedbo potrebnih dosti cevi in manj fitingov je ugodneje od bakra ogljikovo jeklo. Izvajalec pač rabi ustrezne klešče, ki si jih je moč tudi izposoditi, izvedba je pa za moje pojme hitrejša, ni čiščenja stičnih površin in mazanja z lotpasto.
Objave: 12387
Teme: 192
Ocena:
8
Jozl nima uplinjaka
Sonce naj sveti vsak dan!
Ocena:
0
15.10.2019 ob 09:10
(*Zadnja sprememba objave: 15.10.2019 ob 09:18 uporabnik mickeycek.)
Evo sem prosil za predračun da vidim kaj za vraga je tako drago:
- SET PRIKLJUČNI BARBERI MEŠALNI Z EM POGONOM IN ČRPALKO ES2 25-60/280 243€
- SELTRON MEŠALNI VENTIL S POG. AVC 204€
- SELTRON REGULATOR PROMATIC 400€
- SELTRON SOBNA DIGITALNA ENOTA 100€
- SAMSON REGULATOR 70€
- bakrene cevi cca 200€
- ekspanizjska posoda 150€
- potem pa še cel kup kolen, spojk, ...
cene so brez DDV.
Za moje pojme jaz ne rabim nobenih teh regulatorjev, a se ne da to naredit "analogno"? Meni je dovolj če bom magari zvečer sam preklopil ventil ko bo peč ugasnila da bo jemal iz zalogovnika, toliko da bodo radiatorji topli, ne rabim neke tehnologije, ker to sem vzel za začasno rešitev, v prihodnosti razmišljam bolj o toplotni črpalki.
Sam sem računal za te ventile itd. max 1000€, zdaj pa kar 2.5x več.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Torej boš za zalogovnik + ostali material in delo dal med 2 in 3 jurje, v primeru izolirane bajte pa bi te kurilnica s TČ in bojlerjem na ključ in po vrnitvi subvencije Ekosklada prišla okoli 4 jurje (čes se stvari niso bistveno spremenile).
Ni škoda denarja?